Cu ocazia izolării tam nesam, redescoperim jocurile din casă 😊 că deh, se termină și cheful (părinților) de LEGO la un moment dat! Azi am (re)descoperit un joc de logică și perspicacitate de care uitasem… 200 de exerciții de tipul “mută un băț de chibrit pentru a face…” Greuceanu meu (5.5 ani) e entuziasmat!

Jocul nostru este în limba germană, se numește Streichholzspiele: Spielen – Denken – Lernen, este compus dintr-o carte și un mănunchi de bețișoare. În prima jumătate a cărții sunt cele 200 de propuneri de exerciții, apoi în cea de-a doua jumătate a cărții sunt rezolvările. Separat sunt bețe de chibrit, pentru a pune în practică exercițiile.

Scopul acestui joc este să aranjezi bețele de chibrit astfel încât operațiile necesare, adunare, scădere, modificare forme geometrice, să fie adevărate. Copiii vor fi captivați de aceste puzzle-uri interesante, pe care trebuie să le potrivească ținând cont de provocările cu grade diferite de dificultate.

În contextul actual știu că e greu să obțineți fix acest joc, însă am vrut să îl evidențiez în ideea în care există online zeci, dacă nu sute, de sugestii de exerciții de logică și perspicacitate pe acest model, pe care le puteți sugera celor mici (le puteți face de mână pe o foaie sau scoate la imprimantă, în engleză le găsiți sub denumirea de matchstick riddle sau matchstick puzzle, iar Pinterest e plin de ele!).

E fain că se poate folosi cu orice tip de bețișoare, chiar și cele de numărătoare sau bețișoare de urechi. Jocul de potrivire cu chibrituri dezvoltă dexteritatea, abilitățile motorii fine, acuitatea vizuală, gândirea logică și matematică, percepția spațială, abilitățile de rezolvare a problemelor. Și partea mișto e că cei mici se pot juca singuri, fără ajutor, odată ce le explicăm mecanismele de lucru, în timp ce reușim și noi să punem oala pe foc și hainele în mașina de spălat (nu în această ordine și nu în aceeași pauză de la joacă!)

Spor la joacă!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *