Cina cea de taină

Activitate de Paște cu copiii: Cina cea de Taină

Anul trecut am fost foarte dezorganizată în pregătirea sărbătorilor, mai ales în ceea ce îl privește pe Greuceanu. Avea 5 ani (6 luni și jumătate, ca să îl citez), așa că era momentul să depășim faza Paști = Iepuraș și să aducem în discuție adevărata semnificație, din punct de vedere creștin.

Cum le vorbim copiilor despre Paște

Când eram copil, aveam o biblie mică, ilustrată, cu o copertă albastru deschis. O iubeam, o răsfoiam permanent. Am căutat-o și pentru Greuceanu, dar nu se mai editează, norocul nostru cu prieteni apropiați, care ne-au dăruit un exemplar – bucurie maximă! Dacă nu găsiți această carte minunată, vă recomand colecția asta pentru copii (Biblia ilustrată pentru copii, Editura Litera), e scrisă pe înțelesul celor mici, fără multe vorbe. Ilustrațiile nu sunt înfricoșătoare, iar părinții pot sări peste pasaje dacă le consideră nepotrivite. Este bine ca noi, adulții, să stăpânim cum se cuvine datele istorice!

Acesta este volumul 11 al colecției, cuprinde toată săptămâna Patimilor, Cina cea de taină, dar și Învierea, fără detalii de speriat. Dar da, vorbește despre moarte, trădare. Este cartea din care citim săptămâna dinainte de Paște și după care povestim împreună.

Eric este foarte sensibil la ideea de moarte, dispariție, așa că pentru el punem accentul pe Înviere. Copiii mici, până pe la 5-6 ani, nu au bine definit în minte conceptul de moarte. Aşadar, când le povestim istoria Paştelui nu vom da detalii despre torturile răstignirii. Eu am povestit cu el și despre prietenie, trădare, şi cum Petru, care s-a lepădat de Iisus de trei ori, a primit iertarea pe care o dorea atât de mult. E o lecție bună și pentru viața de zi cu zi!

Am pregătite pentru perioada premergătoare Paștelui câteva activități, abia aștept să vi le și prezint sub formă de proiect de sine stătător, o cutie de activități pentru timp de calitate părinte-copil! Până atunci însă, vă las mai jos câteva șabloane, folosite de noi anul trecut, și pașii de realizare a activității! Le puteți lista pe foaie A4, colora și decupa.

Cina cea de taină

Necesar:

  • șabloanele listate (sunt la finalul articolului, se pot salva direct)
  • creioane colorate
  • lipici de hârtie
  • foarfecă
  • 2 caserole din carton pentru ouă

Suportul pentru Cina cea de Taină se realizează din cele 2 caserole de ouă. Se îndepărtează capacele și ultimele 2 cupe din caserolă. Se suprapun 2 seturi de cupe și se potrivesc cu fantele, rezultând o „singură” caserolă lungă de ouă, cu 11 cupe. Când cupele sunt așezate în pozițiile potrivite, se lipesc împreună cele ce se suprapun, pentru a nu se mișca.

Lipiți câte un personaj pe fiecare cupă de carton. Poate că va fi nevoie să le tăiați puțin mai mici decât sunt listate pe șabloane, în funcție de dimensiunile caserolelor de ouă pe care le utilizați. Lipiți-le pe toate în partea din față a rândului din spate de cupe și asigurați-vă că cele 2 înalte merg pe capete.

Pentru ordinea în care să le lipiți, vă puteți folosi de pictura lui da Vinci, potrivindu-le numele din paginile de colorat cu ordinea din tablou:

Fața de masă o îndoiți pe linia punctată și lipiți peste rândul din față de cupe de carton, partea cu desene deasupra cupelor, iar partea albă pe partea din față a cupelor.

Analizând Cina cea de taină pictată de Leonardo da Vinci

Dacă doriți să includeți o lecție de artă despre Cina cea de taină a lui Leonardo da Vinci în timp ce realizați acest proiect (care, în calitate de artist major, cred că este o idee fabuloasă), iată câteva lucruri pe care le puteți face. Spuneți-le copiilor că această pictură este momentul în care Isus le spune ucenicilor „Adevărat vă spun că unul dintre voi Mă va trăda.” (Matei 26:21). Întrebați copiii ce părere au despre reacțiile apostolilor.

Puteți puncta următoarele aspecte:

  • Apostolii reacționează cu toții emoțional, dar Hristos este calm în mijlocul furtunii.
  • Există multe simboluri ale treimii în pictură – 3 ferestre din spatele lui Iisus, brațele lui Isus fac forma unui triunghi, iar apostolii sunt așezați în grupuri de 3.
  • În primul grup de 3, toți apostolii par surprinși – Andrei până la punctul în care mâinile lui sunt într-un gest de „oprire”. Bartolomeu s-a ridicat atât de repede încât picioarele lui sunt încă încrucișate.
  • Petru ține un cuțit, prefigurându-și viitoarea violență în grădina Ghetsimani.
  • Iuda ține o pungă – simbolizând punga de argint pentru care îl va trăda pe Iisus. Chipul său demască șoc total când își dă seama că Iisus cunoaște planul său.
  • Ioan pare a fi „leșinat”. Cea mai adresată întrebare despre imaginea sa din acest tablou este „De ce arată Ioan așa?”
  • Îndoiala lui Toma, cu degetul în aer, pare într-adevăr îndoielnică!
  • Iacob cel mare pare uluit cu brațele în aer, în timp ce Filip pare să ceară o explicație.
  • Matei și Iuda Tadeu se uită amândoi la Simon pentru o explicație, în timp ce el pare incapabil să ofere una.

Pornind de la această idee și pentru că mai mulți părinți mi-au spus că le-ar plăcea să facă astfel de activități cu copiii, pregătindu-i pe cei mici pentru sărbătoarea Paștilor din punct de vedere creștin, am demarat împreună cu HintPoint un proiect nou, o cutie de activități care să fie utilizată exact în acest sens. Cina cea de Taină este doar una dintre activități, și nu folosește șabloanele din acest articol! Abia aștept să vi-o arăt!

Sursă idee: Catholic Icing

Facebook Comments

Similar Posts