Stivuirea Obiceiurilor

Stivuirea obiceiurilor: cum să introduci un obicei nou în rutina ta zilnică

Toată lumea vrea să înceapă câte un nou obicei lunea. De ce? Două potențiale motive:

  • încă lucrezi la voința ta pentru a face schimbarea
  • vrei să trăiești în „locul rău” încă puțin, căci acel „loc rău” are adesea „ciocolată”.

Să luăm exemplul eternelor diete… E luni și ești 100% acolo, plină de energie și exuberanță, hotărâtă ca cele 10 kilograme în plus să devină istorie urgent! Te trezești cu o oră mai devreme, te duci la sală sau la covorașul de yoga sau mergi la o plimbare lungă și alertă. Revii acasă, faci smoothie-ul sănătos pe care l-ai planificat, introduci noile suplimente pe care le-ai comandat online (și pe care ai dat o groază de bani, căci sunt cele mai cele), stai la meditația ghidată pe care ai descărcat-o, pregătești salata pentru prânz și începi activitatea zilnică normală… Dar, apoi… hmmm… viața se întâmplă! Rutina își intră în drepturi și uiți ce ai planificat și calci pe lângă puțin. Marți dai snooze la alarmă fără să îți dai seama și intră în acțiune sistemul de autopropulsie prin gaura neagră: reduci antrenamentul la jumătate, iei o cafea și o brioșă în drum spre casă, sari peste meditație (cine are timp pentru AȘA CEVA în această dimineață?) și te grăbești înapoi la programul regulat. Miercuri renunți la antrenament, îți promiți doar că vei mânca ceva sănătos la prânz, vezi tu ce atunci pe loc… Joi deja nu îți mai bați capul, programul tău e și așa prea stresant ca să mai adaugi stres adițional cu o dietă care oricum nu va da rezultate, ți-ai băgat tu ideea în cap.

Dacă te recunoști în descriere (și cred că fiecare se regăsește în descriere, într-un fel sau altul, fie că e vorba despre diete, mers la sală, citit etc.), fii sigură că nu ești singura! Acest scenariu apare exact în același mod pentru orice obicei nou care necesită o schimbare completă a stilului de viață începând cu Ziua 1. Vrei să îți lansezi afacerea? Vrei să păstrezi casa curată și organizată? Vrei să devii vegan? Indiferent de obiectiv, chiar dacă este suficient de puternic, nu se va întâmpla peste noapte. Sigur, poți încerca… dar probabil vei fi frustrată, copleșită, descurajată… și vei renunța!

La Hayley Hobson am auzit pentru prima oară termenul de habit stacking, care pare a fi secretul interiorizării unei rutine noi. Deși termenul sună nou, sunt convinsă că ai mai auzit despre asta… Habit stacking se referă la „stivuirea‟ obiceiurilor, adică pentru a crea un nou obicei, îl împarți în bucăți mici, gestionabile, pe care le adaugi încet, în timp, rutinei zilnice.

Setează-ți clar intenția: Fi onestă cu tine însuți. Stabilește-ți o intenție și vizualizează-o. Fă-o reală în mintea ta. Crează-ți un obiectiv și reamintește-ți în fiecare zi această intenție, astfel încât atunci când obiceiurile proaste încep să dorească să se strecoare înapoi, te poți întreba dacă îți susțin intenția.

Pregătește-te pentru succes prin „stivuirea obiceiurilor”: deși îmi place să fiu organizată din timp, vreau să văd rezultatele acțiunilor mele cât mai repede posibil. Deci, atunci când decid să fac o schimbare… e totul sau nimic. Și îmi iau angajamentul să o fac cât mai repede posibil. Dar e o mare problemă în planul meu: prea mult, prea curând, prea repede! Ideea unei schimbări în rutina zilnică este minunată – și foarte importantă – dar trebuie să fie rezonabilă dacă vrem să păstrăm aceste obiceiuri. Aici intervine „stivuirea obiceiurilor”. Ideea de bază e că, pentru a crea un nou obicei, îl împărțim în bucăți gestionabile, pe care le adăugăm una după alta, încet, în timp, în rutina noastră zilnică. Să ne întoarcem la exemplul cu dieta, de mai sus. În loc să încercăm să ne schimbăm brusc și iremediabil întreaga viață, începem cu UN LUCRU pe care îl vom face în mod constant, repetat, până ne intră în obișnuință. Un lucru mic, aparent nesemnificativ în planul marii diete, dar cu mare impact general. De exemplu, să reduci porția de mâncare de la cină și să te axezi pe mâncare plină de legume crude sau fierte, însoțite de proteine ușor digerabile și grăsimi sănătoase. Când cina lejeră ți-a intrat deja în obicei, vii cu al doilea pas mic, cum ar fi adăugarea unui antrenament de dimineață. În loc să forțezi nota la nivel J-Lo cu 4 ore de fitness intens în fiecare zi… începe cu 30 de minute. Alege ceva care îți place și pe care îl vei face de fapt de plăcere. Să presupunem că faci antrenamentul zilnic în mod constant timp de o săptămână. Succes! Acum este momentul să adaugi încă un obicei mic, să spunem 15 minute de meditație seara, care te vor ajuta să reduci ritmul, să te deconectezi de stresul cotidian și să te pregătești de somn. Pentru că știi că atunci când ești stresată mănânci sau bei sucuri carbogazoase, indiferent de oră. Așadar, acum rutina ta către obiectivul de a pierde zece kilograme are TREI obiceiuri la care lucrezi în mod constant… și sunt ușor de gestionat. Cheia aici este să RĂMÂI CONSTANTĂ și să ÎNCEPI MIC. Așa are loc creșterea.

Ai răbdare cu tine însuți: Nu este un secret atât de mare, dar… schimbarea ia TIMP! Desigur, îți dorești să îți „completezi” noul obicei cât mai repede posibil. Dar dacă încerci să schimbi totul dintr-o dată, este posibil ca nimic să nu rămână. Vei ajunge chiar înapoi de unde ai început… Și te vei demoraliza și te vei condamna singură, pentru că ai „eșuat”. Cu toții știm că nu mai avem timpul liber de altă dată, că suntem mereu pe fugă, motiv pentru care suntem în permanență în căutarea unor trucuri și sfaturi utile ca să profităm din plin de timpul nostru liber… și pentru a face toate lucrurile pe care ni le propunem.

Gestionarea timpului este probabil primul lucru la care trebuie să apelăm, deoarece există o cantitate limitată de timp într-o zi și o cantitate aparent nesfârșită de lucruri de realizat. Cum ar trebui o persoană să:

  • aibă o afacere de succes
  • gestioneze un calendar ocupat
  • aibă o relație sănătoasă cu familia
  • petreacă timp cu prietenii
  • practice îngrijirea de sine
  • gătească mâncare sănătoasă
  • aibă timp să practice un hobby

În fiecare zi!? Este realizabil. Pe cuvânt. Sunt dovada vie că stivuirea obiceiurilor funcționează!

Așa am organizat și provocarea de 21 de zile pentru a adăuga un obicei nou în rutina zilnică de îngrijire de sine și sănătate emoțională. Timp de 21 de zile am adăugat în fiecare zi câte un obicei nou, ușor, care ia puțin timp, dar practicat pe termen lung devine parte integrantă a vieții. Voi relua acest exercițiu pe pagina mea de Facebook cu câte o provocare pe săptămână, repetată zilnic, până devine obicei instinctiv, exact cum povesteam mai sus despre „stivuirea obiceiurilor”.

OBICEI 1: Fă un exercițiu de respirație profundă.

Începe inspirând în abdomen, torace și apoi în lobii superiori ai plămânilor, adică în umeri, iar apoi expiră prin abdomen, torace, umeri. Ai răbdare dacă nu iese din prima. Exersează zi de zi, imediat ce te-ai trezit și înainte de somn, până înveți să respiri corect.

În timpul unei respirații corecte, mintea si corpul se liniștesc. De aceea, de fiecare dată când treci printr-o situație presantă, ia-ți un moment de răgaz în care să inspiri și să expiri profund, lent și rar. Te poate ajuta chiar să ții stresul sub control și să eviți un atac de panică.

OBICEI 2: La finalul zilei, înainte de a merge la somn, scrie 3 lucruri pentru care ești recunoscătoare.

Te invit ca în fiecare seară, înainte de culcare, să te gândești și să pui pe foaie trei lucruri bune care s-au întâmplat în ziua respectivă și te asigur că te vei culca mult mai împăcată și poate chiar cu zâmbetul pe buze. Dacă la început nu o să-ți iasă, cu exercițiu sigur vei reuși.

În cultura noastră nu s-a pus neapărat accentul pe recunoștință. Cred că mai degraba ne-am concentrat pe dorința de a avea cât mai mult și mai repede, iar aceasta aproape că s-a transformat într-o disperare să ne concentrăm mai mult pe ceea ce nu avem și să nu vedem câte lucruri minunate avem, de fapt, în viață.

Păstrează lista motivelor de recunoștință, fie într-o agendă, fie într-un recipient special dedicat. În zilele în care timpul pare să nu mai aibă răbdare sau în noaptea de Anul Nou, scoate câte un bilețel și rememorează bucuria clipei.

OBICEI 3: Nu mai urmări și dă unfollow la conturi de social media ce îți fac rău, care te fac să te simți inconfortabil cu propria persoană.

Urmărește conturi ce îți aduc bucurie, care sunt educative și discută probleme reale despre care trebuie vorbit.

OBICEI 4: Telefonează cuiva drag cu care nu ai mai vorbit demult.

Sună-l spontan, cu singura intenţie de a-i auzi vocea şi de a vedea ce face, fără a cere ceva în schimb. La început, receptorul apelului nostru va fi uimit (Cu ce vrei să te ajut? Ai sunat pur şi simplu?! Nu ai nevoie de nimic?), dar apoi se va relaxa, iar surprinderea se va transforma în bucurie. Poate îşi va da seama de asta de-abia după ce va pune telefonul deoparte, când va zâmbi, se va simţi încurajat şi cu mai mult chef de muncă.

Doar 5-10 minute dedicate cuiva drag şi energia pozitivă îşi face simţită prezenţa!

OBICEI 5: Gătește o rețetă veche, o amintire.

Gătește ceva ce te face fericit/ă. Fă-o cu bucurie și zâmbetul pe buze. Gătește pentru tine, o dată pe săptămână, ceva ce îți bucură sufletul. Dă… mâncare sufletului! Conceptul cel mai apropiat este acela de confort food. Adică acea mâncare ce-ți încălzește sufletul, adesea încărcată de tot felul de amintiri. Acea Madlenă ascunsă, care ne duce înapoi la copilul interior și îl face să chiuie de bucurie.

Copilul meu interior e un răsfățat, mâncarea lui de suflet este rață pe varză la cuptor, cu amintiri de copilărie în lunca Dunării…

OBICEI 6: Eliberează dulapul!

Lasă loc noului să intre în viața ta! Curățenia în viață începe cu casa ta! Ce spui dacă te-ai apuca într-o atmosferă plăcută, ascultând muzică relaxantă, să faci curat în dulapul cu haine, în sertarele în care tinzi să păstrezi nimicuri, în cutiile în care ai depozitat de-a lungul timpului tot felul de lucruri de care ai crezut cândva că vei mai avea nevoie? Poate părea un exercițiu greoi la început, dar eliberator spre final, fiindcă avem tendința să ne atașăm de lucruri și amintiri și ne simțim ușurați doar atunci când nu le mai ducem cu noi mai departe.

Spațiul liber pe care îl lași în viața ta prin această curățenie, este exact spațiul de care ai nevoie să îl umpli apoi cu ceea ce îți dorești. Din momentul în care vei conștientiza că schimbarea, noul pe care ți-l dorești în viața ta are nevoie de spațiu, acesta o să apară. A-ți face curățenie în viață înseamnă a renunța la tot ceea ce te încarcă, atât fizic cât și psihic, la tot ceea ce te blochează în trecut, pentru a face loc tuturor aspectelor prezente ale vieții tale și a celor pe care ți le dorești pe viitor. Astfel, orice spațiu creat în viața ta e liber de umplut cu ceea ce ai cu adevărat nevoie și îți dorești.

OBICEI 7: Citește cel puțin 10 pagini pe zi

Asta înseamnă 15 – 20 de minute, în funcție de viteza ta de lectură. Unul dintre motivele pentru care oamenii citesc puţin sau deloc este lipsa timpului. Între zecile de treburi de zi cu zi care trebuie rezolvate urgent, lectura ajunge de multe ori o activitate opţională. Citește la momentul potrivit. Degeaba vrei să citești dacă ai lucruri mai importante de făcut (ale căror deadline te presează) sau dacă starea ta psihică nu este cea mai potrivită. Ai chestii pe cap, iar gândul nu îți va sta la citit. Lectura e o prioritate, dar dacă duce la vinovăție și anxietate, mai bine amâni momentul. Și nu fă o tragedie dacă nu ai citit 2-3 zile la rând, calitatea lecturii contează mai mult decât cantitatea.

Citește o carte care este ușor de citit. E greu să termini o carte care este imposibilă sau pe care toți ți-au recomandat-o, dar tu parcă nu o înghiți. Nu te forța… din primele 50 de pagini îți dai seama că o carte merită citită sau nu. O carte este ușor de citit dacă o citești cu plăcere, dacă îți creezi o legătură emoțională cu personajele.

Ai mereu o carte asupra ta. Va face timpul de așteptare sa treacă mai repede. Lasă social media și mass-media deoparte și citește o carte. Mie îmi place să citesc în dimineața, la cafea, și în parcuri. În unele dimineți citeam și în mașină, așteptând în blocaje de trafic

OBICEI 8: Uită-te în oglindă / fă-ți un selfie și găsește minim 3 lucruri care îți plac la propria ta față

Statistic vorbind, o femeie stând în fața oglinzii va identifica 27 de defecte fizice pe care (crede că) le are înainte de a identifica 1 calitate. Este devastator pentru starea de spirit a femeii și pentru capacitatea mentală de a genera niveluri mari de neurotransmițători pozitivi, de exemplu dopamină și GABA. Pe scurt, trebuie să ne reeducăm creierul și să îl trainuim în așa fel încât să ajungem, în primul rând, să fim cei mai mari fani ai noștri propriii și să ne iubim așa cum suntem, să ne găsim acele resurse interioare care ne fac de-a dreptul uimitoare, așa cum ne văd, de altfel, cei din jur!

Nu, nu vorbesc despre a ne crește ego-ul, ci despre a ne crește stima de sine, iubirea de sine, încrederea în propria persoană și în propriile gânduri.

OBICEI 9: Meditează zilnic!

Alege momentul cel mai potrivit pentru tine, fie că e seara sau dimineața, și alocă-ți 10 minute să fii doar tu cu tine și gândurile tale. Partea buna este că nu există o cale corectă sau greșită de a medita. Tot ce trebuie să faci este să găsești ce anume funcționează cel mai bine pentru tine.

MEDITAȚIA NU ESTE DESPRE A-ȚI STOPA GÂNDURILE! Există această preconcepție generală atunci când vine vorba de meditație, cel mai probabil întreținută de filme care prezentau călugări budiști levitând în meditație și care sugerau într-un fel sau altul absența gândurilor. Absența gândurilor este o experiență posibilă în meditație, iar meditatorii experimentați simt acest lucru chiar foarte des. Absența gândurilor nu este însă un scop în sine. Nu meditezi ca să scapi de gânduri, meditația este despre a te centra în tine însuți. Și este despre a învăța să devii un fin observator al gândurilor tale.

OBICEI 10: Scrie-ți gândurile!

Când îți scrii pe o coală de hârtie gândurile, ele se transformă din griji în probleme care au soluții. După ce îți scrii gândurile detaliat, citește ce ai scris. Ileana Vasilescu, în cursul Reziliența și Adaptabilitatea – un dar pe viață, spune că aceasta este forma incipientă a exerciţiului: privește-te din afară, imaginează-ți că le-a scris o prietenă, detașează-te, judecă totul la rece, ca și când n-ar fi vorba de tine, ca și când nu ar fi gândurile tale. Rezolvarea problemei va părea mult mai la îndemână odată ce reușești să tratezi totul obiectiv.

Scrisul are:

  • rol terapeutic eliberator, ajutându-te să te descarci de energia negativă. Metoda jurnalului este folosită în psihoterapia cognitiv-comportamentală, cu rolul de a modela gândirea și comportamentul individului.
  • rol de liniștire: persoanele anxioase şi-au controlat mai bine stările și gândurile în timpului unui examen, după ce au scris amănunțit ceea ce simțeau pe o foaie de hârtie.

Cumpără o agendă de dimensiuni reduse, poartă-o mereu cu tine, când simți că pierzi controlul ignoră locul, persoanele, ia un pix și notează orice amănunt, oricât de neimportant pare. Te va ajuta să te eliberezi de emoția negativă și să te concentrezi pe esențial.

OBICEI 11: Analizează-ți anturajul!

