Școala banilor bine crescuți și Cristina Andone

Nu știu ce a fost în mintea și gândul Cristinei Andone când a primit invitația de a desfășura o serie de ateliere de lectură Școala banilor bine crescuți pentru copiii implicați în proiectul Citește după cei 7 ani de acasă, cert e că au fost două zile extrem de pline de voie bună și energie.

Cristina este senzațională în preajma copiilor. Îi fermecă prin carisma ei, prin zâmbet, prin joc și joacă. Ea nu își citește poveștile, ea le interpretează. Poveștile ei devin adevărate piese de teatru, one man (woman, în cazul ăsta) show pe placul copiilor.

Am început săptămâna în forță. Plănuiam demult aceste întâlniri, dar totul părea doar un vis. Până Cristina ne-a trimis poza biletelor de avion. Atunci realitatea s-a instalat și totul a mers pe repede înainte, natural, fără obstacole majore. M-am trezit veselă la 6:30, la 7:35 ateriza avionul Cristinei, îmi beau liniștită cafeaua, cu zâmbetul pe buze în pofida orei matinale (nu, nu sunt o persoană matinală!), apoi pornesc în ritm de Bon Jovi spre aeroport. Îmi sună telefonul: Cristina a aterizat! Dar brusc se instalează panica: Dă, Doamne, să nu am de fapt semnal sau să se fi stricat telefonul, să nu fie asta vocea ei… Cristina era super răgușită! 1000 de scenarii îmi trec prin cap, soluții, alternative.

Grădinița cu Program Prelungit Nr. 32

Când doamnele educatoare ale lui Greuceanu ne-au vorbit la ședința cu părinții despre opționalul de educație financiară pe care îl vor face cu cei mici, imediat mi-a picat fisa: Școala banilor bine crescuți e o carte extrem de potrivită! Așa că nu puteam rata ocazia (subiectivă, e drept!) de a aduce aceste ateliere și în grădinița, căci, nu-i așa, împreună creștem cititori! Copiii trebuie învățați de mici cu lectura, cu bucuria cititului împreună.

Școala banilor bine crescuți și Cristina Andone

Cristina e senzațională cu copiii, iar cei mici o adoră! Cu vocea în piuneze, dar cu zâmbetul pe buze, a fermecat toate cele 4 grupe mari de la grădiniță! De 4 ori a prezentat povestea și de fiecare dată a fost altfel, aș fi putut-o urmări și de 1000 de ori și tot fascinată de puterea ei aș fi fost!

Școala Gimnazială Comuna Bucovăț

Mi-am propus ca anul acesta copiii «mei» de la Bucovăț să aibă parte de ateliere și evenimente deosebite, le-am văzut deschiderea și dorința în ochi și știu sigur că pot face mai multe pentru ei. La ultima întâlnire cu Cristina, la lansarea Școala banilor bine crescuți de la Humanitas Timișoara, i-am făcut propunerea de a se întâlni și cu acești copii minunați. Așa că atunci când am aflat că revine Cristina la Timișoara, am pus mâna pe telefon și am sunat-o pe dna. Velinka Bogici, directoarea Școlii Gimnaziale Bucovăț, iar entuziasmul domniei sale m-a însuflețit.

Școala banilor bine crescuți și Cristina Andone
Școala banilor bine crescuți și Cristina Andone

