„California, baby!” – ce-am citit?

California, baby! Orice deplasare pentru mine reprezintă o oportunitate de a citi. Dacă de obicei pe mașină nu pot să mă concentrez pe lectură, pe avion mi-e mult mai simplu, iar zbor de peste 14 ore (+ore bune prin aeroport între avioane de legătură) reprezintă o ocazie excelentă de a mă cufunda în cărți.

California, baby! – Ce le spunem celor mici ca să crească mari. 550 de gânduri pozitive de oferit în dar celor mici, de Bernadette Lemoine, Diane de Bodman

Mie mi-a plăcut mult această carte. Cu toţii ne străduim să ne creştem copiii cât mai bine, în aşa fel încât să fie capabili să-şi trăiască viaţa cu bucuriile şi greutăţile ei, rămânând în acelaşi timp fericiţi. Să fie oameni mai buni decât suntem noi, mai fericiți și mai împăcați cu deciziile pe care (și) le iau.

Greuceanu meu a crescut deja mare 💁‍♂️, înțelege absolut tot 🚧, nu mai putem vorbi nimic în fața lui și trebuie să ne alegem extrem de bine cuvintele când îi explicăm ceva sau trebuie să abordăm un anumit subiect. Bucuriile de împărtășit cu ceilalți, despărțirile mai lungi sau mai scurte, temele de zi cu zi, masa în familie, ora de culcare, micile sau marile neplăceri de la școală, de la grădiniță, de la locul de joacă, gelozia, timiditatea, curajul în fața necunoscutului sunt doar o mică parte din situațiile cu care un copil are de-a face zilnic și pe care noi, ca părinți, trebuie să le gestionăm cu tact, abilitate și cuvinte potrivite. 📖📃 Dar cel mai dificil mi se pare să comunicăm atunci când nu suntem tocmai în formă, în astfel de momente nu ne găsim cuvintele sau nu le găsim cele mai potrivite. Da, verba volant, scripta manent, dar cât de mult contează un cuvânt potrivit spus la momentul potrivit! 👪

Această carte mi se pare esențială în anii de formare ai copiilor și ne oferă nouă, părinților, un întreg arsenal de fraze-cheie menite să detensioneze situațiile încordate fără să-i contrazică sau să-i culpabilizeze pe cei mici, încurajându-i, în schimb, să aprecieze valori precum binele, frumosul, respectul față de sine și față de ceilalți, libertate și independența – temelia pe care se clădește încrederea în sine și în forțele proprii.

Cartea prezintă, pentru un întreg repertoriu de situaţii cu care ne confruntăm zi de zi, sfaturi practice (însoţite adesea de lămuriri privitoare la psihologia copilului), fraze-tip alese pentru a comunica cu copilul, a-l înţelege şi a-l ajuta să coopereze. Bineînţeles, ţine de fiecare dintre noi să adaptăm şi să potrivim aceste cuvinte în funcţie de vârsta şi personalitatea propriilor copii. Rubrica „Să evităm…” atrage în schimb atenţia asupra cuvintelor şi atitudinilor care ar trebui ocolite.

California, baby! – How to Raise Successful People: Simple Lessons for Radical Results de Esther Wojcicki

După ce am trecut de prefața senzațională, în care autoarea, profesoară de succes, binecunoscută în Silicon Valley, povestește viața ei și cum a ajuns să fie ceea ce este, nu pot spune că am fost dată pe spate de conținutul cărții. Povestind din experiența ei la catedră, nu am putut să nu rămân cu un gust amar la lauda de sine exagerată și principiile relativ învechite pe care le prezintă. 😶 Da, ne reamintește principiile extrem de importante în creșterea copiilor – încredere, respect, independență, colaborare și amabilitate – dar pe mine m-ar fi interesat mai mult cum a reușit să crească trei fiice de mare succes, însă cartea nu menționează deloc aceste aspecte. Cartea este o distilare a deceniilor sale de experiență didactică și a tehnicilor cu care a văzut succesul la catedră, ceea ce știm clar că diferă total de ceea ce se întâmplă acasă. Ceea ce nu am obținut, deși la asta mă așteptam după titlu, este esența vieții ei de acasă. E adevărat, există indicii despre cum a fost adevărata dinamică din casă în numeroase contradicții marcate de ea sub forma antitezei „iată ce ar trebui să faci” – „iată ce am făcut noi, care încalcă principiul”. Dacă nu ar fi fost folosirea ocazională a cuvântului „noi”, chiar aș fi crezut că a fost mamă singură și soțul ei nu a avut nici o legătură cu familia.

