AliExpress

AliExpress. Ce trebuie să știi înainte de a comanda!

Dacă în ultima vreme v-am tot momit cu cumpărăturile mele de pe AliExpress, m-am gândit că ar fi util un articol despre ce trebuie să știi dacă n-ai mai comandat niciodată. Aliexpress este una dintre platformele de shopping online cu prețuri mici și foarte mici, dar cu produse, well, de o calitate scăzută – sunt, totuși, chinezării.

Comenzile mele de pe Aliexpress au devenit atât de frecvente încât simt nevoia să împărtășesc “secretele” cumpărăturilor ieftine din China, mai ales că unele prețuri sunt chiar cu 90% mai mici față de ce găsim în România. E legal, e ieftin și majoritatea au transport gratuit!

August 2021: Am actualizat capitolele următoare, după schimbarea legislației europene privind TVA-ul la comenzi extracomunitare:

  • Unde vin coletele/comenzile de pe Aliexpress
  • Cum e cu TVA și alte taxe la comenzile de pe AliExpress

Cum îți faci cont pe AliExpress

Înainte de a începe frenezia comenzilor, trebuie să îți faci cont și să te loghezi: se poate crea foarte simplu pe o adresă de email sau folosind contul de Facebook. Dacă vrei să îți faci cont și crezi că postările mele ți-au fost utile, poate folosești codul INHRNJ14 când te înscrii, ca să primesc și eu niște cupoane, acolo…

După ce ai făcut contul și ai confirmat adresa de email (dacă ai mers pe această variantă) sau ai intrat cu datele de Facebook (varianta cea mai rapidă) intri în magazinul online. Vei descoperi o muuuuulțime de produse, ba chiar și același produs îl vei găsi la mai mulți vânzători, cu prețuri semnificativ diferite. Dar despre acest aspect vom discuta mai jos.

Acum, că ai contul pregătit, setează limba de afișare, poți alege din următoarele:

Cum plătești pe AliExpress

Modalitățile de plată sunt foarte multe, dar întotdeauna plata de face la comandă, nu există varianta de ramburs. Preferabilă este plata cu cardul. Dacă nu ai încredere să dai datele cardului, există și varianta de transfer bancar (aplicabilă doar pentru sume peste 20$).

Pentru plățile către AliExpress nu se plătește comision suplimentar, iar schimbul valutar se face în conformitate cu valorile indicate de banca la care ai tu cardul.

Pentru cumpărăturile de pe Aliexpress, testat de mine, cea mai bună modalitate de plată la momentul actual este cardul Revolut! Cred că cel mai mare avantaj al cardului Revolut în acest caz este faptul că plătești la cel mai bun curs, adică cel mai apropiat de cursul BNR. În plus, dacă ești sceptic la plățile online, îți poți alimenta cardul Revolut fix înainte de a achita comanda cu suma necesară plății (suma minimă de alimentare la Revolut este 30lei și banii sunt în cont instant!) Promit să scriu și despre Revolut curând, ador acest card versatil!

Fă-ți și tu Card Revolut acum!

Cum alegi produsul pe care să-l comanzi pe AliExpress

În primul rând, am observat că dacă folosești aplicația Aliexpress, majoritatea produselor sunt mai ieftine.

Dacă ai găsit un produs care îți place și îți convine și prețul, verifică obligatoriu rating-ul vânzătorului, și feedback-urile pentru produs. Ce spun ceilalți oameni ce au cumpărat produsul este în general decisiv în decizia de cumpărare.

Imaginează-ți Aliexpress ca un mega mall plin de magazine și fiecare magazin (sau vânzător) poate fi sau nu serios. Întotdeauna verifică dacă vânzătorul are un rank bun și dacă este serios, dacă are deja alte vânzări, dacă are feedback-uri bune la celelalte produse etc.

