… sau Cum m-au făcut două cărți să reconsider importanța documentării excursiilor

În școală, istoria mi s-a părut o materie greoaie, inaccesibilă, fără rost. Da, recunosc cu rușine că nu am învățat istorie în școală. Da, pe cuvânt de mamă, că recuperez acuma! Într-o excursie de două săptămâni în centrul României, mi-am dat seama cât de mult îmi lipsesc informațiile de bază despre oamenii care au schimbat fața țării de-a lungul timpului. Adeseori, dincolo de fotografia unui rege sau a unei regine din manualele școlare nu pare să fie nimic. Cu toții par figuri sobre, încărcate de responsabilitatea care-i apasă pe umeri şi de imperativul unui destin pus în slujba Istoriei. Și totuși, dincolo de viața dedicată poporului există întotdeauna un suflet, o ființă reală, cu bucurii, tristeți, împliniri și dezamăgiri. Castelul Bran a fost locul revelației mele, locul în care istoria a stat pe loc pentru mine și mi-aș fi dorit ca să cunosc absolut toate detaliile, chiar și cele mai nesemnificative, despre oamenii care și-au pus atât de apăsat amprenta asupra acelor locuri.

De ce toată lumea ne spune că Regina Maria este cea mai iubită regină a României, ce îl diferențiază pe Carol I de alte personalităţii politice de prim rang din istoria țării noastre am aflat din două cărți interesante. Mai multe detalii în articolul de pe Serial readers >> aici

Foto: la Bran, în hamac, citim cartea Maria a României. Regina care a iubit viața si patria, de Adrian Cioroianu și Mihaela Simina, editura Curtea Veche Publishing

Facebook Comments

2 Replies to “Poveștile a doi suverani români pe înțelesul tuturor”

  1. Nici mie nu mi-a palcut istoria. Daca ma intrebai in calasele mici ce nu-mi place spuneam: istoria si pilaful de orez.
    Dupa ce anul trecut am vizitat Manastirea Neam unde am vazut coroana si sabia lui Stefan cel Mare, i-am cumparat copilului si o carte despre el si Stefan Vlad a fost foarte incantat.

    Am constatat la el ca ii place s aviziteze locuri despre care citeste sau aude si totodata sa citeasca depsre locurile vizitate si nu pot descat sa fiu mandra de asta si sa multumesc Domnului ca putem sa-l ducem prin tara sa cunoasca istoria si geografia poporului roman.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *