Cum am evitat cu succes un tantrum: urechi de maimuță la farfurie vrea cineva?

Uneori, zilele noastre sunt de poveste… pline de… magie!

E obosit. Nu mă înțeleg deloc cu el. Empatizez, îi arăt asta, dar nu mă aude. Îi e foame. Vrea supă cu tăiței. La orizont se întrevede un tantrum. Nu a fost la grădiniță, e închisă din cauza vremii nefavorabile, nu a dormit de prânz, că a fost la înot. Știu că e obosit și are nevoie să elibereze din aburul energetic, dar nu mă simt pregătită. Și eu sunt, la rândul meu, obosită, și eu aș vrea să fac un tantrum, dar l-ar numi isterie și… Nu e comportament de lady. Supa nu fierbe suficient de rapid pentru așteptările lui. Începe să se agite, gesticulează. Nu mă panichez, improvizez:

– Hocus, pocus, preparatus, poțiunea magică ajutatus!

A făcut ochii mari.

– Marea vrăjitoare Patricianus Lianus îți ordonă, în poțiune de curaj să te transformi! Hocus, pocus! Degete de crocodil (verific morcovul), ochi de caracatiță (pun sare), unghii de broască (adaug piper), solzi de dragon (scot ceapa fiartă), hocus pocus! Larve de viermi și omizi putrezite (pun la fiert tăițeii), poțiunea e gata! Ha ha ha! Ha ha ha! Preparatus, ingredientul meu secret, pipi de pește (adaug supă mai rece)!

Râde cu lacrimi. Bomba a fost dezamorsată, criza a fost evitată.

– Ha ha ha ha, cum vă place poțiunea magică de curaj, stimate calaver?

– Viermii cam fug din farfurie!

Da, știu, nu e bine să eviți un tantrum. Greuceanu e la vârsta la care știe să își exprime sentimentele și emoțiile, dar, așa cum nu poți opri erupția unui vulcan, așa nu poți opri nici accesele de furie ale copiilor obosiți. Despre tantrumuri am învățat două lecții importante:

  1. oricum se va întâmpla, așa că cel mai bine e să deschizi supapa de la început, când încă nu s-a adunat prea multă furie și frustrare, criza va fi mai ușoara (pentru părinte), mai rapidă;
  2. îmbracă copilul cât mai colorat posibil când mergi la cumpărături, șansele să ai parte de un tantrum sunt foarte mari, așa că asigură-te că e văzut de la distanță, ca să nu fie călcat în picioare.

Singura modalitate reală de a evita un tantrum e să fii permanent sincronizat cu nevoile copilului tău. Utopic, știu, de multe ori suntem desincronizați de propriile noastre nevoi! Trebuie să ne adaptăm, să ne dăm peste cap și să devenim magicieni ai emoțiilor și cuvintelor.

Ciuperci Inabusite

 

Urechi de maimuță cu lacrimi de zână, păr de broască râioasă și praf de rădăcină de plantă carnivoră la farfurie vrea cineva?

 

* calaver = cavaler în ¯\_(ツ)_/¯ #RomglishEric

Facebook Comments

Similar Posts