Geoboard – un instrument de manipulare matematică perfect pentru exersat literele

Pasiunea lui Greuceanu pentru litere s-a transformat în adevărată obsesie. Are doar 3 ani, dar deja citește cuvinte ușoare, și asta doar din propria dorință. Mi-e teamă că pe când va ajunge la școală se va plictisi groaznic. Dar asta este, e de datoria noastră ca părinți să le hrănim copiilor hobby-urile și să îi ajutăm să își dezvolte pasiunile în obiceiuri sănătoase și de viață.

Sătulă de modelat alfabet din plastilină și de desenat și colorat litere haioase, am căutat cu disperare pe prea-slăvitul și degrabă ajutătorul Pinterest alte metode de a confecționa litere. Așa am dat peste ceva ce se numea «geoboard»: un instrument de manipulare matematică inventat și popularizat în anii 50 de către matematicianul egiptean Caleb Gattegno (1911-1988), utilizat în primul rând în studiul geometriei plane, iar mai apoi în analiza formelor poligonale, tranziții (cum se transformă un triunghi într-un romb, de exemplu), rotații, coordonare, numărare, unghiularitate (câte unghiuri are o formă geometrică etc.), clasificare, scalare (mai mare, mai mic față de…) etc. Iar acum pe lista potențialelor utilizări se află și învățarea scrierii literelor! Pe loc i-am trimis poza soțului, maestrul nostru în chestii practice, care a decretat: ușor de făcut! Așa că a dat fuga la un magazin de bricolaj și s-a prezentat acasă cu materia primă:

  • – placaj de lemn, pătrat, cu latura de 30 cm
  • – dibluri de lemn
  • – elastice colorate pentru borcane

Și după nici 10 minute de muncă ne-a rezultat un minunat «geoboard».

Geoboard

Am făcut și refăcut literele pe placă de nenumărate ori, însă Greuceanu refuza să se implice direct: să facă mami, să facă tati… unde greșisem? Lui Greuceanu îi era greu să își imagineze cum se «contruiește» litera. Așa că am revenit la prea-slăvitul și degrabă ajutătorul Pinterest, unde am găsit cele mai ușor-de-pus-în-practică scheme: litere, cifre, forme geometrice, obiecte etc. O mare de idei extraordinare! Iar Greuceanu a fost mai mult decât entuziasmat să urmărească indicațiile și să creeze literele lui dragi! Un succes!

Geoboard

Geoboard este un instrument Montessori cu reală valoare în învățarea matematicii, ușor de confecționat și simplu de utilizat!

Geoboard

Geoboard

Geoboard

Geoboard

Facebook Comments

Similar Posts