smartmedia casa inteligentă

Mi-am transformat casa în casă inteligentă, conectată

În urmă cu un an, într-o doară, am echipat casa cu câteva dispozitive inteligente. De atunci, din când în când, mai adăugăm câte un dispozitiv inteligent, pe măsură ce observăm că mai putem îmbunătăți… Un senzor de contact la ușa de la intrare, niște senzori de fum prin camere, câteva prize inteligente, un router mai performant, termostate în fiecare cameră… așa, ca de început! Și puf, casa mea banală a devenit una semiinteligentă – mai e loc destul până la o casă inteligentă! Mai sunt câțiva pași până la o automatizare eficientă!

O casă inteligentă nu mai este demult doar un scenariu de film sau un moft, iar implementarea acestui minim sistem smart ne-a ajutat să facem economie la facturi și să ne bucurăm în voie de timpul obținut cu ajutorul lui. Căci pentru a te bucura de toate beneficiile unei case inteligente e nevoie doar de un smartphone sau de o tableta și o rețea wireless.

În cartea Inside the Smart Home de Frances Aldrich, casele inteligente sunt împărțite în cinci categorii:

1) Case echipate cu dispozitive inteligente – case în care există obiecte inteligente (de exemplu, electrocasnice și aparate de divertisment) – primul nivel de casă inteligentă;
2) Case echipate cu dispozitive inteligente care comunică între ele;
3) Case conectate – case care includ rețele ce pot fi accesate și modificate chiar și de la distanță (de exemplu, un sistem de supraveghere cu transmisie live direct pe telefon sau de aprindere automată a luminilor în casă, pentru a ține hoții la distanță – în această categorie intră apartamentul nostru în acest moment);
4) Case care învață – case echipate cu dispozitive inteligente care îți învață rutina zilnică și o aplică automat (de exemplu, tu îți vezi de activitățile tale de zi cu zi, iar echipamentele cu care interacționezi îți înregistrează rutinele și apoi îți anticipează nevoile: aprind lumina la baie la ora 7:30 etc.);
5) Case atente – case care înregistrează frecvența cu care sunt folosite anumite aparate și electrocasnice prin casă și utilizează aceste date pentru a anticipa nevoile viitoare (de exemplu, coboară jaluzelele dimineață și le lasă înapoi seara) – cel mai avansat nivel de casă inteligentă.

Alegerea nu a fost grea, smartmedia.ro a fost singura opțiune. Echipamentele Homematic IP și Fritz! by AVM sunt de calitate, accesibile financiar și… nu necesită schimbări la circuitul electric al apartamentului.

Creierul sistemului de casă inteligentă este PUNCTUL DE ACCES. Acesta este conectat la router și servește ca interfață între cloud-ul Homematic IP (cu locația serverului din Germania) și dispozitivele Homematic IP din casă. Și cum GDPR guvernează totul, nu se colectează date personale în timpul instalării, utilizatorii rămân anonimi și comunicația de date este complet criptată. Odată ce punctul de acces este conectat la Internet, toate funcțiile pot fi solicitate prin intermediul aplicației gratuite Homematic IP, extrem de intuitivă și ușor de folosit, care prezintă atât o imagine de ansamblu clară a tuturor funcțiilor posibile, dar și a statusului echipamentelor montate în fiecare încăpere din casă. În prezent, aplicația este disponibilă în germană, engleză, franceză, olandeză, italiană, spaniolă, poloneză, rusă, daneză, finlandeză, suedeză și norvegiană.

SENZORI DE FUM

Studiile arată că în cele mai multe cazuri, în incendii, decesele sunt din cauza fumului și la cei mai mulți oameni decedați în incendii pierderea vieții a survenit la persoanele surprinse în timpul somnului. Pagubele ating ordine de mărime considerabile! Mulți dintre aceștia ar fi putut supraviețui și pagubele s-ar fi putut limita dacă ar fi avut locuința protejată cu un detector de fum autonom, care să fi depistat și semnalizat cât mai repede incendiul! Acesta este motivul pentru care am ales să echipez fiecare cameră cu câte un senzor de fum.

De câteva ori chiar a pornit alarma, căci bucătăritul meu la cuptor cam dăduse pe alături… și pe lângă țiuitul imposibil de ratat al alarmei, și aplicația m-a notificat imediat de problemă, ceea ce e extrem de util dacă fumul când dacă nu ești acasă… (căci fără foc nu e fum, nu?)

