uleiuri esențiale și emoții

Aromaterapia și emoții dominante

Sunt fascinată de comportamentul uman și de emoții, sentimente. Sunt fascinată să descopăr de ce facem lucrurile pe care le facem și de ce gândim lucrurile pe care le gândim. Dacă descopăr câte un documentar sau film fascinant pe tema asta, pot să nu dorm nopți întregi urmărindu-l în liniște, cât întreaga casă stă în întuneric și odihnă. Fascinația pentru spiritual mă ajută. Iar acum, că am descoperit aromaterapia și uleiurile esențiale, nu pot să nu creez legături indestructibile între ele…

Când a apărut filmul Inside Out, eram în al nouălea cer, l-am urmărit cu sufletul la gură, gata să absorb totul: conceptul de emoții principale, modul în care ele ne influențează comportamentul, cum solidifică amintirile de bază și au în subordine camera de control m-a fascinat de-a dreptul. Filmele de animație nu sunt numai pentru copii! Iar Inside Out este clar un film despre inteligență emoțională, una dintre animațiile cu cel mai puternic mesaj, fiind aprobată atât de psihoterapeuți, cât și de critici, câștigând, printre altele, Oscarul, Globul de Aur și BAFTA pentru cel mai bun film de animație în 2016. Animația poate ajuta atât adulții, cât și copiii să vadă că de-a lungul timpului valorile noastre morale pot evolua și că este normal să simțim emoții diferite – trebuie doar să învățăm să le ținem sub control și să găsim un echilibru în toate.

Viața lui Riley, o fetiță veselă și lipsită de griji, este dată peste cap când trebuie să-și ia rămas-bun de la copilăria ei fericită din Minnesota pentru a se muta la San Francisco. Este momentul când emoțiile ei preiau inițiativa, spre nemulțumirea părinților complet depășiți de situație. Furia, Dezgustul, Frica, Tristețea și Bucuria se ceartă, colaborează și se pierd în discuții în contradictoriu în încercarea de-a o face pe Riley să meargă mai departe și să-și găsească noi prieteni.

În film, emoția dominantă a lui Riley era BUCURIA, dar acest lucru nu este întotdeauna cazul și dacă emoția ta principală este diferită nu înseamnă că ești defect/ă, înseamnă că vezi lumea cu un filtru diferit de cel care este condus de alte emoții.

Pentru mine, emoția mea dominantă este F R I C A! Când am discutat acest lucru cu soțul meu incredibil de plictisit de subiect, el a presupus că emoția mea principală va fi FURIA, deoarece urlu, țip și mă lupt mereu. Dar pentru a descoperi emoția ta de bază trebuie să sapi mai adânc și să arunci o privire la motivul comportamentului.

Ca persoană care acționează pe bazată pe FRICĂ, strigatul meu este derivat din FRICĂ. Când mă simt amenințată, fie de o idee nouă care nu are niciun sens pentru mine, cum ar fi respingerea încălzirii globale, tupeul unor bărbați de a-și asuma dreptul de a decide asupra corpului femeii sau și drepturile femeilor sau mă confrunt cu o situație în care simt că am pierdut complet controlul, instinctul se activează. Acesta este un răspuns bazat pe frică. Alții se retrag în tăcere, dar moticul este același.

Ca persoană care acționează pe bazată pe FRICĂ, sunt ca un câine antidrog pe viață, scanez potențialele amenințări oriunde merg, spun „Ai putea să te rănești” de mai multe ori pe zi și sufăr de panica bucuriei, adică de câte ori mă simt foarte fericită, intru în panică și devin copleșită de frica de a nu pierde acea stare- pierderea lui Greuceanu este un gând ce uneori nu mă lasă să dorm noaptea – la propriu.

Ca persoană care acționează pe bazată pe FRICĂ, am norocul de a putea beneficia foarte mult de pe urma uleiului ZenGest – care mă susține în digerarea marilor emoții care sunt stocate în intestin. Literalmente descompune aceste emoții odată cu manifestarea fizică a fricii – durerile de stomac, balonările și problemele digestive care provin dintr-o luptă activată sau comportament de tipul fugă sau atac.

FRICA este ținută sub control și de uleiuri care aduc beneficii sistemului nervos, precum Peace, Vetiver, Copaiba.

T R I S T E Ț E A este o altă emoție principală care conduce unii oameni. Aceștia sunt oamenii care absorb emoțiile altora, funcționează ca fixatori ai lumii nu pentru a îndepărta durerea, ci pentru a o împărtăși. Sunt profund afectați de întâmplările de pe glob și izbucnesc în lacrimi atât de des, încât alții încep să simtă că ceva este în neregulă cu ei. Acestea sunt persoanele considerate sensibile.

Uleiurile esențiale care sprijină TRISTEȚEA sunt Console și Air. Aceste două uleiuri ajută la eliberarea și schimbarea emoțiilor ținute în piept și inimă. Acesta e locul în care emoția TRISTEȚII pare să fie stocată și zona doare când este blocată. A permite TRISTEȚII să se miște liber este incredibil de important. Nu ai simțit niciodată că te doare inima de TRISTEȚE?

