Gerald și Porchiță i-au cucerit pe copii

«Ce e atât de greu în a organiza un atelier de lectură pentru copii?» m-a întrebat cineva într-o zi. «Iei cartea, citești și apoi te joci.» Este, bineînțeles, o persoană care nu are și nici nu lucrează cu copii. Dragul meu, e minunat să fiu «doamna de lectură», e împlinitor, dar pregătirea pentru întâlnirea săptămânală îmi ocupă ceva timp. De ce? Îți voi răspunde în alt articol… azi îți arăt doar ce simplu pare totul! 🙂

Gerald și Porchiță i-au cucerit iremediabil pe copiii de clasa a II-a. Cei doi sunt buni prieteni (Gerald elefantul și Porchiță porcușorul) sunt protagoniștii unei minunate serii de cărți pentru copii scrisă de Mo Willems.

Împreună cu copiii am citit 2 dintre aceste cărți –  și – și le-am promis că în viitor le voi aduce toate cărțile din serie…

Mo Willems s-a născut în 1968, la Chicago. De mic îi plăcea să deseneze, iar pe la patru ani își inventa personaje. După ce și-a încheiat studiile, a scris și a făcut anumații pentru Sesame Street, câștigând șase Premii Emmy. În 2003 a renunțat la munca din televiziune și a hotărât să lucreze de acasă, pentru a fi alături de Cher și Trixie, soția și fetița lui, și să scrie cărți pentru copii. „Trixie e nostimă. Cărțile mele nu sunt nici pe departe așa bune ca glumele ei„, spune Mo. Dar cărțile lui sunt iubite de toți copiii, iar criticii sunt și ei încântați, așa că Mo a primit o mulțime de premii: Caldecott, Geisel, Irma Black. Seria cu cei doi prieteni, elefantul Gerald și Porchiță, a primit cinci mențiuni și două medalii Geisel. În curând, veți putea citi și alte volume din această serie (Prietenul meu e trist, Ai o pasăre pe cap!), dar și o carte cu un porumbel simpatic: Nu lăsați porumbelul la volan! (Mențiune Caldecott).

Prietenul meu e trist! e o frumoasă poveste grafică despre prietenie. Porchiță e mereu vesel. Gerald — nu tocmai. Dacă Gerald e trist, Porchiță nu poate fi fericit. Dacă Porchiță nu e prin preajmă, Gerald nu se poate bucura de clovni sau de cowboy. Împreună, am insistat pe imagini, am încercat să anticipăm ce urmează, să tragem concluzii despre ce înseamnă prietenia.

Suntem într-o carte! este o poveste inocentă despre puterea cărților. Într-o bună zi, Gerald și Porchiță își dau seama că nu sunt singuri, așa cum crezuseră… cineva se uita la ei… cineva îi citește! Cei doi prieteni descoperă astfel că, de fapt, sunt într-o carte și că pot vorbi cu cititorii lor. Și, chiar dacă la un moment dat cartea se va termina, Gerald și Porchiță au găsit soluția pentru a fi citiți iar, și iar, și iar.

Pe lângă lectura în grup, treptat introducem la întâlnirile noastre și scrierea creativă. Spun treptat pentru că micii mei școlari sunt încă la început cu scrisul și cititul! Astfel, după ce am terminat de citit cele două cărți simpatice, am creat împreună benzi desenate… cu Gerald și Porchiță. Copiii sunt minunați și cu siguranță vom repeta experiența și cu alte scrieri!

PorchitaGerald_BenziDesenate

PorchitaGerald_BenziDesenate

PorchitaGerald_BenziDesenate

PorchitaGerald_BenziDesenate

PorchitaGerald_BenziDesenate

PorchitaGerald_BenziDesenate

PorchitaGerald_BenziDesenate

PorchitaGerald_BenziDesenate

PorchitaGerald_BenziDesenate

Așadar, dragul meu, sper că acum ți-am răspuns la întrebare. Poate că nu pare mare lucru din exterior, dar pentru copii a fost un succes răsunător (drept dovadă, mi-au cerut cărțile împrumut!) Tu cum ai fi reușit să ții captivați 20 de copii de 8 și 9 ani, plini de energie, dar și curioși? Tu ce activitate ai fi pus la cale pe baza acestor două cărți? De unde te-ai fi inspirat? … poate data viitoare când ne vedem vii și cu sugestii 🙂

Cărțile pot fi cumpărate de aici>>  și aici>> Suntem într-o carte!

Facebook Comments

Similar Posts