“Cei care nu cred în magie n-o vor descoperi niciodată”
Roald Dahl…

De ce facem asta?

A crede în povești, în magia creată de acƫiunea lor, în rolul și rostul personajelor, dar și în tablourile lumilor magice este o dorinƫă de prelungire a copilăriei fiecăruia… dorință care există lăuntric în fiecare dintre noi și care iese și mai bine în evidență odată cu apariția copiilor. Unii, cum este și cazul meu, sunt adulți cu suflet de copil și își hrănesc nevoia de puritate și inocență lucrând direct cu copiii.

Mi-am încercat norocul în învățământ la începutul vieții de adult, dar mi-am dat seama că responsabilitatea este prea mare pentru mine, adoram lucrul cu copiii, lecțiile, jocul, dar eram deficitară la partea de a-mi susține autoritatea și de a mă impune în fața copiilor. Copiii sunt personalități în dezvoltare, iar un start prost le influențează tot viitorul, astfel că am abandonat corabia înainte de a face stricăciuni prea mari. Dar sufletul meu a rămas alături de copii, a rămas în sălile de clasă și bănci, la catedră și la tablă, astfel că mi-am continuat lucrul cu copiii ca «Patricia, doamna de lectură». Și așa am rămas în ultimii 10 ani, am înființat o asociație prin care să promovez arta contemporană în toate formele ei în rândul tinerilor, am organizat cluburi de lectură în școli din Timișoara, m-am implicat în evenimente culturale pentru copii. Așa am ajuns la concluzia că ce le lipsește generațiilor actuale de copii este o îndrumare clară și concisă în ceea ce privește lectura. Abilitatea de alegere a cărƫilor pentru citit, dorinƫa de evadare în lumea poveștilor, crearea jurnalului de lectură sau formarea tabieturilor lecturii sunt câteva din necesităƫile identificate pentru formarea unui stil de viaƫă în care cartea și povestea să contribuie la starea de bine a copilului și viitorului adult “agresat” de spaƫiul virtual.

Ce vrem să facem?

Când Simona și Ina, cu care colaborez de câțiva ani buni, mi-au propus să fac partea din echipa de organizare a proiectului Citește după cei 7 ani de-acasă, nu am putut refuza. Știam că este ceva în care vreau să mă implic, este ceva ce se mulează perfect pe credințele și ideile mele și că aș regreta amarnic dacă aș zice nu, mai ales că obiectivele specifice ale proiectului sunt exact ceea ce urmăresc eu în lucrul cu copiii:

  1. încurajarea şi stimularea interesului elevilor pentru lectură în vederea cultivării lecturii de plăcere – formarea unor competenƫe prin care elevul să distingă singur ce şi când să citească; o bibliografie variată va aduce argumente suficiente pentru compararea de stiluri scriitoricești, va împărtăși cutume, obiceiuri, tematici variate și sub îndrumarea cadrelor didactice vor da posibilitatea copiilor de alegere și creare de preferinƫe de lectură
  2. încurajarea aptitudinilor de creaţie literară ale elevilor talentaţi
  3. întâlniri cu personalităţi ale culturii şi literaturii române contemporane – întâlnirile cu scriitori contemporani, cu librari sau bibliotecari, spaƫiile neconvenƫionale în care vom citi – ne dorim să entuziasmeze pe tinerii cititori, să-i motiveze și să le ușureze alegerile, percepƫiile și să-i ajute în formarea de principii sănătoase de viaƫă
  4. stabilirea relaţiilor de prietenie între elevi – nevoia de împărtășire a bucuriei lecturii cu copii de vârste apropiate sau cu cei cu interese comune vor fi ușor realizabile în cadrul activităƫilor propuse în cadrul proiectului

Ce ne propunem?

Ce ne propunem nu este complicat și nu implică resurse mari: în fiecare lună, cadrul didactic trebuie să organizeze un eveniment, o activitate creativă și mai neconvențională prin care să promoveze cititul. Activitățile propuse de noi sunt orientative, în situația în care o activitate nu poate fi întreprinsă din motive obiective, aceasta poate înlocuită cu un alt eveniment de promovare a lecturii. Dar insistăm pe creativitate și implicare!

Activitatile recomandate in cadrul proiectului Citește după cei 7 ani de-acasă

Vă invit să urmăriți pagina proiectului, Citește după cei 7 ani de-acasă, și să furați idei sau să veniți cu sugestii, propuneri de îmbunătățire, completări. Revenim curând și cu recomandările noastre de lectură! Împreună creștem cititori!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *