lista de cumpărături

Economie de bani și timp cu ajutorul listei de cumpărături!

Articolul ăsta a rămas în drafturile mele luni de zile. Mi se părea pueril, de ce ar fi interesat cineva de lista de cumpărături și de organizarea timpului de cumpărături? Uite că a venit timpul să fim interesați și de asta… din păcate! Când am spus că eu nu am fost nevoită să ies prea mult la cumpărături, pentru că deja am bazele în casă, am primit întrebarea Tu ce cumperi de la magazin? și am zis că ar fi bine să detaliez lista mea completă de cumpărături.

Trecem printr-o perioadă în care suntem nevoiți să limităm pe cât posibil timpul petrecut la cumpărături și, în general, în spațiile aglomerate. Nu prea mai este momentul să ne plimbăm printre raioane și să punem în coș ce ne face cu ochiul, ci trebuie să fim organizați și, cel mai important, cumpătați. Iar acest aspect e valabil mereu, dacă dorim să economisim timp și bani. Așa că o listă de cumpărături ne poate ajuta mult în această direcție.

Câteva reguli general valabile

Este foarte important să cumpărăm doar atât cât ne trebuie, ca să nu ne trezim cu alimente care să se strice în frigider ori cu produse pe care le punem în dulapuri și debara și să uităm de ele.

Împarte lucrurile de care ai nevoie în categorii: produse alimentare, produse de curățenie și îngrijire pentru casă, produse de îngrijire personală, produse pentru animalele de companie (dacă e cazul). În fiecare categorie notează produsele de bază pe care familia ta le consumă de obicei (pune și brandul lângă ele, în cazul în care altcineva în afară de tine face cumpărăturile, să știe clar ce să caute). Astfel te asiguri ca nu vei uita nimic din ceea ce ai nevoie.

Cum îmi întocmesc eu lista de cumpărături

În general, familia noastră merge la cumpărături generale o dată la 2 săptămâni și doar pentru produse perisabile (fructe, legume etc.) o dată pe sptămână, pentru produse de consum permanent (pâine, lapte etc.) o dată la 2-3 zile.

Prefer mereu listele old-school, cu pixul pe foaie. Întotdeauna pe frigider am prinsă o foaie pe care notez ce trebuie să cumpăr, pe măsură ce descopăr că nu mai avem în casă. În paralel, mă bucur și de beneficiile tehnologiei, partajând o listă în format electronic cu soțul, pentru a evita discuțiile inutile în caz că ajungem oricare dintre noi la magazin.

În cazul cumpărăturilor din supermarket, aplicația CeCumpăr este extrem de utilă. Ea cuprinde toate cataloagele supermarketurilor, hypermarketurilor, farmaciilor din România care au această opțiune, informații despre programul lor (extrem de util în această perioadă), date de contact, pot fi identificate cele mai apropiate magazine de locație cu ajutorul navigației smartphone-ului, se pot stoca toate cardurile de reduceri și fidelitate fără a mai fi necesară păstrarea lor în portofel, permite crearea de liste de cumpărături direct din catalog (și stocate în funcție de magazinul din care pot fi luate cu cea mai mare reducere sau pe baza de necesitate – zilnic, săptămânal, lunar), pot fi specificate inclusiv cantitățile necesare. În plus, listele pot fi partajate prin e-mail sau SMS. Aplicația poate fi descărcată gratuit de pe www.cecumpar.com

Apoi, am scos la imprimantă lista generală de cumpărături cu produse necesare (vi-o exemplific mai jos!). Am listat un exemplar și e în sertar în bucătărie și o studiez temeinic înainte de aventura cumpărăturilor și pe baza ei trec rapid în revistă produsele ce urmează să se termine sau care s-au terminat deja și le trec pe listă.

De asemenea, eu obișuiesc să fac un meniu săptămânal (am povestit despre asta în articolul despre organizarea bucătăriei și gătitului), așa că pun pe listă ingredientele de care am nevoie pentru meniu. Clar, înainte de a-l trece pe listă verific dacă nu cumva se află deja, să nu îl cumpăr de două, trei ori.