Apoi, există Motivate, amestec pentru încurajare, care este de asemenea esențial în acceptarea TRISTEȚII. Acest ulei trebuie folosit atunci când TRISTEȚEA se mișcă liber, nu este blocată în zona pieptului / chakra inimii, ci sufletul se eliberează de natura sufocantă a TRISTEȚII. Motivate este acel ghiont necesar pentru a respira în continuare și a merge mai departe.

Cei controlați de D E Z G U S T sunt cei care sunt guvernați de prejudecată ca reacție instinctivă – chiar dacă o persoană s-a autoeducat să raționeze și să depășească sentimente de judecată, dacă instinctul său este să judece, să se simtă geloasă, plin de amărăciune sau respins, atunci este guvernat de DEZGUST. DEZGUSTUL te face să clătini mult din cap. Dacă ești guvernat de DEZGUST, probabil că ai fruntea încrețită acum citind asta, în timp ce te gândești ce dracu‵ mai este și asta.

Uleiul care îi sprijină pe cei guvernați de DEZGUST este Frankincense, pentru a permite atingerea adevărului, creierul cu gândirea rațională și starea de iluminare. Amestecul de uleiuri Passion este, de asemenea, ideal pentru a aprinde acea flacără care te inspiră să-ți descoperi visele decât să fii blocat în starea de a analiza ceea ce fac alții. DEZGUSTUL este o emoție importantă, care te păstrează în siguranță, deoarece analizezi în mod critic împrejurimile. Simți dezgust în gât și umeri și simți tensiune atunci când pur și simplu nu ești dispus să vezi și o altă parte a poveștii. Deep Blue poate fi, de asemenea, un prieten al celui condus de DEZGUST.

Cei conduși de F U R I E simt un foc adânc în șale și tensiune și rezistență în gât. Ei caută jocuri / sporturi dure, sex aprig și orice este cu adevărat vocal, precum cântatul, aclamațiile, datul cu sania, orice poate ajuta la epuizarea lor, deoarece au atâta energie acumulată care are nevoie de eliberare. Cei guvernați de FURIE simte nedreptatea lumii, a vieții și luptă pentru echitate cu orice preț. Aceștia sunt protestatarii, cei care nu renunță sau cei care doresc cu adevărat să fie auziți, dar au fost tăcuți ani buni pentru că au fost învățați că FURIA este greșită.

Lavender îi poate sprijini profund pe cei guvernați de FURIE – nu întotdeauna într-un mod calmant, ci în modul «hai, spune adevărul». Lavender permite emoțiilor care sunt prinse în cuvinte ce „nu trebuie să fie rostite” să iasă. Oferim uneori Lavender oamenilor hiper – pentru că au atât de multe de eliberat și au păstrat înăuntru.

Forgive este, de asemenea, un suport uimitor pentru cei guvernați de FURIE, deoarece îi ajută la îmblânzirea fiarei. Este OK, nu este un ulei atât de rău și cu atât de mult foc, deoarece uneori lucrurile pot scăpa de sub control. Forgive este un mod de a sufoca flacăra, astfel încât să ardă cât mai încet.

Apoi este B U C U R I A. BUCURIA este emoția principală pe care oamenii ar trebui să o aibă, deoarece este cea care presupune cea mai puțină confruntare cu ceilalți. Cei care sunt conduși de BUCURIE au văzut și văd partea strălucitoare a lumii aproape instantaneu. Aceștia pot face față obstacolelor cu o atitudine demnă și pot vedea frumusețea în lucrurile mărunte. Cei care au BUCURIA ca emoție de bază au de obicei o viață tihnită acasă și o libertate de a trăi fără prea multe obstacole în calea lor. Cei care au BUCURIA ca emoție de bază au nevoie de celelalte emoții, deoarece fără ele se vor preface că nu există sau nu se întâmplă nimic amenințător sau greu de depășit sau prea direct – viața este destul de minunată și fără grijă pentru cei care trăiesc BUCURIA.

Uleiurile care susțin BUCURIA sunt cele care ajută la susținerea acestei stări roz chiar și în fața adversității. Cheer sau Wild Orange și oricare dintre uleiurile citrice pot ajuta la readucerea acestei pozitivități dorite atunci când BUCURIA începe să se estompeze. Aceste uleiuri pot fi folosite și de celelalte emoții pentru a permite BUCURIEI să intre și în viața lor.

Majoritatea vom rezona cu multe, dacă nu cu toate aceste emoții. Una va fi dominantă totuși.

CARE CREZI CĂ E EMOȚIA TA DOMINANTĂ?

Te invit totodată să urmărești și pagina mea de Facebook cu Aventuri esențiale, Aventurile lui Greuceanu si ale mamei Zen in lumea uleiurilor esentiale! Luna mai este dedicată emoțiilor și stărilor de spirit pe pagină!

Facebook Comments

Similar Posts