siguranță online

Cât de importantă este pentru tine siguranța online?

Într-o lume cu atât de multe primejdii care ne pândesc fizic, sunt tot atâtea amenințări în mediul virtual, hoții de buzunare de ieri au devenit hackerii de azi, dornici să pună mâna pe orice bucată de informație lași la vedere în mediul online. În zilele noastre, când criminalitatea s-a răspândit în sfera tehnologică și activează acolo de ceva timp, siguranța online a dispozitivelor nu ar trebui luată în derâdere. Există câteva soluții antivirus de bază cu adevărat remarcabile, care păstrează dispozitivele individuale în siguranță, dar uneori cea mai bună abordare este „o suită care să le guverneze pe toate” – desktopurile, laptopurile, smartphone-urile și tabletele, indifferent de sistemul de operare din spatele lor.

Siguranța online și securitatea cibernetică sunt la fel de importante precum securitatea datelor personale fizice. Dacă nu îți lași cardul bancar pe masă la o cafenea, de ce ai face asta pe un site nesecurizat? Sau dacă nu trimiți poze cu actul de identitate la persoane necunoscute, de ce ai trimite astfel de poze în procesul de verificare a contului online, pe cine știe ce site îndoielnic, care abia așteaptă să sustragă date personale? Te simți în siguranță pe internet? te-am întrebat și pe blogul smartmedia – smart home

Pe lângă protejarea mai multor dispozitive în același timp, aceste pachete au adesea și alte avantaje care le fac atractive ca sisteme de securitate. În funcție de furnizor, acestea pot include o rețea privată virtuală (VPN), manager de parole, Firewall, FileVault, protecție webcam, control parental, și alte elemente suplimentare.

Bune practici de menținere a siguranței cibernetice

  • Reînnoiește datele de acces și verifică dacă laptopul e configurat corespunzător (numele rețelei wireless nu ar trebui să permită tragerea de concluzii despre tine ca operator al rețelei wireless sau locației acesteia).
  • Oprește wireless-ul atunci când nu aveți nevoie de el, de exemplu noaptea;
  • Depistează tentativele de înșelătorie, fii atent la mesajele care par suspicioase (verifică adresa de pe care îți este trimis un email ciudat, nu descărca atașamente dacă nu vin din surse sigure, nu da click pe link-uri din mailuri suspecte și dacă ai accesat totuși linkul, nu completa cu date personale etc.);
  • Respectă procedurile standard în regim work-from-home și nu amesteca ce e personal cu ce e în scop de serviciu;
  • Folosește un serviciu de VPN;
  • Nu permite aplicațiilor să colecteze date care nu au de-a face cu funcționalitatea aplicației;
  • Activează autentificarea în doi pași;
  • Descarcă actualizările periodice ale browserelor și soluțiilor de securitate online;
  • Nu accesa site-uri ce dau avertizări de securitate;
  • Limitează ceea ce downloadezi și ce instalezi din surse nesigure.

Modifică informațiile contului

Există două moduri de a crește siguranța online

  • schimbă numele rețelei wireless. Alege un nume pentru SSID care nu te identifică drept operator sau pentru ce este folosit (pentru afaceri sau personal).
  • modifică și cheia de rețea existentă. Selectează o parolă de cel puțin 20 de caractere.

Protejează-te împotriva phishing, spam și ransomware

Phishing este procesul de difuzare a e-mailurilor false care sunt foarte similare în ceea ce privește designul și conținutul celor ale băncilor sau ale altor companii. Dacă faci click pe un link dintr-un astfel de e-mail ești redirecționat către un site web fals, unde sunt solicitate informații confidențiale, cum ar fi datele de conectare, PIN-urile și TAN-urile pentru serviciile bancare online. Dacă primești o astfel de solicitare, recomandăm contactarea băncii și partenerilor de afaceri.

De asemenea, ar trebui făcut același lucru și dacă ai impresia că ai fost deja victima unui atac de phishing. Introdu adresele web în browser sau salvează site-urile sau linkurile preferate ca marcaje. Pentru a evita să fii victima e-mailurilor de tip phishing și spam, trebuie să fii atent unde introduci adresa ta de e-mail atunci când navighezi pe web.

Ransomware este un software rău intenționat care, după ce se instalează pe dispozitiv (calculator, smartphone), criptează datele, ținându-le „ostatice” sau ești șantajat cu ele, cu amenințări că îți vor fi publicate datele sau că s-a găsit activitate ilegală pe dispozitiv dacă nu plătești o „răscumpărare” (în engleză ransom). În cele mai multe cazuri, dacă s-a plătit suma solicitată, tot nu s-a scăpat de ransomware.

Alege parole sigure

Informații despre parole puternice am scris pe blogul smartmedia – smart home.

Pe scurt, acestea ar fi câteva sfaturi utile:

  • Folosește parolele care sunt ușor de reținut, dar dificil de intuit pentru alții
  • Nu utiliza cuvinte de baza din dicționar sau nume
  • Utilizează cel puțin opt caractere în construirea parolelor.
  • Crează un nume de utilizator și o parolă unice pentru fiecare cont
  • Dacă ai mai multe conturi diferite, ia în considerare utilizarea unui administrator de parole cu o cheie principală
  • Utilizează și alte forme de verificare a identității, de exemplu autentificare prin doi pași (un exemplu clasic este introducerea unui cod primit prin SMS atunci când te conectezi la serviciul bancar online, pe lângă introducerea parolei normale).

