Când am demarat proiectul Citește după cei 7 ani de-acasă, ne-am propus ca activitățile recomandate să fie cât mai diverse, creative și atractive pentru copii, dar în același timp simple și să nu implice resurse financiare mari.
Activitățile propuse de noi sunt orientative și suntem conștiente că unele activități nu pot fi întreprinse din motive obiective. Nu dau exemple, că nu vreau să fiu piază rea… în aceste situații excepționale, activitățile propuse pot fi înlocuite cu alte evenimente de promovare a lecturii, dar insistăm pe creativitate și implicare!
Deoarece am promis să oferim ghidare și ajutor de-a lungul întregului proiect, venim și cu sugestii de activități cu care ați putea înlocui propunerile noastre inițiale:
Inventați o sărbătoare literară
Citiți cărți care să se potrivească tematicii sărbătorii și realizați materiale de promovare ale cărților, raportat la evenimentul creat. Iată câteva idei de sărbători distractive și educative care sigur vor fi apreciate de copii (adaptabil în funcție de vârsta copiilor):
- Februarie 14: Ziua Internațională a Dăruirii de Cărți
- Martie 2: Ziua lui Dr. Seuss
- Martie 21: Ziua Internațională a Poeziei
- Iulie 31: Ziua JK Rowling
- Septembrie 22: Ziua hobbitului
- Octombrie 14: Ziua lui Winnie the Pooh
- Octombrie 16: Ziua dicționarului
- Noiembrie 10: Ziua lui Neil Gaiman
Organizați o întâlnire pe nevăzute cu o carte
Fiecare copil alege din biblioteca proprie de acasă o carte, pe criterii doar de el știute, o împachetează în hârtie de ziar (sau maro), scrie pe ambalaj / pe o etichetă câteva indicii legate de carte și o pune pe catedră; cărțile sunt amestecate și fiecare copil alege pe nevăzute o carte. Pe baza indiciilor copiii pot încerca să ghicească titlul cărții și/sau autorul înainte de a despacheta cartea, iar la următoarea întâlnire fiecare își spune părerea despre cartea citită
Faceți schimb de cărți între colegi
Copiii sunt invitați să aleagă din biblioteca proprie o carte, pe care să o aducă la școală pentru a o da împrumut timp de o săptămână (sau până la o dată stabilită de comun acord); într-o urnă se vor introduce bilețele cu numele tuturor copiilor din clasă și copiii vor extrage un nume, reprezentând copilul căruia îi va pregăti sugestia de lectură. Numele poate fi (sau nu) secret până la schimbul de cărți, pentru a nu influența decizia celui care dă volumul împrumut. Înainte de a face schimbul efectiv de cărți, fiecare elev va prezenta, pe scurt, în fața clasei de ce a fost impresionat de acea carte și, dacă se știe cu cine face schimbul, motivele pentru care a ales exact acel titlu ca sugestie pentru colegul său.
Uitați o carte undeva
Copiii aleg din biblioteca proprie sau cumpără o carte, scriu în interior un mesaj celui ce o va găsi (direct pe pagina de gardă sau pe un bilețel) și apoi „uită‟ undeva (pe o bancă, în mijloc de transport în comun, într-un parc etc.), fac o poză cu activitatea și toate pozele se trimit organizatorilor (se poate, de asemenea, organiza și o expoziție în clasă sau pe holul școlii cu toate pozele)
Limita imaginației este cerul! Fiți cât mai creativi în inventarea de activități și în planul de desfășurare a acestora! Copiii adoră să aibă subiecte noi de discuții cu colegii, iar în acest fel își vor aminti cu drag cărțile citite.
Vă invit să urmăriți pagina proiectului, Citește după cei 7 ani de-acasă, și să furați idei sau să veniți cu sugestii, propuneri de îmbunătățire, completări. Revenim curând și cu recomandările noastre de lectură! Împreună creștem cititori!
Facebook Comments