Dacă ar fi să mă iau după titlu și aș renunța la toată preamărirea ce și-o aduce în calitate de cadru didactic, cartea ar deveni o broșură de 20 de pagini, lipsită de detalii personale care pot duce la iluminare efectivă.

Pot spune că sunt dezamăgită și am pierdut timp citind cartea.

California, baby! – Hold On, But Don’t Hold Still: Hope and Humor from My Seriously Flawed Life de Kristina Kuzmic

Lansarea acestei cărți mi-a adus multă bucurie, în special pentru că am reușit să o cunosc personal pe Kristina Kuzmic la evenimentul de la Barnes & Noble The Grove din Los Angeles. Am scris despre experiența mea legată de această lansare pe 🔝 Serial Readers.

Cartea este o autobiografie emoționantă, autentică, călătoria Kristinei de la depresie și stimă de sine scăzută la viața pe care o are acum și pe care o iubește. Poveștile ei au o fărâmă (dulce ca ciocolata, desigur!) de înțelepciune ascunsă. Prin momentele evocate în carte, ea acoperă teme importante de viață care au rezonat cu mine: sentimentele de vinovăție, probleme de control și autocontrol, îndoieli ca părinte, relații dificile, alegeri în carieră și viață personală, anxietate… Râsul este un medicament excelent și Kristina știe cu siguranță să arunce cel mai bun umor între mesajele sale de speranță, acceptare, recunoștință. Probabil că stilul ei m-a captivat tocmai pentru că mă regăsesc complet, cu ieșiri în decor de ironie și sarcasm.

Cartea este una inspirațională și motivațională, ajutând pe oricine o citește să își păstreze echilibrul în mijlocul haosului și dramatizării, rămânând totodată proactiv și creativ, acceptând schimbarea cu fruntea sus. Recomand această carte femeilor de toate vârstele. Și nu numai femeilor 🙉🙈🙊

California, baby! – The Wicked Will Rise (Dorothy Must Die, #2) de Danielle Paige

Mi-am băgat puțin nasul prin biblioteca hotelului unde am fost cazată. Interesante titluri. Una dintre cărți mi-a atras atenția în mod deosebit: The wicked will rise de Danielle Paige. Am recunoscut numele seriei și autoarea. Google. Click click. Nici nu știam că a fost tradusă și la noi! Revolta celor răi (traducerea românească) este volumul 2 din seria Eliberarea ținutului OZ. Interesant este că primul volum (+ nuvela adițională) le-am citit fix în urmă cu un an, în același loc. E clar, mi-a fost menit să o descopăr pe raft!

Misiunea lui Amy Gumm este departe de a se fi încheiat: tânăra trebuie să elibereze ținutul Oz de sub tirania maleficei Dorothy Gale. Ușor de spus, greu de făcut, căci singurul mod de a scăpa de Dorothy este să scoata inima Omului-de-Tinichea, să fure creierul lui Sperie-Ciori și să ia înapoi curajul Leului, un amănunt pe care Mombi a uitat să i-l spună. Având-o drept unic aliat pe misterioasa prințesă Ozma, Amy pornește, așadar, într-o nouă aventură, mai ales că și dragul ei Kansas este în pericol. Primejdii nebănuite pândesc la tot pasul, iar cele două prietene trebuie să fie mereu cu ochii în patru, pregătite pentru REVOLTA CELOR RĂI!

Vrăjitorul din Oz, așa cum nu l-ai mai văzut vreodată! Leda Edge pls pls pls pls și celelalte volume! ❤ promit că le citesc cuminte!

Facebook Comments

Similar Posts