Felul cum te raportezi la ceilalţi oglindeşte felul cum te raportezi la aspectele corespondente din tine însuţi. Tot din cursul Reziliența și Adaptabilitatea – un dar pe viață de Ileana Vasilescu am învățat că pentru cei conştient orientaţi spre evoluţie, legea oglindirii este un prieten nepreţuit. De fiecare dată când în viaţa noastră apare o persoană sau o situaţie nouă, fără să fie vorba de ceva pasager sau nesemnificativ, avem ocazia să medităm pentru a afla ce atitudine este oglindită. Pur şi simplu nu avem timp să ne plictisim în cazul în care am învăţat să ne ţinem conştiinţa trează.

Îți recomand un exercițiu: ia pe rând copiii tăi, soțul, persoanele cu care ești în contact și pune-ți următoarele întrebări:

  • Ce încearcă acest om să mă înveţe?
  • Ce aspect din mine însumi întruchipează?

Răspunsurile cu siguranță te vor ajuta să vezi mai bine în sufletul tău!

OBICEI 12: Rememorează momentele ce te-au adus azi, aici, să fii cine ești

A fost odată o scoică mică, urâtă, neînsemnată. Sta pe fundul mării alături de suratele ei, de care nu se deosebea prin nimic. Într‑o zi s‑a pornit o furtună mare, care a răscolit fundul oceanului, tulburând apa şi viaţa micilor fiinţe, care trăiau aici. Un minuscul fir de nisip a intrat în lăuntrul scoicii. Orice mişcare cât de mică, îi dădea dureri cumplite… A suferit mult, în tăcere deplină… dar de câte ori bobiţa de nisip se atingea de peretele interior al scoicii, el se acoperea cu sidef. Cu fiecare durere, un nou văl de sidef, se depunea pe firicelul de nisip. Astfel, din suferinţa scoicii, s‑a născut o minunată perlă. Tot astfel din învingerea fricilor se naşte curajul. (Ileana Vasilescu)

Azi te provoc la rememorare 💜 rememorează momentele ce te-au adus azi, aici, să fii cine ești. Fii recunoscătoare pentru traseul tău, cu bune, cu rele. Mulțumește-ți ție, celei ce a suferit și îndurat, pentru că nu ai renunțat și ai reușit să te aduni.

OBICEI 13: Fă ceva pentru sufletul tău!

Ia-ți în fiecare zi 30 de minute doar pentru tine și fă ceva doar pentru tine: fă un puzzle, urmărește un documentar, fă o baie fierbinte cu sare Epsom și flori uscate, dansează pe muzica preferată. Orice te face să te simți mai bine și să te relaxezi. Poți alege ‘clipa de relaxare’ în orice moment al zilei îți pică ție bine: dimineața – ca să începi ziua cu succes, la prânz – ca să rupi ritmul, seara – ca să încetinești ritmul și să te pregătești de odihnă.

OBICEI 14: Dizolvă resentimentele față de persoanele din jurul tău

Există un exercițiu de dizolvare a resentimentelor pe care l-am citit la Louise L. Hay (Poți să-ți vindeci viața), care l-a citit la Emmet Fox, și care funcționează de fiecare dată.

Așează-te confortabil, cu ochii închiși și relaxează-ți mintea și corpul. Imaginează-ți apoi că stai într-o sală de teatru întunecată, iar singurul loc luminat este scena din fața ta, pe care se află persoana față de care simți resentimentele de care vrei să te vindeci. Poate fi vorba de o persoană din trecut sau prezent, vie sau moartă, nu contează. Vizualizează clar persoana, imaginează-ți că i se întamplă ceva bun, ceva care îl/o face fericită și de aceea zâmbește. Susține această imagine timp de câteva minute, apoi las-o să se dizolve. După ce persoana părăsește scena, urcă-te tu însuți acolo. Stai în lumina reflectoarelor și imaginează-ți că ți se întâmplă tot felul de lucruri bune, zâmbești și simți cum starea de fericire te invadează. Urmărește să integrezi întreaga umanitate în această stare de fericire și de abundență interioară pe care o simți.

Exercițiul dizolvă norii întunecați ai resentimentelor pe care îi purtăm cu toții în noi.

OBICEI 15: Dezgroapă toate gunoaiele care nu îți mai servesc

Eliberează-te de bagajul emoțional. Conștientizează lucrurile care nu mai funcționează pentru tine, pentru a putea păși spre Sinele tău cel mai abundent și pentru a te pregăti de vremuri de mare schimbare.

