Uleiul esențial de lămâie

Uleiul esențial de lămâie – soluția gospodinei nepricepute (așa ca mine)

Lămâia e fructul meu citric preferat. Drept urmare, uleiul esențial de lămâie (Lemon) de la doTERRA e cel mai folosit ulei din casa noastră. Uleiul este extras prin presare la rece din coajă și are printre constituenți d-limonene, alpha-pinenes și beta-pinenes.

Teoria se găsește din plin online, există studii întregi despre utilitatea uleiului esențial de lămâie, care este antiseptic, diuretic, antioxidant, antibacterian, detoxifiant, dezinfectant, mucolitic, astringent, degresant. Eu vreau azi să vă povestesc despre cum folosesc eu uleiul esențial de lămâie în casă, ca o gospodină (ne)pricepută ce sunt, sper să vă dau idei bune!

Mai jos aveți câteva idei practice 🍋

🍋 Curățarea cuptorului cu microunde

Acestea sunt recunoscute ca fiind dificil de curățat, în special dacă sunt pete de la diverse sosuri din mâncare. Pentru a-ți ușura munca, pur și simplu pune în cuptor o cană plină cu apă și câteva picături de ulei esențial de lămâie, apoi șterge cu o lavetă.

🍋 Curățarea mașinii de spălat vase

Toarnă oțet într-un vas și adaugă 5-10 picături de ulei esențial de lămâie. Așează vasul în mașina goală și pornește programul intens.

🍋 Curățarea aragazului

Uleiul esențial de lămâie face și cele mai dificile pete de grăsime să dispară. Adaugă oțet și câteva picături de ulei esențial de lămâie într-un recipient cu pulverizator și observă cum petele dispar!

🍋 Curățarea aparatelor electrocasnice

Aparatele colectează mai multă murdărie decât ne imaginăm, de la praf până la resturi de alimente grase. O soluție simplă din ulei esențial de lămâie, apă și oțet va lustrui efectiv prăjitoarele de pâine, frigiderele, mixerele, blenderele și alte aparate electrocasnice.

🍋 Curățarea pubelei / coșului de gunoi

Mirosurile neplăcute ale pubelei sau ale coșului de gunoi indică necesitatea curățării acestora. Când speli recipientul de colectare a deșeurilor, adaugă în soluția de spălare și câteva picături de ulei esențial de lămâie, care le va dezinfecta. Mai mult, poți crea propriile tablete frumos mirositoare, folosind sare, bicarbonat de sodiu, apă, săpun de castila și, bineînțeles, ulei esențial de lămâie.

🍋 Curățarea ventilatorul

Ventilatoarele, fie că sunt de tavan, pe stativ sau de masă, colectează praf la viteze turbo, praf care rămâne pe elice fix atâta timp cât îl lăsăm. Pentru a evita inhalarea prafului atunci când ștergem elicele, se recomandă pulverizarea unui amestec de apă și ulei esențial de lămâie în interiorul unei fețe de pernă, pe care o introducem pe fiecare elice în parte.

🍋 Curățarea mașinii de spălat haine

Rulează un amestec de ulei esențial de lămâie, bicarbonat de sodiu, oțet și apă în mașina goală și la temperatura cea mai mare pentru a distruge murdăria și mucegaiul. Îndepărtează orice exces cu un burete, apoi pornește din nou mașina, cu apă curată, fără nici un detergent.

🍋 Curățarea grillului

Când ai curățat ultima dată grillul? Fă un amestec din bicarbonat de sodiu, săpun de castila, ulei esențial de lămâie și oțet, întinde soluția pe grătarul grillului și lasă-l timp de 15-30 de minute. Freacă suprafața cu o lavetă abrazivă umed, apoi clătește cu apă.

🍋 Curățarea ferestrelor și garniturilor

Același amestec de ulei esențial de lămâie, apă și oțet într-o sticlă cu pulverizator va face minuni pentru ferestrele și pervazurile ferestrelor. Pulverizează amestecul pe fereastră și șterge cu o cârpă curată sau un prosop de hârtie, apoi repetă operațiunea pe la pervazuri și garnituri. Pentru o curățare în profunzime, poți folosi pentru colțuri și adâncituri o periuță de dinți veche.

🍋 Curățarea gurilor de aerisire ale aparatelor de aer condiționat

Purificarea aerul din casă este imposibilă dacă din aparatul de aer condiționat iese praf! Curăță orificiile acestuia cu un burete înmuiat în apă caldă, oțet și ulei esențial de lămâie pentru a ajuta la eliminarea alergenilor și a prafului din aerul ce pătrunde în casă.

🍋 Curățarea gumei de mestecat

Guma de mestecat e unul din cele mai bune lipiciuri neintenționate. Picură puțin ulei esențial pe marginile gumei lipite, lasă să acționeze și apoi deslipește cu grijă guma. Funcționează foarte bine pentru guma lipită de lucrurile de piele sau în păr!

🍋 Curățarea cerii de pe țesături

Ceara de epilat sau cea de la lumânări dau mari bătăi de cap când ajung pe țesături. Picură puțin ulei esențial pe marginile gumei lipite, lasă să acționeze și apoi deslipește cu grijă ceara. Dacă a rămas o mică pată unsuroasă sub picătura de ceară, mai adaugă o picătură de ulei esențial de lămâine peste pată înainte de a pune țesătura la spălat.

🍋 Curățarea lipiciului uscat

Uleiul esențial de lămâie este excelent și pentru îndepărtarea rășinelor, a reziduurilor de autocolante și a markerului permanent. Picură puțin ulei esențial de lămâie pe o cârpă umezită și sterge autocolantul de pe ramele geamului de termopan, lipiciul uscat după activitățile handmade sau urmele creativității copiilor de pe diverse suprafețe!

🍋 Eliminarea mirosurile nedorite

Difuzează ulei esențial de lămâie pentru a neutraliza mirosul puternic de mâncare când gătești, după vopsirea pereților sau în mașină pentru a te bucura de un aer proaspăt!

🍋 Ștergerea suprafețelor

Amestecă 5-6 picături de ulei esențial de lămâie cu apă și oțet într-o sticlă cu pulverizator și folosește mixul pentru curățarea și purificarea suprafețelor lucioase sau pentru blatului de bucătărie. Pentru oțel inoxidabil sau lemn, amestecă ulei esențial de lămâie cu ulei de măsline.

🍋 Îngrijirea tapițeriilor de piele

Îngrijește și împiedică uzura tapițeriei de piele cu ajutorul unei cârpe pe care ai picurat ulei esențial de lămâie.

🍋 Parfum de citrice pentru uscătorul de rufe

Adaugă câteva picături de ulei de lămâie pe o cârpă umedă sau pe bile de lână și pune în uscător împreună cu rufele spălate. Asigură-te că programezi uscătorul la un ciclu de uscare cu temperatură scăzută, pentru a scădea riscul ca temperatura ridicată să diminueze efectele uleiului.

🍋 Păstrarea prospețimii fructelor

Pulverizează un mix de apă cu ulei esențial de lămâie peste fructele proaspăt tăiate pentru a le menține prospețimea până la momentul destinat servirii lor.

🍋 Îngrijirea obiectelor de argint

Spală obiecte de decor sau bijuteriile din argint cu apă și ulei esențial de lămâie pentru a înlătura urmele oxidării.

Uleiul esențial de lămâie acționează ca un agent de curățare puternic, iar proprietățile acestuia sunt cu adevărat nesfârșite!

Facebook Comments

Similar Posts