sapa in trecut pentru un prezent mai bun
|

Sapă în trecut pentru un prezent mai bun

Să vorbim despre trecut…

”Viața nu poate fi înțeleasă decât înapoi; dar trebuie trăită înainte. ” —Søren Kierkegaard, filosof danez, pionier al existențialismului

Ai primit deja instrumente puternice de lucru:

Astăzi, vom adăuga încă un instrument în acea cutie de instrumente: cum să îți tragi energia prezentului prin rădăcinile experiențelor anterioare, puțin câte puțin în fiecare zi.

Pregătită?

Viața ta din trecut este îngropată (și de ce ar trebui să o dezgropi)

Viața trece peste noi. Jurnalizarea ne permite să începem să scriem o parte din ea și să apreciem ceea ce se adună de-a lungul zilelor noastre. Din această cauză, putem înțelege mai bine ce ne determină deciziile și, în cele din urmă, putem câștiga mai mult control asupra lor. Cu toate acestea, toți cei care conștient încep să scrie într-un jurnal o fac la un moment dat, după ce a trecut o mare parte a vieții a trecut deja.

Partea timpurie a vieții, necartografiată, este la fel de importantă, totuși, deoarece aici vom descoperi cele mai profunde idei despre noi înșine. Aici putem accesa multe dintre experiențele care ne-au modelat credințele și acest lucru este esențial pentru a înțelege de ce facem multe dintre alegerile pe care le facem. Trecutul ne influențează, în special trecutul îngropat în subconștientul nostru.

Această parte este importantă în reflecția de la sfârșitul zile și te poți considera un pionier în noul domeniu al arheologiei psihologice, deoarece utilizezi o tehnică interesantă pentru a dezgropa sistematic trecutul și a perfecționa stăpânirea de sine:

  • În ziua 1, întoarce-te în trecut cu un an și amintește-ți ce s-a întâmplat, ce ai simțit legat de acel eveniment: „Acum un an, făceam… și asta m-a făcut să mă simt…”
  • În ziua 2, întoarce-te cu încă un an în urmă: „Acum doi ani, făceam… și asta m-a făcut să mă simt…”
  • În ziua 3, întoarce-te cu încă un an în urmă: „Acum trei ani, făceam… și asta m-a făcut să mă simt…”

În fiecare zi, adaugă încă un an, până când atingi la anul în care te-ai născut, apoi începi de la început:

  • În ziua vârstă + 1, întoarce-te în trecut cu un an și amintește-ți ce s-a întâmplat, ce ai simțit legat de acel eveniment: „Acum un an, făceam… și asta m-a făcut să mă simt…”
  • În ziua vârstă + 2, întoarce-te cu încă un an în urmă: „Acum doi ani, făceam… și asta m-a făcut să mă simt…”
  • În ziua vârstă + 3, întoarce-te cu încă un an în urmă: „Acum trei ani, făceam… și asta m-a făcut să mă simt…”

De exemplu, am 34 de ani. Aceasta înseamnă că, timp de 34 de zile consecutive, voi merge cu încă un an în urmă în fiecare zi și voi medita la amintirile mele despre dezvoltarea vieții. După cele 34 de zile, voi începe din nou cu „Acum un an”. Dacă răsfoiesc 34 de zile din jurnal și citesc părțile de la sfârșit, îmi voi vedea viața desfășurându-se precum niște straturi de ceapă.

Dacă practici această metodă, vei reuși să finalizezi dezgroparea trecutului de șase până la zece ori/an. Pentru fiecare dintre aceste momente, te vei conecta la diferite aspecte ale dezvoltării tale personale. De exemplu, din iunie până în iulie ar fi verile vieții tale, așa că îți vei revărsa amintirile și evenimentele cheie din verile tale și ceea ce ții minte.

Această rememorare are un efect puternic. Îți va arăta cum straturi întregi ale identității tale și percepție de sine ies la iveală odată cu trecerea unui an.

Lasă deoparte perfecționistul interior. Dacă nu îți amintești ce făceai acum șapte ani, atunci lucrează cu simțul aproximativ al memoriei și lasă-l să acționeze ca un fel de meditație. E OK și să ghicești! Scopul întregului exercițiu este să te facă să reflectezi asupra memoriilor din anii care te-au definit și să înregistrezi acest lucru.

Devino un vânător de teme

Puterea acestei metode constă în temele și evenimentele recurente pe care le vei descoperi pe măsură ce avansezi în timp în trecut. Temele pot fi identificate după primele 20-30 de zile de jurnalizare în acest stil. Probabil că vei observa chiar și în timp ce le scrii, deoarece te vei familiariza cu ele în fiecare zi și le vei avea proaspete în memorie.

Există și o cireașă pe acest tort: odată ce ai ținut pasul cu acest jurnal un an întreg, poți să revii la memoriile de anul trecut și să le recitești și, de fapt, să te întorci în mintea ta pentru a te conecta cu adevărat la ceea ce făceai acum un an. Efectul se compune numai pe măsură ce atingi doi ani, trei ani de jurnal și așa mai departe.

Temă pentru acasă

Începe practica jurnalului dezgropării trecutului. Dacă vrei să faci o practică constantă și consecventă din asta, poți începe un jurnal calendaristic lunar, pentru a schița o cronologie. Adică, efectiv să ai o pagină distinctă pentru fiecare lună a anului, în care să revii cu memoriile din trecut a unui anumit an una sub alta, și să poți găsi legăturile între evenimentele succesive.

Alte articole din această categorie

https://patricialidia.ro/2021/04/23/jurnal-terapie-prin-scris/
https://patricialidia.ro/2021/04/28/jurnal-hintpoint/
https://patricialidia.ro/2021/05/12/recunostinta-pasiva-sau-activa-jurnalizarea-recunostintei/
https://patricialidia.ro/2021/05/14/jurnalizarea-greutatilor/

Facebook Comments

Similar Posts