Te vei simți cu adevărat eliberată în timp ce o să faci aceste dezgropări. Iată întrebările la care poți răspunde (în scris) pentru această provocare:

  • La ce aleg să renunț pentru a păși în sinele meu cel mai înalt?
  • Cu ce mă poate ajuta abundența?
  • Ce alegeri ar face Abundența și ce pași practici ar lua Abundența?
  • Ce ar face versiunea mea de supererou în această situație?

OBICEI 16: Fă o faptă bună în fiecare zi!

Fii mai amabil/ă azi și în fiecare zi. Și începe să faci din răspândirea fericirii un obicei pentru toată viața! Putem să fim generoși, iubitori și recunoscători în fiecare zi!

Nu trebuie să fie fapte majore, pic cu pic se face balta! Lasă un șofer de pe o stradă lateral să intre înaintea ta în intersecție cand e aglomerat, spune-i unei persoane total necunoscute că îți place bluza/geanta/etc. sa, oferă un bacșiș mai consistent, scrie un compliment chelnerului pe bonul de casă, oferă cuiva locul tău în autobuz, ajută pe cineva care se chinuie să își care bagajele… orice gest frumos contează!

Dacă ești o persoană introvertită sau intimidată de ideea de a vorbi cu un străin, poți oricând să răspândești bunătatea cu cineva pe care cunoști. În cele din urmă, va ajunge mai departe de tine și, înainte de a-ți da seama, bunătatea se va răspândi și la străini. Aeroportul, spitalul sunt locuri minunate pentru a face acte aleatorii de bunătate. Sunt deja locuri care provoacă stres, așa că gândește-te la impactul pe care îl poate avea aducerea unui zâmbet pe fața cuiva!

OBICEI 17: Explorează cauza oricărui gând negativ ce îți trece prin minte!

Câteodată ne confruntăm cu gânduri nedorite, amintiri neplăcute, imagini ce descriu fricile noastre sau îngrijorări cu privire la viitor. Când aceste episoade au loc, gândurile pot deveni recurente, în lipsa intenției noastre ca acest lucru să aiba loc, ceea ce poate da naștere episoadelor de anxietate și atacurilor de panică.

De la Adina Oltean, fondatoarea Zestre pentru viață, am învățat tehnica timeline. Te invit în grupul ei pentru mai multe tehnici și idei ce te pot ajuta să îți explorezi conștientul și subconștientul și  să renunți la autosabotare.

OBICEI 18: Petrece timp de calitate în familie!

Timpul petrecut cu familia poate fi rapid confundat cu timpul petrecut în casă, unde fiecare membru al familiei este ocupat cu propriile activități. A petrece timp de calitate în familie nu trebuie să se rezume la activitățile zilnice, domestice, ci este bine ca, periodic, să evaluăm calitatea timpului pe care îl petrecem cu familiile noastre și atenția pe care le-o oferim în orele petrecute împreună.

Propuneți-vă ca cel puțin o dată pe săptămână să mâncați împreună. Sau puteți organiza o seară de film acasă, în familie, în detrimentul cinematografelor din mall. Jucați un boardgame. Ocazional este bine ca părinții să intre în jocul copiilor. Amuzați-vă împreună! Lasă-i pe cei mici să stabilească modul în care își doresc să te implici în jocul lor. Roagă-i să-ți atribuie un rol și intră în pielea personajului.

OBICEI 19: Creează-ți propriile mantre și afirmații pozitive!

Mantrele și afirmațiile pozitive au puterea de a transforma gândirea și de a reconstitui modelele de gândire și sistemele de credință care au fost adânc crescute în subconștientul nostru.

Afirmațiile pozitive sunt un instrument excelent pentru schimbarea tiparelor mentale. Realitatea este subiectivă și este influențată de filtrele noastre mentale. Creându-ți și repetând propriile afirmații vei produce schimbări la nivelul subconștientului, reflectându-se în lumea exterioară în momentul în care ajungi să crezi în ele.

Mantrele – formule sacre rostite în religiile orientale – reprezintă cuvinte și fraze cu puternică rezonanță energetică. Aceste cuvinte, odată rostite, au puterea de a transforma sufletul, de a debloca meridianele energetice și de a atrage echilibrul și binele în viața celui ce le rostește.

OBICEI 20: Cere ajutorul!