La întâlnirea de la Bucovăț vocea Cristinei își mai revenise. A fost la înălțime, ca de obicei. Sala festivă a fost plină ochi de copii, toții copiii din clasele primare, a V-a și a VI-a au sorbit fiecare cuvânt al ei. Poate că cei mari au fost mai reținuți în a imita gesturile ei, așa cum le cerea din când în când (știți cum e la 12-23 ani, te iei prea în serios, ca apoi, după 30 de ani, să dai iar în mintea copiilor), însă au fost extrem de atenți la sfaturile ei. Căci, dincolo de povestea în sine, Cristina a abordat cu o lejeritate și o naturalețe covârșitoare și aspecte importante de viață: omul care pune prea mult accent pe haina de pe el este cel care nu pune suficient accent pe sufletul lui. Banii sunt bilete de călătorie către un vis, ei nu sunt buni sau răi, sunt bilete de călătorie care te ajută să parcurgi mai repede drumul către propriul destin. Dacă nu știi care e povestea ta, drumul ți se va părea un chin, nefiresc, o să depui foarte mult efort și vei ajunge într-o fundătură, un om nefericit, care probabil va parcurge drumul spre visul altcuiva. Dacă ne cunoaștem visul, atunci banii or să ne cumpere de fapt timp, ca să ajungem mai repede acolo.

Liceul Teoretic Special Iris

Ziua doi a întâlnirii cu copiii implicați în proiectul nostru a început în forță! De Ziua Internațională a Nevăzătorilor, am fost primiți în sala de festivități a Liceului Teoretic Special Iris pentru a desfășura această activitate minunată! Peste 200 de copii de la 3 școli timișorene s-au îndrăgostit iremediabil de Chichi, Richi și Michi, bufnițele Bibina și Georgina, șoricelul Bonifaciu și ariciul Bobiță, deci de poveștile Cristinei!

Școala banilor bine crescuți și Cristina Andone
Școala banilor bine crescuți și Cristina Andone

Liceul Teoretic “David Voniga” Giroc

Copiii care frecventează școala din Giroc sunt obișnuiți cu astfel de evenimente mari, se pare, căci de fiecare dată ridică ștacheta organizării. Sala de sport a fost plină de copii curioși să o cunoască pe Cristina și să afle povestea banilor. Iar Cristina, cu parcă la fel de multă energie, și-a interpretat poveștile cu mare având și drag.

Școala banilor bine crescuți și Cristina Andone
Școala banilor bine crescuți și Cristina Andone

Hambarul cu carte de la Teremia Mare

În pauza dintre două evenimente din cadrul proiectului nostru, Hambarul cu carte a împrumutat-o pe Cristina Andone la un atelier Școala banilor bine crescuți sub nucul umbros de la Teremia Mare. Împreună creștem cititori!

Librarul cu papion

Ultimul eveniment din seria Școala banilor bine crescuți din cadrul proiectului Citește după cei 7 ani de acasă a avut loc la prima librărie exclusivă pentru copii din Timișoara, Librarul cu papion. Greuceanu meu a fost extrem de încântat când a auzit că mergem la librărie, e ca acasă acolo, nu are taine, dar când a văzut că e aceeași poveste ca la grădiniță, s-a ridicat și și-a căutat jocurile de tip boardgame pe care le joacă de obicei. Doar că, de această dată, nu se putea, deranjam. “Mami, dar am văzut povestea și la grădi, și acolo la cărți!” (se referea la prima lansare a cărții la Timișoara, în luna iunie; să îi spun că eu am văzut reprezentanția Cristinei de 7 ori deja și tot nu m-am săturat?!?) Așa că am luat o pauză, am calmat lacrimile că nu îl las să se joace boardgames și am trecut la colorat. Iar în vocea Cristinei se simțea deja oboseala, dar nu s-a lăsat descurajată și a cucerit, din nou, dacă mai era nevoie, toți copiii din auditoriu.

Școala banilor bine crescuți și Cristina Andone
Școala banilor bine crescuți și Cristina Andone

Dacă a fost obositor? Clar! Dar satisfacția sufletească e enormă, când părinți, cadre didactice îți povestesc reacțiile copiilor, felul în care repetau exprimări din carte… Cristina, mulțumim pentru două zile minunate!

Și, în loc de încheiere, vă las o poză cu noi, 3 doamne și toate 3 cu idei non-conformiste de promovare a lecturii în rândul celor mici, și minunata Cristina Andone! Ce se întâmplă la Librarul cu papion rămâne la Librarul cu papion!

Școala banilor bine crescuți și Cristina Andone

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *