|

Fazele lunii pe înțelesul copiilor

Traversează camera în fugă, pe balcon. Cu chiu, cu vai, de agitație, deschide ușa de la balcon:
– Mami, uite, unde e luna? Nu e!
Mă duc lângă el și constat și eu că… nu e!
Oare care dintre fazele lunii este asta?

Iată cum, pe nepusă masă, am discutat despre fazele lunii… fascinant subiectul! Dar cumva nu mă așteptam să abordez la ora 22 într-o zi de luni un asemenea topic științific. Așadar… cum explici copiilor fazele lunii?

Pasul 1. Mergi la etajera-bibliotecă și iei din raft Ghidul micului astronom prin Univers de Adrian Șonka (Editura Nemi)

Grafica acestei cărți este extraordinară, așa că a fost foarte ușor să îi arăt elementele de bază ale explicației: Soarele, Luna, Pământul și legătura dintre ele.

Pasul 2: Google, ajutorul mamelor în absolut orice situație

„fazele lunii pe înțelesul copiilor” m-a adus în fața unei postări foarte interesante de la suntparinte.ro

Pornind de la această fotografie haioasă, dar de impact, și de la fotografia mai realistă de mai sus, am descris fiecare fază:

  • Luna Nouă apare când soarele este între Pământ și Soare, fiind luminată de soare fața nevăzută a lunii → luna nu se vede
  • Primul Pătrar este când vedem doar jumătatea din dreapta a lunii iluminată
  • Luna Plină apare când Pământul este între Soare și Lună, fiind luminată toată suprafața discului lunar → luna se vede toată noaptea
  • Ultimul Pătrar este când vedem doar jumătatea din stânga a discului lunar iluminată
Concluzie?

Greuceanu meu a fost extrem de mulțumit de explicații, eu am fost încântată de discuția de calitate purtată. Trăiască biblioteca personală și Google, că îi mențin copilului meu impresia că mami e tare deșteaptă!

P.S. în articolul folosit ca inspirație mai există un video minunat, în limba engleză, despre fazele lunii, numele lor și condițiile în care se relevă (Lunar Cycle, Why The Moon Change Shapes, 8 Phases Of The Moon, Learning Videos For Children), dar pentru Greuceanu a fost puțin cam mult și nu ne-am uitat la toate cele 6 minute. Dar e un video tare fain!

Foto header: sciencefriction.ro
Foto fazele lunii copii: suntparinte.ro
Foto fazele lunii realist: Adrian Șonka

Facebook Comments

Similar Posts