obiceiuri și tradiții paști

Obiceiuri și tradiții de Paști

Paștele este o sărbătoare religioasă importantă și este sărbătorită ca atare, însă oamenii au îmbrățișat și adăugat propriile tradiții pe parcurs. Tradițiile familiale fac parte din amintirile care se păstrează o viață întreagă. Menținerea tradițiilor care fac parte din familie de ani de zile ajută să menții legătura afectivă cu anumiți membri cu care s-ar putea să nu mai fii atât de apropiat, precum și să aduci un omagiu strămoșilor, care nu mai sunt alături de noi, dar din al căror neam facem parte (gândul îmi zboară inevitabil la ideea de karmă de neam…). Pe lângă faptul că este o modalitate minunată de a păstra câteva momente unice și exclusive între cei dragi, atunci când îți formezi propria familie, poți păstra acele tradiții de Paști, chiar și să le folosești ca bază pentru a-ți crea propriile tradiții de familie.

Tradițiile familiale sunt mici rutine care sunt create în jurul unei familii, obiceiuri care sunt menținute de generații și care identifică membrii familiei respective. Aceste tradiții pot fi de mai multe tipuri:

  • o întâlnire care are o semnificație specială pentru voi ca familie
  • o fotografie de familie făcută în fiecare an într-un anumit mod sau anumit loc și care va crește pe măsură ce familia crește
  • mâncat mâncare tradițională în anumite locații
  • donat jucării și lucruri care nu mai sunt folosite în fiecare an
  • vizitat o anumită mănăstire într-o zi specifică

Planificarea și organizarea casei pentru sărbătorile pascale

Materialul de mai jos face parte din cel mai recent kit digital creat, dedicat Paștelui. Dacă ai nevoie de ajutor pentru organizarea sărbătorilor de Paști, așa, pe ultima sută de metri, iată kitul cu fișe pentru imprimat și folosit în planificarea și organizarea casei pentru sărbătorile pascale:

https://patricialidia.ro/2022/03/14/planificarea-si-organizarea-casei-pentru-sarbatorile-pascale-kit-digital-cu-fise-pentru-imprimat-si-folosit/

Câteva tradiții românești de Paști

  • Cel mai răspândit obicei creștin de Paști este vopsirea de ouă roșii, a căror prezență este obligatorie pe masa de Paști, deși în prezent se vopsesc ouă și de alte culori (verzi, albastre, galbene etc.). În folclorul românesc există mai multe legende creștine care explică de ce se înroșesc ouă de Paști și de ce ele au devenit simbolul sărbatorii Învierii Domnului. Una dintre ele relatează că Maica Domnului, care venise să-și plângă fiul răstignit, a așezat coșul cu ouă lângă cruce și acestea au fost înroșite de sângele care picura din rănile lui Iisus.
  • Cu ocazia sărbătorilor Pascale gospodinele prepară și alte mâncăruri tradiționale: pască, cozonac, drob.
  • În câteva sate făgărășene, în Lunea Luminată se sărbătorește cel mai harnic fecior din sat, prin obiceiul agrar Plugarul.
  • Bătrânii spun că din primul ou ciocnit în ziua de Paști trebuie să mănânce toți membrii familiei, pentru a fi întotdeauna împreună.
  • Dacă ai ciocnit un ou cu două gălbenușuri în prima zi de Paști, pregătește-te de nuntă. O vorbă veche din bătrâni spune că ai să te căsătorești foarte curând.
  • În mai multe sate din Moldova, tradiția cere să ne spălăm pe față cu apa dintr-un vas în care au fost puse flori, bani și un ou roșu. Se zice că astfel vom fi rumeni precum oul roșu, bogați și sănătoși. Potrivit aceluiași obicei, cel care se spală ultimul din acest vas ia banii.
  • Bucovinenii ciocnesc ouăle încondeiate „cap cu cap” în prima zi de Paști. Abia din a doua zi ei le ciocnesc și „dos cu dos”.
  • În unele sate moldovenești se spune că cel al cărui ou nu se sparge de Paști își va găsi sfârșitul înaintea celuilalt. Pe de altă parte, dacă spargi oul, vei fi voinic tot anul.
  • O tradiție de pe malurile Prutului cere ca oul de Paști să fie mâncat, iar cojile să fie aruncate neapărat pe drum, pentru a avea drumuri sigure și libere.
  • În Bucovina, fetele tinere merg la biserică în noaptea de Înviere și spală limba clopotului cu apă neîncepută. Apoi, în zori, fetele se spală pe față cu această apă fiindcă astfel le-ar face mai atrăgătoare pentru flăcăii din sat.
  • În mai multe zone din Moldova oamenii pun dimineața un ou roșu și unul alb într-un vas cu apă. Apoi se spală cu apa aceea, se dau pe obraji cu cele două ouă, lăsând apoi câte o monedă în acel vas. Cei care fac astfel vor avea obrajii rumeni și pielea albă precum cele două ouă, tot anul.
  • La întoarcerea acasă, cel care aduce Lumina Sfântă de la slujba de Înviere trebuie să facă o cruce din fum pe grinda ușii, pentru ca toată gospodăria să fie protejată de rele.
  • În multe sate din dreapta Prutului, tinerii iau toaca din biserică și o duc în cimitir, unde trebuie să o păzească. Dacă aceasta e furată, trebuie să dea o petrecere în cinstea hoților.
  • În unele localități de munte din Vrancea, există tradiții numite „vălăritul”, „scrânciobul” sau suratele, când grupuri de flăcăi se organizează şi merg la fetele bune de măritat, unde aleargă după acestea prin curţi şi prin livezi, până le prind.

