Reciclare

Reciclăm? Reciclăm! – câteva gânduri despre reciclare

Ce materiale intră la reciclare

În zilele noastre, cea mai mare parte din produsele diverselor industrii pot fi date spre reciclare: ambalaje, sticlă, metal, electrice și electronice, baterii, anvelope și mase plastice, baterii, ulei uzat și nu numai.

Reciclare metale

Metalele pot fi reciclate în proporție de 90-95% dacă sunt colectate selectiv corect. Anumite metale, precum aluminiul, pot fi reciclate mereu. Prin reciclarea metalelor se reduce cu 70% consumul de energie față de producerea unui element complet nou. Ca idee, reciclarea unei conserve de aluminiu economisește suficientă energie pentru a ține pornit un televizor timp de trei ore.

Ambalajele din metal din care nu a fost eliminat conținutul, ambalajele metalice de vopsea sau alte produse, contaminate cu diverse substanțe toxice, precum și folia metalizată folosită drept ambalaj pentru ciocolată sau alte alimente nu pot fi reciclate.

🚮 În recipientul pentru aluminiu se pot recicla doze pentru bere sau pentru băuturi răcoritoare şi sucuri, tuburi de spray pentru deodorante sau pentru cosmetice, folie de aluminiu. Tuburile de spray trebuie complet golite înainte de reciclare, nu se găuresc și nu se aplatizează.

🚮 Se pot recicla la fier vechi, deci în grupa metalelor feroase, capace de borcane, cutii de vopsele sau de lacuri goale și alte obiecte din metal (de care se lipește magnetul).

Reciclare sticlă

Pentru a fi reciclate, deșeurile de sticlă trebuie curățate și spălate bine de contaminare. Din sticla colorata nu se poate produce decât sticlă de aceeași culoare, de aceea colectarea se poate face și direct pe culori (din același motiv sticla incoloră este mai valoroasă, putând fi refolosită în mai multe scopuri).

Sticla poate fi reciclată prin topire, fără număr maxim de reciclări posibile și fără a-și pierde proprietățile. Prin reciclarea sticlei se reduce consumul de energie cu circa 25% fata de producerea unui element complet nou, căci procesul de fabricare a sticlei este foarte poluant pentru mediu, generator de gaze cu efect de sera si mare consumator de materii prime si energie electrica.

🚮 Sticla termorezistentă, precum vasele de yena, geamurile și oglinzile, parbrizele, ghivecele din ceramică, vesela nu se reciclează cu sticla obișnuită, deoarece afectează procesul de topire, și deci se consideră deșeuri reziduale.

Reciclare plastic

Plasticul este probabil cea mai folosită materie prima, drept urmare, este deșeul care se produse cel mai mult și are cea mai mare “greutate” atunci când vine vorba de reciclare și ecologie. Reciclarea plasticului reduce consumul de apă și generarea CO2 de 2,5 ori.

Flacoanele, dopurile pentru flacoane, cutiile pentru margarină sau smântână, navetele pentru sticle, gălețile, ligheanele și alte materiale care intră în contact cu apa (plasticul cu inscriptia “PP” în general) sunt realizate din plastic ce se degradează prin expunerea la soare, de aceea e necesar un proces aparte de reciclare și nu ar trebui colectate selectiv în pubelele galbene.

Plasticul pentru diferite ambalaje, ca sacoșe, flacoanele de miere sau muștar, tăvile și caserolele, precum și CD-urile, DVD-urile sau echipamente de laborator nu se reciclează.

Reciclare polistiren

Polistirenul nu este biodegradabil. Pentru fabricarea acestui material se folosesc resurse naturale neregenerabile, fiind derivat al petrolului. Prin urmare, în procesul de producție sunt emise în atmosferă clorofluorocarburi (CFC), iar resursele de petrol, care sunt limitate, continuă să fie exploatate.

Polistirenul de la ambalajele alimentare este unul dintre cele mai răspândite materiale, dar și unul dintre cele mai greu de reciclat. La noi în țară există foarte puține companii care procesează acest tip de deșeu, prin urmare acest tip de deșeu nu se aruncă la pubela sau în sacul galben. Procesatorii nu sunt interesaţi însă de reciclarea polistirenului, se aruncă deci la pubela neagră, unde, după procesul de sortare și procesare, devine material inert, depozitat la deponeul ecologic. În polistiren de la ambalaje alimentare intră inclusiv tăvițele de carne, caserolele pentru mâncare sau ambalaje din polistiren preformat de mici dimensiuni.

Polistirenul în care sunt ambalate electrocasnicele mari poate fi dus spre reciclare la firme specializate sau preluat înapoi de magazinele fizice de unde s-au cumpărat produsele ambalate în el, care sunt obligate prin lege să le primească înapoi, fără a impune nici o limitare posesorului.

Când nu punem în containerele stradale, ce și cum reciclăm?

Vă propun să facem o listă cu ce putem da spre reciclare momentan și unde. De când cu statul ăsta acasă am văzut cât gunoi producem și e nesustenabil pe termen lung acest ritm… iar despre deșeurile vegetale, am discutat într-un alt articol, legat de compost… Încep eu cu următoarele:

  • Textile
    • H&M (ceea ce nu este în stare bună, ce nu poate fi donat)
  • Recipiente din plastic de la detergenți, șampon, gel de duș
    • Kaufland (la 3 recipiente se primește un voucher valabil până la sfârșitul lunii în curs, în fiecare lună au la altceva)
  • Sticle de sticlă, plastic și doze de metal
    • Kaufland (la fiecare 5 recipiente se primește un voucher valabil până la sfârșitul lunii în curs, în fiecare lună au la altceva)
  • Baterii
    • Decathlon sau Hornbach (în funcție de numărul bateriilor uzate reciclate se primesc diverse produse promoționale, ofertele apar afișate peste tot în magazine și online)
    • Lidl (la 7 baterii uzate reciclate se primește o baterie nouă)
    • Carrefour (la 6 baterii goale, primești 1 nouă);
  • Ulei folosit
    • Auchan (la 2 litri de ulei folosit se primește 1 litru detergent de vase sau apă AQUA Carpatica)
    • Carrefour (la fiecare 3 litri de ulei folosit se primește la schimb 1 litru de ulei proaspăt, marca proprie, iar la 5 litri de ulei folosit, se primesc 2 litri de ulei proaspăt)
    • benzinăriile Mol
  • Medicamente expirate
    • farmacii
  • Filtre de la cănile de apă Brita
    • magazinele Kitchen Shop (producătorul le colectează și le reciclează)
  • Recipientele de parfumuri și cosmetice

Informații suplimentare

🚮 Încălțămintea uzată este gunoi menajer. Ea nu poate fi reciclată, poate doar reparată pentru refolosire sau incinerată — această opțiune este preferată în locul trimiterii la groapa de gunoi!

Acum urmează întrebarea logică: ce putem face cu cele de mai jos⁉️ cum intră ele la reciclare?

❓ Periuțe de dinți și recipiente de la pasta de dinți

❓ Tuburi de frișcă

Ce altceva mai reciclați și unde?

În trecut, am povestit despre cum putem reutiliza unele recipiente – Îndepărtarea adezivului de la etichete: soluție homemade sau învăța copiii despre ecologie – Despre ecologie prin activități în grădină

Facebook Comments

Similar Posts