Compost

Compost – cum putem recicla deșeurile biodegradabile?

Cine nu reciclează separat şi gunoiul vegetal va fi amendat. Asta prevede noua lege a compostului, care a intrat în vigoare anul acesta. În prezent, mare parte din gunoiul pe care îl aruncăm e format din restul biodegradabile, care, amestectate cu celelalte deșeuri, în absența oxigenului, produc metan, un gaz de câteva zeci de ori mai nociv decât CO2. De altfel, gaze cu efect de seră, responsabile pentru încălzirea globală. Așa că această lege, prin care resturile biodegradabile pot fi transformate în compost, este extrem de binevenită!

Zilele trecute am povestit despre reciclare, în general și am promis că revin cu un articol și despre reciclarea materialelor biodegradabile și compost. Așadar, iată-mi articolul 😀 Legea nr 181 privind gestionarea deșeurilor nepericuloase compostabile, pe scurt Legea Compostului, prevede că toate resturile biodegradabile trebuie colectate separat de celelalte deșeuri, în pubele maro sau transformate în îngrășământ natural, în propria gospodărie. Bineînțeles că sunt prevăzute și amenzi: între 400 și 800 de lei pentru persoanele fizice, între 10.000 și 20.000 de lei pentru cele juridice si între 5.000 și 15.000de lei pentru primării. Doar că… normele tehnice de aplicare necesare implementării sunt însă neoficializate. Ce știm însă sigur este că, conform legii, obligația revine autorităților publice locale să introducă colectarea biodegradabilului separate.

Ce intră la compost?

Resturile de legume și fructe, pâine uscată, zaț de cafea, coji de ouă, flori și plante, resturi de ceai, fâșii de lemn, hârtie, carton, coji de nuci sau alune, orez, frunze uscate și păr. În timp, compostul se transformă în humus, care ajută la revigorarea solurilor sărace și la creșterea plantelor.

Dacă la casă, când ai grădină, este mai simplu să faci compost, când stai la bloc lucrurile se complică puțin. Din momentul în care am început să colectăm deșeurile biodegradabile, am constatat cu stupoare că e vorba despre o cantitate incredibil de mare de resturi: coji de ouă, coji, codițe și tot ceea ce rămâne în urmă după curățarea legumelor și fructelor etc.

Compost la curte

Deoarece avem o suprafață mare de gazon, am ales să folosim două compostoare, în care să adunăm toate deșeurile biodegradabile și vegetale din gospodărie: resturi de fructe și legume, coji de ouă, flori, crengi, iarbă etc. La baza compostorului am așezat un strat de 10-15 cm de crengi rupte, apoi alternăm câte un strat de deșeuri biodegradabile cu câte un strat de sol uscat din grădină.

Cutiile pentru compost pot fi și făcute manual, nu e nevoie să fie neaparat cumpărate din comerț, dar am fost și noi mai comozi de data asta!

Compost la bloc

Ai crede că lucrurile se complică dacă stai la bloc, dar nu e chiar așa. Ai nevoie doar de un recipient pentru compost și un loc ferit, unde să nu încurce. Poți să-ți cumperi un recipient doar pentru asta sau poți să folosești unul dintre cele pe care le ai deja prin casă, cum ar fi o găleată cu capac, un butoi vechi sau un flacon gol, mare. Eu folosesc un flacon de 5litri de apă plată. Este bine să fie închis la culoare, fiindcă întunericul accelerează procesul de compostare. Eu am îmbrăcat recipientul în bandă adezivă neagră, dar se poate și vopsi. Eu țin recipientul în bucătărie, în spațiul de sub centrala de gaz, unde este semiîntuneric și temperatură constantă.

În recipient pun toate resturile biodegradabile uscate și semilichide. Din când în când, deasupra pun și un strat de pământ, de obicei de la florile din ghivece. Compostul e gata atunci când s-a transformat în mod omogen în pământ, care poate fi mai moale sau mai afânat, în funcție de câte lichide au fost puse în recipient. Humusul rezultat în pun la florile din ghivece (chiar și la cele de pe casa scării) sau îl folosesc în completare când schimb ghivecele plantelor din casă.

Dacă se adună prea mult material biodegradabil și nu am cum să îl stochez în recipient, îl amestec cu puțină apă și îl fac pastă în blender, după care mut totul în compostorul improvizat.

Sugestii

Hârtia și cartonul pot fi băgate și ele la compost. Dacă hârtiile și cartonul nu au reziduuri alimentare, se pot recicla direct! Dacă au urme de grăsime sau reziduuri alimentare, nu se reciclează în categoria hârtie/carton, ci le puteți tăia în bucăți cât mai mici și amesteca printre resturile vegetale.

Facebook Comments

Similar Posts