Iisus

Activitate de Paște cu copiii: Bezele cu nucă (povestind despre învierea lui Iisus)

Bezele cu nucă – fursecuri fine din albuș. Rețetă adaptată după Savori urbane. Prăjiturele foarte fine din bezea și nuci, se topesc efectiv în gură. Nu conțin făină (sunt fără gluten). Dar care spun o poveste: moartea, crucificarea și învierea lui Iisus.

Ingrediente / Necesar:

  • 1 cană de nuci întregi (eu prefer pecan)
  • 1/2 linguriță de oțet
  • 5 albușuri
  • 1 vârf de cuțit sare
  • 1 cană zahăr alb
  • 1 pungă mare cu fermoar (ZipLock)
  • lingură de lemn
  • bandă adezivă
  • hârtie de copt
  • tavă de cuptor

Indicații: Preîncălziți cuptorul la 150⁰C.

1)

Activitate: Pune nucile în punga cu fermoar (ZipLock) și cere copilului să le bată cu o lingură de lemn, pentru a le sfărâma în bucăți mici.

Discuție: După ce Iisus a fost arestat, a fost bătut de soldații romani.

Lectură: Ioan 19:1-3. Deci atunci Pilat a luat pe Iisus şi L-a biciuit. Şi ostaşii, împletind cunună din spini, I-au pus-o pe cap şi L-au îmbrăcat cu o mantie purpurie. Şi veneau către El şi ziceau: Bucură-te, regele iudeilor! Şi-I dădeau palme.

2)

Activitate: Cere copilului să miroasă oțet. Adaugă o linguriță de oțet într-un castron.

Discuție: Când Iisus era însetat pe cruce, i s-a dat să bea oțet.

Lectură: Ioan 19:28-30. După aceea, ştiind Iisus că toate s-au săvârşit acum, ca să se împlinească Scriptura, a zis: Mi-e sete. Şi era acolo un vas plin cu oţet; iar cei care Îl loviseră, punând în vârful unei trestii de isop un burete înmuiat în oţet, l-au dus la gura Lui. Deci după ce a luat oţetul, Iisus a zis: Săvârşitu-s-a. Şi plecându-Şi capul, Şi-a dat duhul.

3)

Activitate: Adaugă albușurile peste oțet.

Discuție: Ouăle reprezintă viața. Iisus Și-a dat viața pentru a ne da nouă viață veșnică.

Lectură: Ioan 10:10-11. Furul nu vine decât ca să fure şi să junghie şi să piardă. Eu am venit ca viaţă să aibă şi din belşug să aibă. Eu sunt păstorul cel bun. Păstorul cel bun îşi pune sufletul pentru oile sale.

4)

Activitate: Presară puțină sare în palma copilului. Cere-i să o guste, apoi să pună restul de sare din palmă în castronul cu ouă și oțet.

Discuție: Aceasta reprezintă lacrimile sărate vărsate de urmașii lui Isus și amărăciunea propriilor noastre păcate.

Lectură: Luca 23:27. Iar după El venea mulţime multă de popor şi de femei, care se băteau în piept şi Îl plângeau.

5)

Activitate: Adaugă o cană de zahăr.

Discuție: Cea mai dulce parte a poveștii este că Isus a murit pentru că ne iubește. El vrea ca noi să-L cunoaștem și să-L urmăm.

Lectură:

Psalmii 34:8. Gustaţi şi vedeţi ce bun este Domnul! Ferice de omul care se încrede în El!

Ioan 3:16 Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică.

6)

Activitate: Mixează la viteză mare timp de 12-15 minute sau până când se formează o spumă tare.

Discuție: Culoarea albă reprezintă puritatea în ochii lui Dumnezeu a celor ale căror păcate au fost iertate prin Iisus.

Lectură:

Isaiah 1:18Veniţi să ne judecăm, zice Domnul. De vor fi păcatele voastre cum e cârmâzul, ca zăpada le voi albi, şi de vor fi ca purpura, ca lâna albă le voi face.

Ioan 3:1-3 Şi era un om dintre farisei, care se numea Nicodim şi care era fruntaş al iudeilor. Acesta a venit noaptea la Iisus şi I-a zis: Rabi, ştim că de la Dumnezeu ai venit învăţător; că nimeni nu poate face aceste minuni, pe care le faci Tu, dacă nu este Dumnezeu cu el. Răspuns-a Iisus şi i-a zis: Adevărat, adevărat zic ţie: De nu se va naşte cineva de sus, nu va putea să vadă împărăţia lui Dumnezeu.