Întotdeauna alege produsele care au deja comenzi, care au evident și feedback. Nu toată lumea lasă feedback după ce a primit pachetul acasă, deci cu cât mai multe comenzi are un produs, cu atât sunt șansele să aibă mai multe feedback-uri. Există unii vânzători ce se consideră șmecheri care pun un produs la o super mega ofertă (de exemplu, pantofi sport la 1$) doar ca să adune număr de comenzi și să pară serioși, iar când își ating targetul, îți scriu să îți anulezi comanda (în acest caz, el rămâne cu numărul de comenzi, dar nu este taxat de aplicație cu rating prost pentru că nu a expediat produsele). De aceea, esențial e să aibă cel puțin câteva note pe produs, poze și feedback!

Feedback-urile, review-urile sau recenziile sunt extrem de importante, fiindcă arată adevărul despre produs. Aliexpress nu cenzurează sau refuză părerile proaste ale cumpărătorilor, așa că ele sunt cel mai bun indicator al calității produsului și seriozității vânzătorului. Am văzut o mulțime de articole online, ha ha ha -uri despre produse care arată foarte bine în pozele de prezentare și în realitate sunt de foarte proastă calitate!

În cât timp ajung produsele comandate de pe AliExpress

Aici apare problema de care se plâng cei mai mulți: de obicei, produsul pleacă de la furnizor în maxim 7 zile de la data comenzii (de regulă, în aceeași zi sau a doua!), dar până în România îi ia vreo 30 de zile ca să ajungă, iar de la Vama din România până la Oficiul Poștal de care aparții / cutia ta poștală mai durează până la 4 săptămâni. În general, ar trebui să primești produsul în circa 60 de zile de la achiziție.

Dacă produsul comandat nu ajunge la timp, ai posibilitatea de a face reclamație către AliExpress («Open dispute»), să menționezi că nu ai primit produsul și îți vei primi banii înapoi.

Disputele ajung direct la AliExpress, care e centralizatorul lor, lucru care nu e tocmai pe placul vânzătorilor, pentru că sunt trași la răspundere pentru acest lucru și le scade rankul. Din acest motiv, vânzătorii te roagă mereu să iei legătura cu ei printr-un mesaj înainte de a porni o dispută. De cele mai multe ori, problema se rezolvă discutând direct cu acesta, deoarece preferă să mai trimită produsul o dată în loc să ajungă informația direct la AliExpress. În funcție de situație, eu am aplicat ambele strategii: dacă nu mai aveam nevoie de produse (am pățit să comand produse pentru Crăciun și nu au ajuns, clar nu le voi mai vrea în ianuarie!) am cerut banii înapoi, dacă voiam în continuare produsele, am contactat vânzătorul și am ajuns la un compromis (am pățit și că retrimită produsul, iar eu să le primesc pe ambele în aceeași zi!).

Deci dacă ai nevoie în continuare de produse, recomandarea mea e să iei legătura cu furnizorul, să vezi dacă puteți rezolva amiabil, iar dacă nu, pornești o dispută și explici ce s-a întâmplat (cu fotografii, video sau ce crezi tu că ajută ca să fie mai credibil). Nu am pățit niciodată ca AliExpress să nu mă creadă! În plus, dacă ai primit produsul după ce ți-ai recuperat banii, consider că e de bun simț să anunți vânzătorul și să plasezi încă o comandă, pe care însă să nu ți-o mai trimită. Mie nu mi-ar conveni, ca anteprenor, să rămân și fără bani, și cu note proaste.

Nu am pățit niciodată să rămân și fără bani, și fără produs.

Atenție! Dacă nu faci reclamație că nu ai primit produsele în termenul acordat de ei, comanda se va confirma automat și nu vei mai putea face nimic să îți recuperezi banii!

Cât sunt taxele de transport pentru comenzile de pe AliExpress

Dacă produsul e foarte ieftin, e posibil să fie costuri de transport. În general, ai opțiunea să filtrezi după “Free shipping”… majoritatea sunt așa. Setează corect țara și limba ca să vezi dacă este transport gratuit spre tine.