– produse alimentare

– produse de curățenie și îngrijire pentru casă

– produse de îngrijire personală

– produse pentru animalele de companie

Sau poate îți e mai ușor așa:

Legume: roșii, castraveți, ardei, salată, spanac, conopidă, broccoli, ceapă (verde sau uscată), usturoi (verde sau uscat), dovlecel, cartofi, morcovi, sfeclă, țelină (rădăcină sau apio), mazăre, varză, vinete, ciuperci, ghimbir, măsline.

Fructe: mere, banane, portocale, pere, fructe de pădure, căpșune, struguri, lămâi, grapefruit, kiwi, mango, struguri, avocado, piersici, nectarine, ananas, rodie, caise, prune, pepene.

Leguminoase: fasole (verde sau uscată), linte (verde, roșie, galbenă sau neagră), năut, mazăre

Verdețuri: pătrunjel, mărar, leuștean, cimbru, busuioc, rozmarin, oregano, mentă etc.

Făinoase: făină (albă, integrală, de secară, de ovăz etc.), tărâțe, mălai, cous-cous, paste, tăiței, mei, quinoa, orez, fulgi de cereale

Carne: pasăre (pui, curcan, rață), porc, vită, pește

Lactate și ouă: lapte sau lapte vegetal, brânză (telemea, proaspătă, cașcaval, cottage, ricotta, mozzarella, parmezan etc.), iaurt, smântână, unt, ouă.

Ulei, sosuri, condimente: sos de roșii, ulei de floarea soarelui, ulei de măsline, ulei de cocos, oțet, muștar, ketchup, sare, piper, chilli, scorțișoară, cacao, vanilie, zahăr

Nuci, semințe, fructe uscate: nuci, alune, migdale, alune de pădure, arahide, fistic, caju, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui, semințe de in, semințe de susan, fructe uscate (prune, merișoare, caise, smochine, curmale, mere, papaya, ananas, mango, banane, stafide etc.).

Băuturi: apă (plată, carbogazoasă), cafea, ceai, suc, băuturi alcoolice (bere, vin etc.).

Dulciuri: ciocolată, biscuiți etc.

Soluții de curățenie pentru casă: degresant pentru bucătărie, dezinfectant pentru baie, soluții pentru podele (parchet, faianță, gresie, universal), soluție pentru curățarea geamurilor, soluție pentru vasul de toaletă, soluție pentru mobilă.

Produse pentru curățarea textilelor: detergent de rufe, balsam de rufe, soluție pentru eliminarea petelor dificile.

Alte produse de curățenie și îngrijire pentru casă: bureți pentru vase, bureți de sârmă pentru vase, lavete, cârpe din microfibră, perie de curățat, mănuși de cauciuc, saci de gunoi, rezervă mop, rezervă odorizant toaletă, odorizant de cameră.

Produse de igiena orală: periuță de dinți, ață dentară, pastă de dinți, apă de gură.

Produse pentru îngrijirea părului: șampon, balsam pentru păr, mască de păr, produse de styling (fixativ, spumă, ulei de păr, gel etc.).

Produse pentru îngrijirea corpului: gel de duș, scrub, cremă de corp, burete pentru corp, deodorant, săpun (solid sau lichid) de mâini.

Produse pentru îngrijirea tenului: cremă de față (zi, noapte), demachiant, dischete demachiante, produse de curățare a tenului, spumă de ras, lamă de ras, aftershave.

Hrană pentru animale de companie: uscată, umedă, suplimente, snack-uri, recompense.

Produse de curățare și îngrijire pentru animale de companie: șampon, covorașe absorbante, nisip.

Nu te speria de lungimea listei! Sunt convinsă că deja aveți în casă o parte din produse, iar cumpărăturile le veți face gradual, așa că nu veți lăsa o avere la următoarea vizită la magazin cu lista. Dimpotriva, când vei trage linie, vei vedea că ați redus atât cheltuielile, cât și timpul petrecut alergând printre raioane.

Facebook Comments

Similar Posts