leurdă

3(+1) rețete cu leurdă

Îmi amintesc în anii copilăriei, când în vacanțe mergeam la fini sau în escapade de weekend în Apuseni vara la început și pe partea de prăpastie a serpentinelor erau suprafețe extinse, în plină pădure, de leurdă proaspătă. Culegeam cu grijă, să nu călcăm în picioare nici măcar o plantă, și ne opream adesea și mai cotrobăiam și prin covorul de frunze umede dacă nu cumva găsim vreo vietate ciudată să o studiem intens. Dar să revenim la leurdă… ei, pentru că ea a existat în viața mea dintotdeauna, am crezut că e universal cunoscută și folosită. Dar când chiar mama m-a întrebat cum o folosesc eu în bucătărie, mi-am dat seama că eu doar pe bunica am văzut-o gătind-o. Ea întotdeauna avea câte o oală mare cu ciorbă de tot felul de verdețuri și ierburi pe aragaz (uneori ne miram de unde le mai scoate!) Și știi cum e… Într-o zi ești tânăr și în cealaltă stai la coadă la piață să cumperi leurdă 🙂

leurdă

Supranumită şi „usturoiul sălbatic”, leurda creşte în păduri, iar frunzele sale, cu miros de usturoi, sunt extrem de sănătoase, mai ales consumate crude, în salate. Leurda este bogată în vitamine, în substanţe care distrug agenţii patogeni ai tubului digestiv;  practic este un dezinfectant al organismului. Leurda conţine, de asemenea, carotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine. Are efect depurativ, detoxifiant, antiseptic, antiviral, antimicrobian, rol imunomodulator, acţiune antihipertensivă, și multe și mai câte… Este extrem de bine tolerată de ficat şi, deşi are un puternic miros de usturoi, nu dă respiraţiei izul neplăcut ca în cazul usturoiului.

Eu am experimentat mult cu leurda, îmi place mult să gătesc cu plante din flora spontană (nu, încă nu am reușit să finalizez cursul de fitoterapie – herbalism!), am și dat greș rău de tot de câteva ori (feluri neapreciate nici măcar de câini!), dar 3 rețete cu leurdă au rămas pe sufletul meu. Nu e nevoie de multe frunze la gătit, gustul este evident – ea devine iute când îmbătrâneşte. Pentru o porţie delicioasă de mâncare cu leurdă, se prepară o mână de frunze proaspete, care se spală bine cu apă călduţă și se zvântă. Așa că etapa asta o voi sări în rețetele de mai jos.

Până una, alta… Las link către 8 rețete delicioase cu leurdă de la Viata Verde Viu.

Pesto de leurdă

Ingrediente

  • 200 g frunze de leurdă
  • 100 g nucă / semințe de floarea soarelui
  • 120 ml ulei de măsline(merg și combinații între două uleiuri, eu de obicei merg pe măsline + rapiță)
  • zeama de la o lămâie mică

Mod de preparare

Miezul de nucă / semințele de floarea soarelui se hidratează pentru câteva ore în apă, apoi se pun în blender și se mixează bine. Când baza este creată, se adaugă leurda și uleiul, mixând energic și completând cantitățile pe măsură ce compoziția se omogenizează. Se condimentează cu sare și piper, după gust. Se depozitează într-un borcan cu închidere etanșă; dupe ce a fost pus sosul în borcan, se toarnă deasupra ulei cât să fie acoperit, apoi se închide ermetic și se ține în frigider. După fiecare folosire se completează cu ulei.

La ce folosesc pesto de leurdă: sos de paste, sos pentru carne…

Apropo, a fost pentru prima oară când am folosit șervețelul cerat ca să acopăr farfuria la frigider… wow! Ce reușită! De obicei rămânea un miros ușor de usturoi în tot frigiderul, așa, un damf, cum s-ar zice… acuma mirosea doar minunat a ceară naturală! Le găsiți la ArtDor!

Cremă de brânză cu leurdă

Ingrediente

  • 50g frunze de leurdă
  • 500g brânză de vaci proaspătă
  • 200g smântână grasă
  • 100g unt sau 2 foi de gelatină înmuiate în 50ml lapte călduț
  • Sare și piper (opțional, eu nu pun)

Mod de preparare

Leurda se taie mărunt, se pune în blender împreună cu smântâna, urmată de unt/laptele cu gelatină. Se mixează bine, după care se adaugă brânza câte 1 lingură, până ce devine o cremă moale. Se condimentează cu sare și piper, după gust. Se lasă la frigider cel puțin 3 ore înainte de a se servi.

La ce folosesc crema de brânză cu leurdă: pe bucăți mici de pâine prăjită, la cină

Salată de crudități cu leurdă

Ingrediente

  • leurdă proaspătă
  • ridichi roșii
  • roşii de mărime potrivită
  • ardei gras
  • ulei de măsline
  • parmezan ras
  • pâine uscată

Mod de preparare

Se spală toate crudităţile şi se taie potrivit, aşa ca pentru o salată minunată. Se taie pâinea uscată în cuburi de mărime medie, se aruncă într-o tigaie cu puțin ulei încins și se rumenesc puţin pe toate părţile. Se scot bucăţile astfel rumenite şi se lasă la scurs pe prosoape de hârtie. Când s-au răcit, se pun în salată. Se stropește totul cu ulei de măsline și se adaugă parmezanul ras. Ceea ce rezultă este foarte săţios şi se poate mânca ca atare, fără a mai adăuga şi vreun fel principal de mâncare. Pentru noi reprezintă o cină de succes această salată.

Povesteam că de fapt eu pregătesc 3(+1) rețete. Și asta pentr că îmi place să fac și… ulei aromat cu leurdă! Cu cât e mai aromat, cu atât mai bun se dovedește a fi într-o salată uleiul de măsline. E drept, l-am putea cumpăra de la magazin, dar de ce am face-o când îl putem prepara extrem de ușor chiar acasă, din câteva ingrediente, și aromatiza fix pe gustul nostru.

Ulei cu leurdă

Ingrediente

  • 150g leurdă
  • 500ml ulei de măsline

Mod de preparare

Frunzele de leurdă se toacă fin, apoi se pun în uleiul de măsline. Se lasă la macerat la soare două săptămâni, amestecându-se sau agitându-se amestecul din când în când. După ce a macerat, se filtrează, iar uleiul aromatizat se lasă să stea nemișcat într-un vas larg timp de șase ore; se iau cu o lingură impuritățile care s-au ridicat la suprafață. Extractul limpede și omogen se trage într-o sticlă închisă la culoare, care se păstrează în loc întunecos și rece. Excelent în salate!

Ce alte rețete îmi recomanzi?

Imediat trecem la păpădii! Am și acolo câteva rețete de bază: O singură plantă, multiple utilizări: Păpădie!

Facebook Comments

Similar Posts