TERMOSTATE INTELIGENTE

Un alt dispozitiv pe care l-am considerat esențial pentru fiecare cameră este termostatul de temperatură și umiditate. În acest sens, am ales un termostat pentru exterior și mai multe pentru interior (unul în fiecare cameră).

Termostatul de interior măsoară temperatura și umiditatea interioară și ajută la reglarea temperaturii sau umidității camerei dacă este conectat împreuna cu unul sau mai multe dispozitive inteligente. În cazul nostru, am mers pe priză inteligentă pentru aparatul de aer condiționat (dacă temperatura din cameră depășește valoarea stabilită de noi, priza inteligentă pornește și aparatul de aer condiționat începe să funcționeze) și termostat inteligent pentru calorifer (dacă temperatura din cameră scade sub valoarea stabilită de noi, termostatul permite caloriferului să funcționeze).

La una din camere am montat și un senzor de temperatură și umiditate pentru exterior, pentru ca aplicația Homematic IP să îmi poată face recomandări când e potrivit să aerisim camerele.

SENZOR UȘĂ ȘI FEREASTRĂ

Am ales să montăm astfel de senzori la ușa de la intrare și ferestre, pentru motive de siguranță, atât împotriva infractorilor, cât și pentru a preveni inundații.

Un senzor este pus la ușa de la intrare, pe care îl „armez‟ când plecăm de acasă. În cazul în care este configurat ca alarmă antiefracție, odată ce se deschide ușa, aplicația îmi trimite un notificare; în plus, prin intermediul aplicației, senzorul de fum a fost alocat și ca alarmă principală, așa că și alarma începe să urle.

Fiecare geam are un senzor alocat, dar asta doar pentru a monitoriza dacă sunt închise sau deschise în caz de vreme nefavorabilă, căci apartamentul este la etaj mare, cam greu să intre vreun șmecher pe geam! Așa știu care geamuri sunt deschise, iar dacă afară plouă, aplicația îmi trimite o notificare ce geamuri să închid.

PRIZĂ INTELIGENTĂ

Pe lângă priza de care povesteam mai sus, configurată să pornească și oprească aparatul de aer condiționat în funcție de indicațiile termostatului de cameră, mai avem două prize inteligente: una în camera lui Greuceanu și una pe hol.

Priza inteligentă din camera lui Greuceanu are rolul de a facilita controlul televizorului. Mai exact, la ora stabilită, priza se oprește și televizorul se închide, semn că e cazul să ne pregătim de culcare. Priza pornește din nou doar dimineața, dar nu deschide automat televizorul.

Priza inteligentă de pe hol controlează mașina de spălat. Pe lângă faptul că pot porni și opri mașina de la distanță (dacă vreau să las hainele la înmuiat ceva timp, de exemplu), este și o priză cu contor de consum, în așa fel încât pot observa din timp dacă consumul de curent depășește valorile standard, semn că mașina de spălat are o problemă.

ROUTER FRITZ!Box 7590

FRITZ!Box 7590 (versiune internațională) este unul din routerele de top. Nu este cel mai nou model Fritz! by AVM, dar este unul din cele mai studiate și lăudate de specialiștii din domeniu, permițând descarcări de date de până la 300 Mbit/s. În noul normal, cu lucru de acasă full-time, accesul fiabil și stabil la internet este esențial! Așa că nu se putea să nu aleg ce e mai bun, nu?

Ce mai am pe listă, pentru viitor? SENZOR INTELIGENT ÎMPOTRIVA INUNDAȚIILOR și asta după ce am citit articolul → 10 locuri unde ar trebui amplasat un senzor de apă

De ce nu aleg și senzori pentru controlul luminii? Pentru că având animale care mișună prin casă, nu mi-ar plăcea ca luminile să se aprindă și stingă în funcție de plimbarea lor nocturnă.

Ce îmi place cel mai mult e că echipamentele se pot muta și realoca altor camere, nefiind dependente de sistemul electric al casei (funcționează pe baterii) sau de cabluri de rețea (comunică radio în cadrul rețelei 868 MHz. Singurul care are nevoie de alimentare de la priză și trebuie conectat la router este punctul de acces, iar el e atât de mic și simpatic că efectiv nu deranjează cu nimic!

Abia aștept ca frigiderul să observe când am rămas fără alimente de bază și să le comande singur de pe Internet, pe baza ultimelor achiziții și în contextul ofertelor actuale, în viitoarea casă inteligentă!

Facebook Comments

Similar Posts