7)

Activitate: Incorporează nucile sparte. Pune în tavă foaia de copt. Cu ajutorul unei lingurițe, porționează compoziția pe hârtia de copt. Evident poți folosi și un poș sau o pungă cu colțul tăiat.

Discuție: Fiecare grămăjoare reprezintă mormântul din stâncă unde a fost așezat trupul lui Iisus.

Lectură: Matei 27:57-60. Iar făcându-se seară, a venit un om bogat din Arimateea, cu numele Iosif, care şi el era un ucenic al lui Iisus. Acesta, ducându-se la Pilat, a cerut trupul lui Iisus. Atunci Pilat a poruncit să i se dea. Şi Iosif, luând trupul, l-a înfăşurat în giulgiu curat de in, și l-a pus în mormântul nou al său, pe care-l săpase în stâncă, şi, prăvălind o piatră mare la uşa mormântului, s-a dus.

8)

Activitate: Așează tava în cuptor, închide ușa și oprește cuptorul. Dă copilului o bucată de bandă adezivă și sigilați împreună ușa cuptorului.

Discuție: Mormântul lui Iisus a fost pecetluit.

Lectură: Matei 27:65-66 Pilat le-a zis: „Aveţi strajă; mergeţi şi întăriţi cum ştiţi‟. Iar ei, ducându-se, au întărit mormântul cu strajă, pecetluind piatra.

9)

Activitate: MERGEȚI LA CULCARE!

Discuție: Copilul se va simți trist că a trebuit să lăsați fursecurile în cuptor peste noapte. Urmașii lui Iisus s-au întristat când mormântul a fost sigilat.

Lectură: Ioan 16:20,22 Adevărat, adevărat zic vouă că voi veţi plânge şi vă veţi tângui, iar lumea se va bucura. Voi vă veţi întrista, dar întristarea voastră se va preface în bucurie. Deci şi voi acum sunteţi trişti, dar iarăşi vă voi vedea şi se va bucura inima voastră şi bucuria voastră nimeni nu o va lua de la voi.

10)

Activitate: În dimineața Paștelui, cere copilului să deschidă cuptorul și să scoată bezelele. Gustați. Arată copilului… interiorul bezelelor este gol!

Discuție: În prima zi de Paște, urmașii lui Isus au fost uimiți să găsească mormântul deschis și gol.

Lectură: Matei 28:1-9 După ce a trecut sâmbăta, când se lumina de ziua întâi a săptămânii (Duminică), au venit Maria Magdalena şi cealaltă Marie, ca să vadă mormântul. Şi iată s-a făcut cutremur mare, că îngerul Domnului, coborând din cer şi venind, a prăvălit piatra şi şedea deasupra ei. Şi înfăţişarea lui era ca fulgerul şi îmbrăcămintea lui albă ca zăpada. Şi de frica lui s-au cutremurat cei ce păzeau şi s-au făcut ca morţi. Iar îngerul, răspunzând, a zis femeilor: Nu vă temeţi, că ştiu că pe Iisus cel răstignit Îl căutaţi. Nu este aici; căci S-a sculat precum a zis; veniţi de vedeţi locul unde a zăcut. Şi degrabă mergând, spuneţi ucenicilor Lui că S-a sculat din morţi şi iată va merge înaintea voastră în Galileea; acolo Îl veţi vedea. Iată v-am spus vouă. Iar plecând ele în grabă de la mormânt, cu frică şi cu bucurie mare au alergat să vestească ucenicilor Lui. Dar când mergeau ele să vestească ucenicilor, iată Iisus le-a întâmpinat, zicând: Bucuraţi-vă! Iar ele, apropiindu-se, au cuprins picioarele Lui şi I s-au închinat.

Bezelele se păstrează și 2 săptămâni dacă sunt închise în cutii de plastic (ca să nu tragă umezeala din atmosferă). Pot fi făcute din albușurile rămase de la maioneză sau compoziția pentru cozonac. Aceste bezele sunt foarte gustoase ca atare, însă pot fi și lipite câte două cu cremă de ciocolată sau vanilie.

Ai văzut celelalte articole cu activități de Paști?

Facebook Comments

Similar Posts