Oferă vizitatorilor conexiune la internet prin Hotspot

Nu oferi datele tale de conectare tuturor vizitatorilor. În schimb, oaspeții pot primi acces wireless, deschis sau protejat prin parolă. Acest lucru permite vizitatorilor acces la internet convenabil și ușor, însă rețeaua ta este în continuare protejată. Prin intermediul accesului privat, poți decide cu exactitate cine are voie să utilizeze rețeaua de vizitatori, iar oaspeții pot naviga pe internet fără a accesa rețeaua ta rezidențială și tu poți stabili ce aplicații sunt permise sau poți limita utilizarea Internetului de către musafir la navigare și e-mail, de exemplu.

Descarcă actualizările periodice

Ține-ți browserul și sistemul de operare actualizat. Poți, de asemenea, face copii de siguranță ale datelor și fișierelor pe hard disk-uri externe sau în cloud, care ajută la prevenirea pierderilor de date în caz de probleme tehnice.

Folosește un serviciu de VPN

Un VPN este recomandat pentru accesarea anumitor servere sau site-uri web. Un VPN (rețea privată virtuală) redirecționează traficul prin serverele proprii, oferind acces la fișierele și resursele companiei. Prin VPN este posibilă utilizarea aplicațiilor și programelor necesare pentru desfășurarea muncii sau pentru efectuarea apelurilor telefonice interne – poți suna cu ușurință colegul prin apelarea extensiei numărului de telefon, la fel cum ai face în mod normal dacă ați fi amândoi la birou. Acest lucru este practic, economisind timp, dar și aliminând costurile implicate în devierea apelurilor.

Folosește soluții de securitate cibernetică de la Bitdefender

Bitdefender, producătorul român de soluții de securitate cibernetică, oferă o suită de soluții aferente astfel încât device-urile să fie protejate. Bitdefender Total Security oferă protecție completă pentru dispozitivele Windows, macOS, Android și iOS, în timp ce Antivirus Plus și Internet Security sunt destinate dispozitivelor cu Windows, iar Antivirus for Mac celor macOS. Indiferent de dispozitivul utilizat, soluția de securitate se instalează rapid, are un impact redus asupra resurselor dispozitivului tău și oferă o protecție ridicată.

Bitdefender este “produsul anului” în ultimii zece ani și este un software de securitate apreciat, situat pe primul loc în clasa sa de produse și recunoscut an de an de către laboratoare independente, experți în calculatoare și utilizatori mulțumiți.

Bitdefender Antivirus Free

Bitdefender Antivirus Free este… un antivirus gratuit ce folosește detecția comportamentală pentru a monitoriza îndeaproape aplicațiile active. Atunci când detectează ceva suspect, acesta ia măsuri imediat. Motoarele puternice de scanare asigură detectarea și eliminarea tuturor programelor periculoase în timp real, de la viruși, programe de timp worms si Trojans, până la ransomware, atacuri de tip zero-day, rootkits și spyware.

Caracteristici deosebite:

  • Protecție completă în timp real a datelor pentru calculatorul cu Windows
  • Tehnologii inovatoare de protecție împotriva atacurilor de tip zero-day”, „ransomware”, „rootkits”, „spyware”
  • Impact redus asupra performanțelor sistemului tău
  • Previne amenințările de tip phishing sau frauda online atunci când faci cumpărături, tranzacții bancare sau navighezi pe internet
  • Prevenirea atacurilor web

Bitdefender Total Security

Bitdefender Total Security este cea mai populară suită de securitate online de la Bitdefender, excelentă pentru toate cerințele și nevoile de securitate cibernetică și utilizează tehnologii de securitate inovatoare pentru a proteja PC-ul în timp real împotriva oricăror amenințări, atacuri de rețea, spam și ransomware. Software-ul acceptă scanarea avansată a sistemului pentru amenințări permanente și șterge sau blochează imediat astfel de amenințări, chiar dacă acestea sunt inactive. Este disponibil pentru 5 sau 10 dispozitive în același timp pentru 1 an, 2 ani sau 3 ani.

Caracteristici deosebite:

  • Protecție completă pentru toate dispozitivele, indiferent de sistemul de operare
  • Firewall confidențialitate și monitor microfon
  • Mărește viteza de operare a dispozitivelor
  • Detecție imbatabilă a amenințărilor, pentru a opri atacurile malware sofisticate
  • Tehnologii inovatoare de protecție împotriva atacurilor de tip „zero-day”
  • Straturi multiple de protecție anti-ransomware, pentru a menține fișierele în siguranță
  • VPN securizat pentru confidențialitate online completă, 200 MB/ zi/ dispozitiv ÎMBUNĂTĂȚIT
  • Funcții avansate de control parental pentru a-ți proteja copiii în mediul online
  • Impact redus asupra performanțelor sistemului tău
  • Modul de protecție web
  • Filtru anti-spam
  • Consilier de securitate Wi-Fi
  • Protecție bancară online
  • Administrator de parole
  • Tocător de documente

Indiferent de soluția aleasă, în zilele noastre, când criminalitatea s-a răspândit tot mai mult în sfera tehnologică, siguranța online nu trebuie ignorată!

Facebook Comments

Similar Posts