Activități de Paști cu copiii

În toată agitația zilnică, la un moment dat trebuie să pui și frână și să te și bucuri de ceea ce ai. Stai. Pune puţină pauză în fiecare zi. Ia lucrurile pe rând şi nu uita de adevăratul spirit al sărbătorilor, de a fi buni, a dărui şi a petrece timp cu cei dragi. Copiii nu vor fi mereu mici şi fiecare Paște e diferit și inedit în felul tău și e important să petrecem împreună acum și aici, să ne bucurăm de fiecare moment. Timp petrecut împreună cu cei dragi. Timp de calitate. Timp de bucurie. Timp de conectare. Timp de joacă şi de râsete, de zâmbete şi, de ce nu, de plânsete şi emoţii puternice.

Gândește-te și programează câteva activități educative în calendarul vostru. E important ca cei mici să înțeleagă obiectivul sărbătorilor pascale și ce sărbătorim cu adevărat, dincolo de ouă colorate, iepurași cu cadouri și haine noi.

Dacă vrei idei de activități de Paști cu copiii, iată câteva din anii trecuți:

https://patricialidia.ro/2021/03/31/cina-cea-de-taina/
https://patricialidia.ro/2021/04/29/bezele-cu-nuca-iisus/

Dacă vrei să incluzi câteva lecturi în activitatea voastră cu tematică de Paști, iată câteva titluri:

https://patricialidia.ro/2022/04/11/carti-paste/

Vânătoare de ouă de Paști

Una dintre cele mai drăguţe tradiţii de Paşte pentru copiii de peste Ocean este the egg hunt – vânătoare de ouă, un joc pentru copii organizat în ziua de Paşte. Adulţii ascund în iarbă şi în jurul casei ouă colorate, iar copiii pornesc în căutarea lor. Acțiunea se lasă cu râsete, distracție și încântare.

Prima vânătoare de ouă pare a fi în perioada lui Martin Luther, o figură centrală în timpul Reformei Protestante – bărbații ascundeau ouăle pentru ca femeile și copiii să le găsească. Bucuria găsirii oului de Paște în timpul vânătorii ar trebui să ne amintească de bucuria pe care femeile (Maria Magdalena, Maria mama lui Iacov și Salomee) au simțit-o când au ajuns la peștera unde se afla trupul lui Isus și au găsit-o goală.

