Mereu sunt cu un pas în urma Claudiei Muntean, nu știu cum se întâmplă asta, dar când ea aduce publicului tânăr un joc nou și interesant, eu abia reușesc să scriu despre cel anterior. Claudia, iertare, promit să ajung la zi! 🙂 Așa că astăzi vorbim despre jocul care pe mine m-a pus în încurcătură și care m-a provocat enorm (mi-am dat seama că am lacune enorme în ceea ce privește pictura, deși am făcut ani de pictură pe sticlă și aș fi crezut că am o cultură generală bogată în această direcție), Colecționarii de Artă. Jocul a primit în 2016 Premiul pentru Promovarea Patrimoniului Românesc de la Fundația Culturală a Bucovinei. Asta deși de curând Claudia a lansat pe piață un joc original și interesant, Colecționarii de Scrisori Rare

ColectionariiScrisoriRare_ClaudiaMuntean

Claudia nu este la primul său joc pentru copii, a debutat în 2014 cu un Joc de scriere creativă, despre care am scris mai pe larg aici. De această dată însă a creat un joc pentru liceeni, prin care aceștia să descopere arta și frumusețea acesteia. Jocul poate fi interpretat și ca o invitație la muzeu, întrucât nu poți să nu îți dorești să vezi în realitate tablourile de pe carduri după ce înveți atâtea lucruri interesante despre ele!

Jocul conține două seturi de carduri:

 • setul I: 50 de carduri cu întrebări și răspunsuri din domeniul picturii

ColectionariiArta_ClaudiaMuntean_Quiz_Intrebarea27

 • setul II: 25 de carduri tablou, reprezentând imagini ale unor pictori celebri

ColectionariiArta_ClaudiaMuntean_ImpresieRasaritSoare_Monet

ColectionariiArta_ClaudiaMuntean_OFloareIntreFlori_Grigorescu

Variantele de joc sunt multiple și stârnesc creativitatea, însă recomand citirea cardurilor ce compun setul I înainte de a începe jocul efectiv pentru prima oară. Știu, pare plictisitor, dar este singura metodă prin care se poate învăța despre picturi și de a evita eventualele frustrări apărute pe parcurs din lipsă de cunoștințe. Been there, done that, doar sunt inginer!

La nivel de obiective principale, jocul urmărește să:

 • faciliteze apropierea elevilor/ tinerilor de marii pictori români (de la sfârșitul secolului al XIX-lea și început de secol XX, dar și din perioada interbelică);
 • conducă la familiarizarea participanțior cu anumite aspecte legate de pictură;
 • genereze o oarecare ușurință în recunoașterea unor opere de artă românești sau în identificarea unor elemente comune ce se regăsesc în anumite lucrări.

În prima fază, sunt propuse

 • 3 variante de joc
  • Colecția mea de artă
  • Găsește elementul comun
  • Recunoști artistul sau opera?
 • 3 activități suplimentare
  • Colaj – Universul satului românesc
  • Filă de jurnal
  • Natură statică

Însă jocul oferă și alte oportunități, precum asocierea picturii cu muzica, cu scrierea creativă sau cu critica argumentativă. Puteți citi mai multe despre aceste aspecte pe blogul Claudiei, aici.

Mi se pare un joc fascinant, iubesc faptul că avem în față un produs 100% românesc, atât în ceea ce privește conceptul, cât și grafica și ilustrațiile, iar pe Claudia o felicit din tot sufletul pentru pionieratul pe care îl face.

Facebook Comments

30 Replies to “„Colecționarii de Artă” sau cum poți stimula prin joc interesul față de patrimoniul cultural național”

  1. Mulțumim mult pentru apreciere, Raluca!
   Aceasta este și varianta mea preferată de joc :)),
   îți fixează cel mai ușor informația din primul set.

   Toate gândurile bune!
   MK

  1. La mulți ani, Carmen!
   Dacă locuiți în București, îl găsiți la Librăria „Mihai Eminescu”,
   iar dacă sunteți îndrăgostită de artă/de frumos, imposibil să
   nu vă placă :))

   Pe curând!
   MK

  1. Mulțumim mult, Dorina!! :*
   Sper că anul acesta va fi disponibilă o variantă nouă a jocului, ce face referire la pictorii români care au călătorit/studiat/expus etc. în Franța.

   Zile cât mai frumoase!
   MK

 1. Wow, îmi place foarte tare această idee. Pare un joc foarte educativ. Când citeam articolul tău, mă gândeam că mi-ar fi plăcut să facem asta la şcoală, la desen. Ar fi fost o metodă atât de plăcută să înveţi despre artă, în loc să te oblige să scrii pagini întregi despre artă. Şi pe care nici nu le înţelegi.

  1. :)) Așa este, Gerlinde!
   Își dovedește utilitatea în școli, mai ales dacă ții cont de faptul că făcând apel la artă, poți preda o multitudine de concepte ce se regăsesc în discipline precum: matematica, psihologia, muzica, literatura, istoria, cunoașterea mediului etc.

   Mă bucur enorm că vă place!
   Un 2018 cu experiențe frumoase!
   MK

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *