Cine a zis că copiii nu citesc? Da, poate că nu mai citesc cărțile ce ne fascinau pe noi, autorii clasici nu li se mai par interesanți, dar asta nu înseamnă că resping cititul. E doar un mare semn de atenționare că e cazul să ne reconfigurăm noi așteptările. Timp de două zile l-am avut invitat la Timișoara pe scriitorul pentru copii Petre Crăciun, care s-a întâlnit cu peste 1000 de mici cititori în 6 școli și 2 librării. Dar să o luăm pas cu pas… mai ales că întâlnirile au făcut parte din activitatea sugerată pentru luna ianuarie în proiectul Citește după cei 7 ani de-acasă.
Scurtă biografie a scriitorului Petre Crăciun
Data şi locul naşterii: Giurgiu, 29 august 1962
Membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala pentru copii și tineret
Fondator și coordonator al portalului web LITERATURĂ COPII, în 2011
Președintele Juriului național al concursului de creație literară TINERE CONDEIE (din anul 2015)
“Petre Crăciun este cel mai bun autor de literatură pentru copii apărut după 1989. Nu îi maimuţăreşte, ca atâţia alţi promotori ai genului, pe copii, nu face exces de diminutive, nu reciclează recuzita basmelor de altădată, nu îşi moralizează cititorii. Construieşte inteligent poveşti cu totul noi, plecând de la stilul nostru de viaţă de azi, şi se lasă el însuşi transportat de ele. Plăcerea lui de a scrie se transmite copiilor sub forma plăcerii de a citi. (…) Mie, unul, îmi place chiar mai mult decât cei mai faimoşi autori de literatură pentru copii din străinătate, pentru că în cărţile lui se regăsesc, ca trăsături distinctive, o voioşie românească, o delicateţe, un spirit de observaţie fin, expresie a atenţiei şi tandreţii faţă de lume, care îmi merg la suflet.” – Alex. Ştefănescu, critic literar
Peste tot, copiii au fost extrem de încântați de vizita primită. Pentru majoritatea dintre ei scriitorii sunt morți demult, nu poți fi scriitor și să fii în viață. Prejudecată dată oarecum și de ideea că timpul decide cine rămâne în memoria colectivă. A fost zarvă? Și ce dacă? A fost înghesuială? Cu atât mai bine! Copiii au fost interesați, curioși, au pus întrebări, și-au dorit cărțile cu autograf! Atmosfera a fost una plină de veselie și căldură! Pozele vorbesc de la sine!
Şcoala Gimnazială nr.25 Timişoara
Liceul Teoretic “David Voniga” din comuna Giroc
Copiii ne-au pregătit și o surpriză la finalul întâlnirii: un scurt program artistic!
Elevii Liceului teoretic din Giroc au pregătit scriitorului Petre Crăciun o surpriză: un scurt program artistic!
Publicată de Citește după cei 7 ani de-acasă pe Miercuri, 17 ianuarie 2018
Şcoala Gimnazială nr.30 Timişoara
Liceul Teoretic “William Shakespeare” Timişoara
Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” Timişoara
Micii cititori s-au costumat în personajele poveștilor pe care deja le cunoașteau.
Liceul Teoretic “Grigore Moisil” Timişoara
Librăria Cărturești Mercy
În număr restrâns, poate și din cauza vremii, dar o atmosfera caldă și intimă. Copiii au ascultat povești, au pus întrebări, iar la final au primit cărți cu autograf.
Librăria La Două Bufnițe
Soarele (cu dinți) a scos copiii din casă, astfel că librăria a fost neîncăpătoare.
Da, știu, vă întrebați unde sunt eu! În spatele aparatului de fotografiat și a calculatorului, click-click, Add Photo, Publish. Cineva trebuie să facă și treaba asta, ca lucrurile să meargă strună.
Facebook Comments