Alege un loc potrivit. O zi cu soare este perfectă pentru o vânătoare de ouă afară, în curte, în faţă blocului sau în părculeţ. Poţi ascunde ouăle în iarbă, în gardul viu, pe roţile maşinii proprii sau le poţi chiar atârna de copăcei, dacă optezi pentru variantele cu agăţătoare. Pentru vânătoarea în aer liber ai grijă să delimitezi clar perimetrul locului în care se desfăşoară jocul. Dacă plouă, mută vânătoarea în casă sau la un loc de joacă, iar copiii se vor distra la de mult. Totuşi, ai grijă să îndepărtezi mobilele periculoase în care se pot lovi copiii în toiul jocului.

Ţine cont de vârsta copiilor. Pentru a fi drept cu toţi copii de vârste diferite, trebuie să separi vânătoarea celor mici, cu ouă puse în locuri accesibile, de vânătoarea celor mai mari, cărora le plac provocările. Este foarte simplu să faci asta folosind un cod al culorilor: de pildă, cei mici vor caută ouă albastre şi roşii, iar cei mari verzi şi portocalii.

Fă o listă cu ascunzătorile! Ai impresia că îţi vei aminti unde ai aşezat toate ouăle, dar îţi garantez că vei uita repede unele locșoare. E necesar să notezi pe un carneţel locul ascunzătorilor, mai cu seama dacă te-ai hotărât să foloseşti ouă de găină fierte şi vopsite. Cum ar fi să descoperi oul rătăcit în câteva săptămâni?

Alege ce fel de ouă vrei să foloseşti. Opţiunile sunt variate: fie ascunzi clasicele ouă fierte şi vopsite pe care le face fiecare gospodină de Paşti, fie optezi pentru ouă de ciocolată, fie foloseşti ouă de plastic. Eu am ales varianta celor de plastic, care se desfac, iar în ele am strecurat ceva surprize dulci, decoraţiuni, abţibilduri pentru ornat alte ouă şi un ou mic de polistiren pe care copiii l-au pictat după vânătoarea propriu-zisă.

Editura Cutiuța cu povești ne recomandă câteva jocuri de Paște bazate pe cărți. Găsești în ARTICOL și sugestii de activități practice, dar și idei de jocuri pentru vânătoarea de ouă de Paște.

La Laura Frunză pe blog găsești o mulțime de idei mișto de activități și pregătiri de Paști: Activităţi de Paşti Pe unele le-am testat și noi (și ne-am distrat de minune!), altele sunt pe lista scurtă (dar nu pentru anul acesta)!

Cursa cu ouă de Paște de la Casa Albă

La Casa Albă, a doua zi de Paște este rezervată celebrei curse cu ouă de Paște – Easter Egg Roll, un eveniment cu o tradiție de aproape 150 de ani.

Copii participând la cursa anuală cu ouă de Paște de la Casa Albă pe peluza de sud a Casei Albe din Washington, luni, 2 aprilie 2018. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Tradiția cursei cu ouă de Paște de la Casa Albă datează din 1878, când președintele Rutherford B. Hayes a deschis gazonul Casei Albe pentru cursă, după ce a fost abordat de copii într-una dintre plimbările sale zilnice. Anterior, copiii sărbătoreau Paștele jucând jocuri pe Capitol Hill, dar Ulysses S. Grant a semnat un proiect de lege care interzicea practica, deoarece lăsa urme destul de vizibile. Ideea concursului însă unii specialiști o plasează cândva la începutul secolului al XIX-lea, însă abia în 1872 au apărut articole de presă care descriau astfel de evenimente.

Pe lângă Cursa cu ouă de Paște de la Casa Albă, cu această ocazie sunt organizate și spații unde copiii și familiile lor pot decora prăjituri, vopsesc ouă și pot participa la o vânătoare de ouă de Paște.

Facebook Comments

Similar Posts