Există o prejudecată că dacă ceri ajutorul, ești slab. Ai realizat cât de greu îți este să ceri ajutor? Cât de mult timp și suferință înduri până ce în sfârșit îți dai permisiunea să admiți că ai nevoie de ajutor? toată lumea are nevoie de ajutor. Ajutorul este o modalitate subtilă de progres. Dacă ceri ajutor nu ești slab. Dimpotrivă! Doar oamenii puternici pot cu adevărat să admită că au nevoie de ajutor din când în când. Sunt o mulțime de factori care se aliniază și ne aduc vulnerabilitate uneori. Sau poate nu este frica de a cere ajutor, este mai degrabă starea pe care o creează un eventual refuz din partea „salvatorilor” sau neputința acestora de a ajuta.

Mi-am dat seama că nimeni nu mi-a explicat niciodată cum să cer ajutor. Nimeni nu mi-a spus ce înseamnă să cer ajutorul. A cere ajutorul este o abilitate pe care cumva lumea se așteaptă să o avem, nu să o învățăm, totuși nu este niciodată predată și rareori modelată pentru noi. Oamenii din jur nu știu cum să reacționeze și ce suport să îți ofere dacă nu ceri explicit ajutorul!

Uneori nu știm exact de ce avem nevoie sau nu suntem siguri de ceea ce ne poate oferi cineva. Este în regulă – asta nu ar trebui să ne descurajeze să cerem ajutorul. Este perfect ok să nu ai idee de ce ai nevoie sau ce vrei, mai ales când nu te poți gândi decât cât suferi. Spune cuiva cum te simți. S-ar putea să fii surprinsă de ajutorul pe care îl vei primi.

  • „Sunt (deprimată/anxioasă/suicidară). Nu știu ce am nevoie, dar nu vreau să fiu singură acum.”
  • „Știu că nu am vorbit prea des în ultima vreme… trec printr-un moment dificil și simt că pot avea încredere în tine. Am putea să vorbim scurt?”
  • „Mă lupt cu sănătatea mea mentală și ceea ce am încercat nu funcționează. Putem să (ne întâlnim/discutăm pe Skype etc.) și să mă ajuți să găsesc cu un plan mai bun?”
  • „Nu mă simt în siguranță singură acum. Poți să stai la telefon cu mine sau să vii până mă calmez?”
  • „Mă simt depășită de situație cu copiii/casa. Ai putea să mă ajuți să stai cu copiii câteva ore cât ies la o plimbare să îmi pun în ordine gândurile?”
  • „Nu mai fac față cu toate sarcinile de serviciu. Am putea rediscuta taskurile mele?”
  • „Îmi este greu să am grijă de mine. Am nevoie de sprijin suplimentar să mă ocup de (sarcină). Ai putea să mă ajuți?”

OBICEI 21: Recompensează-te de câte ori ai o reușită!

Unul dintre cele mai simple trucuri ca să fii motivată să mergi mai departe spre obiectivele tale este să te recompensezi pentru efortul tău. Fiecare lucru terminat adesea necesită o muncă din greu și efort de cele mai multe ori și poate fi și mai greu atunci când nu ești motivată. Astfel, dacă ai o perioadă în care ai fost “cuminte” și te-ai ținut de programul stabilit oferă-ți un mic cadou. Fie că e vorba de o zi de shopping, o cină delicioasă sau o sesiune de relaxare la spa, asigură-te că faci ceva plăcut pentru tine. Astfel, o să ajungi să asociezi efortul tău cu sentimente plăcute.

Poziționează-te pentru cele mai bune rezultate urmând patru direcții principale:

  • Nu crede că este egoist să te pui pe primul plan: „Când avem îngrijă bine de noi înșine, nu numai că avem mai multă energie pentru ceilalți, dar avem tendința de a fi mai concentrați și mai prezenți”, spune dr. Coons.
  • Împărtășește-ți progresul cu un prieten: atunci când ne împărtășim obiectivele, ne descurcăm mai bine. Apelează la un grup de doi, trei sau patru prieteni pentru o mai mare responsabilizare.
  • Dacă ratezi o zi, nu renunța: obiectivul nu este să fii perfecta; chiar dacă faci doar 25 sau 15 zile, aceasta este totuși un pas înainte față de luna precedentă.
  • Păstrează-ți ritmul: îmbunătățirea stării de bine este un proces continuu, așa că adoptă ca obicei acele practici noi care ți-au schimbat starea de spirit în bine.

Ai văzut articolele despre Focusul și ordinea privind eficiența și productivitatea? Uite aici.

Facebook Comments

Similar Posts