În general, transportul produselor este afișat încă o dată înainte de a finaliza comanda. El diferă în funcție de produs și de furnizorul acelui produs și, de cele mai multe ori, ai de ales între mai multe variante de transport (mai ales la produsele mai scumpe).

Unde vin coletele/comenzile de pe Aliexpress

În România există mai multe situații. Dacă produsele depășesc 150e valoare trecută de expeditor pe colet sau ridică suspiciuni vameșilor, vei primi acasă aviz să te prezinți la poșta vamală cu dovada achitării prețului și a comenzii, tipărite. Dacă produsele nu depășesc 150e valoare trecută de expeditor pe colet, nu ridică suspiciuni vameșilor, nu sunt produse electronice și electrocasnice sau imitații de branduri cunoscute, îți vin acasă (iar în funcție de poștaș, direct la ușă sau în cutia poștală) ori la poșta normală (dacă sunt voluminoase sau dacă poștașul nu dorește să le livreze). Dacă locuiești în alte orașe (sau chiar în unele localități din mediul rural), primești aviz și mergi să ridici coletul de la poștă.

Dacă locuiești în afara țării, în principiu îți vin acasă direct sau în cutia poștală.

Cum e cu TVA și alte taxe la comenzile de pe AliExpress

Plata TVA-ului este foarte bine reglementată: toate coletele, indiferent de valoarea lor, au TVA 19% din valoarea coletului, plătibil în ultimul pas de confirmare în aplicație înainte de clickul de achiziționare.

Pentru sumele trecute de expeditor pe colet peste 150$, în funcție de conținut se plătește adițional o taxă vamală între 3% și 5% din valoarea coletului + 8lei taxă de poștă.

Mulți vânzători de pe AliExpress au depozite și în Europa, așa că, în cazul în care ai norocul ca a ta comandă să vină din UE, nu plătești nici TVA, nici alte taxe!

Ce-i cu wishlist pe AliExpress

Pentru AliExpress, eu consider Wishlist super util, fiindcă din sutele de miii de produse disponibile, dacă nu mai știi exact denumirea produsului și a vânzătorului, e greu să mai găsești încă o dată ceva peste care ai dat la un moment dat și care avea preț bun sau îți plăcea și intenționai să îl comanzi în viitor. Wishlist-ul se poate personaliza pe foldere, pe categorii, astfel încât să îți fie mai ușor să gestionezi listele.

Eu îmi adaug produsele preferate în wishlist prima dată și le comand ulterior, fiindcă așa pot vedea când apar reduceri semnificative.

Ce e de făcut dacă produsele de pe AliExpress sunt de calitate îndoielnică

Dacă produsele comandate nu sunt conform descrierii de pe site, poți solicita să ți se returneze (total sau partial) banii, printr-o reclamație la AliExpress («Open dispute»). Bineînțeles că vânzătorul poate contesta și el ceea ce ai scris sau poate să ofere alternative. Depinde doar de tine cum gestionezi situația.

NU confirma că ai primit comanda înainte de a o primi efectiv. După ce ai apăsat butonul confirmă comanda, mai ai la dispoziție 15 zile să faci reclamație dacă produsul nu este în stare bună și/sau nu funcționează la parametri optimi. Vânzătorul va primi banii de la Aliexpress doar după cele 15 zile de la confirmarea comenzii, până în acel moment, banii sunt gestionați explusiv de către AliExpress. După expirarea acestei perioade, nu vei mai putea face nimic, nu vei mai putea să ceri niciun ban înapoi.

Așadar, care va fi prima ta comandă de pe AliExpress? Dacă îți faci cont și postările mele ți-au fost utile, ți-aș fi recunoscătoare dacă ai folosi codul INHRNJ14 la înscriere, ca să primesc și eu niște cupoane cu reduceri!

Facebook Comments

Similar Posts