„Ceilalţi” vecini ai mei nu fac parte doar din specia umană. Ei sunt şi pisici negre sau albastre, câini mari sau mici, papagali pitici sau cocoşi cu gâtul gol. „Ceilalţi” vecini ai mei sunt zgomotoşi, arţăgoşi, fiecare pe limba lui. În ham sau în lesă, cu zgardă metalică sau doar o banderolă mică de satin, în cuşti sau lăsaţi liberi, „ceilalţi” vecini se plimbă agale alături de stăpânii lor, ţanţoşi şi protectori.

Lord e un dog german autentic. Slăbănogul îşi plimbă coada lungă dintr-o parte în alta la marginea parcului. El nu se joacă cu cei care Issa, muritorii de un kilogram și-o dungă de buletin.

Ducu e un pitbul bătrân. Plictisit de viaţă, îşi plimbă lanţul metalic gros în gură, în drumul său zilnic spre parc. Câinii ca Issa îl enervează la culme, par nişte caricaturi nereuşite în comparaţie cu statutul lui. El nu se joacă. Este prea matur şi prea bine crescut ca să îşi pună mintea cu ceilalţi copii.

Doris e un maidanez dichisit. Trecută de a doua tinereţe, cu o fundă roşie prinsă de vârful cozii, aleargă în cercuri încercând să scape de greaua povară a ruşinii. Corpul lung, subţire, ca un camion cu prea multe remorci, e acoperit de păr zburlit negru.

Sisi e singura plimbăreaţă miorlăitoare. De altfel, ea este şi protagonista acestei poveşti. De departe cea mai mică şi cea mai năzdrăvană dintre „ceilalţi” vecini, Sisi iese la plimbare în lesă în fiecare zi. A depășit demult statutul de pisicuță răzgâiată, e o adevărată doamnă.

O dată pe lună, Sisi își asistă nedumerită stăpâna. Cu lesa în mână, aceasta gesticulează vehement în fața panoului cu plata întreținerii. Sisi privește cu luare aminte panoul și suspină adânc: „Dacă ea spune, aşa o fi!”

În parc, Sisi este spaima maidanezilor. „Dacă voi spuneţi, aşa o fi!”, îşi spune ea, încovoiată, tocmai din vârful copacului, mârâind nervoasă. „Dacă tu spui, aşa o fi!”, pare să îi scuipe în ciudă lui Ducu, când o încolțește pe vreo creangă mai joasă.

Sisi adoră să fie răsfățată culinar. Whiskas e pentru pisici, pare să sugereze, doar bucățile grase de carne îi sunt pe plac. „Dacă ei spun, aşa o fi!”, pare să îngâne Sisi, nemulţumită, când stăpânii o dojenesc că mănâncă numai carne crudă.

Sisi e doar un copil răsfățat. Dragostea și afectivitatea nu sunt de vânzare, îi spun stăpânii în fiecare zi. „Dacă voi spuneţi, aşa o fi!”, le dă Sisi peste nas, cu bancnota de un leu în gură, atunci când sunt prea preocupați în fața calculatorului.

„Dacă ei spun, aşa o fi!” se plimbă Sisi legănat. „Dacă eu spun, aşa este!”, cu ușurință își convinge Sisi stăpânii, doar scoțându-și, pe rând, gheruțele de pisic alintat.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *