Jocul de scriere creativă – un excelent material pentru dezvoltarea creativității copiilor

Sunt deja 10 ani de când promovez în școli scrierea creativă și lectura cursivă. Vremurile s-au schimbat, acum aceste două tipuri de ateliere sunt solicitate de părinți și cadre didactice, nu mai trebuie să susțin pledoarii continue pentru a convinge lumea de importanța unor ore de acest fel, iar copiii sunt mereu extrem de încântați. Ambiția mea nu este să îi transform pe copii în mari prozatori și poeți (deși asta se poate întâmpla și depinde de fiecare copil în parte), dar vreau din inimă ca cei mici să aprecieze cartea la adevărata ei valoare și să călătorească în mii de lumi nebănuite cu ajutorul lecturii.

Așa am cunoscut-o pe Claudia Muntean, de meserie, cum altfel, storyteller. În 2013, Claudia a debutat în literatura pentru copii cu cartea Visul Aksharei, o carte de povești frumoase și educative ce mă trimit cu gândul la poveștile vindecătoare adresate copiilor și adolescenților, povești cu ajutorul cărora copiii se descoperă pe sine, își înțeleg sursa frustrărilor și problemelor și învață să se raporteze la realități mai greu de înțeles.

În 2015 am început să colaborăm, cu succes aș spune eu, folosind Jocul de scriere creativă conceput de Claudia și ilustrat de Ana Neghină la orele de scriere creativă. Jocul este o prelungire firească a volumului Claudiei, personajele ilustrate pe cardurile de joc fiind coborâte direct din cele 5 povești cuprinse în volum. Chiar dacă noi, românii, păream nepregătiți pentru un material de acest gen, jocul a câștigat foarte mult teren și s-a dovedit a fi o alternativă extraordinară metodelor clasice de dezvoltare a creativității, dovadă fiind prima ediție a Concursului de Scriere Creativă „Făuritorii de Povești”, ce a avut loc în 2015. Despre concurs Claudia a scris pe pagina ei:

Prima ediție a Concursului de scriere creativă „Făuritorii de Povești” a urmărit, dincolo de punerea în valoare a inteligenței lingvistice a participanților, încurajarea exprimării lor emoționale, intuitive, prin folosirea cuvântului. Cerința de a compune povești (în cazul de față având drept suport un joc de scriere creativă) s-a bazat pe o motivație simplă : acestea facilitează accesul la gândirea metaforică și aduc la suprafață, de regulă, modalități noi de a aborda experiențele mai puțin înțelese, acționând astfel în câmpul refacerii echilibrului emoțional, prin anularea rupturii dintre parte și întreg.

„ A fost odată ca niciodată…” s-a dovedit a fi (și în cazul celor 88 de participanți ai acestei ediții) o formulă magică ce a deschis mii și mii de lumi : interioare sau exterioare, simbolice, inițiatice, uitate sau ascunse în subconștient, lumi în care totul este interconectat, lumi ce exprimă (în mod mai mult sau mai puțin conștient) vise, nevoi, dorințe, temeri…

Cele 36 povești premiate au fost cuprinse într-un volum colectiv original (o parte din acesta poate fi lecturată pe pagina Scriere Creativă), volum oferit atât câștigătorilor, cât și îndrumătorilor acestora.

Succesul jocului în rândul copiilor, părinților și cadrelor didactice se poate măsura și prin faptul că, la scurt timp după încheierea lui concursului, stocul de jocuri a fost epuizat.

Nu pot decât să mă bucur că, pe baza experienței concursului și a feedback-ului primit de la participanți și îndrumători, dar și de la alți utilizatori ai cardurilor magice, Claudia a redecis reeditarea jocului, îmbunătățind-l vizibil.

Jocul, foarte inspirat și frumos ilustrat, conține 3 seturi de carduri

– personajele poveștilor (19 carduri)

– mesajul poveștii (9 carduri cu proverb și cugetări)

– cuvinte și expresii amestecate (9 carduri de sprijin)

Spre deosebire de primul joc, ce propunea 7 variante de joc (Să scriem o poveste, Citește povestea mea, Ce simți?, Cu ce rimează…?, Non-senses, Rescrie o poveste! și Ce îți inspiră?), actuala ediție propune doar 3 variante de joc (Imaginarium, Povești-Sentiment și Poezie-Fantezie), fiecare cu regulile sale clar descrise în „manualul de utilizare”. Bineînțeles, variantele de joc pot fi extinse indefinit, totul ține de imaginația și creativitatea jucătorilor.

Mi se pare un joc fascinant, iubesc faptul că avem în față un produs 100% românesc, atât în ceea ce privește conceptul, cât și grafica și ilustrațiile, iar pe Claudia o felicit din tot sufletul pentru pionieratul pe care îl face. Și deși vârsta minimă recomandată pentru utilizarea jocului este de 8 ani, sunt convinsă că, cel puțin în ceea ce privește varianta de joc Imaginarium, el va fi interesant și captivant și pentru mai micii descifratori ai tainelor literelor!

Vă invit să aruncați un ochi pe site-ul Claudiei Muntean, veți descoperi și alte lucruri magice, cărți și jocuri unice și inedite, atât de utile în dezvoltarea creativității copiilor! De exemplu, Jocul „Colecționarii de Artă”!

Facebook Comments

Similar Posts