În august am petrecut câteva zile la socri, în Gorj, și am profitat să facem câteva mini-excursii de câteva ore prin județ. Fără a avea în plan o vizită la casa memorială Constantin Brâncuși (deși de ani de zile ne doream să ajungem), GPS ne-a scos din drumul de la Tismana la Târgu Jiu aproape pe lângă Hobița. Am luat-o ca pe un semn și ne-am abătut 2km pentru a face o vizită.

Casa memorială Constantin Brâncuşi din satul Hobița este inclusă pe lista monumentelor istorice româneşti, însă nu este adevărata casă în care s-a născut Brâncuşi. Casa natală se află la doar 100 de metri mai jos de casa memorială. Mai bine spus, se afla. Casa memorială deschisă publicului spre vizitare e o copie. De fapt, nici măcar o copie. În anul 1971, autorităţile comuniste au decis să-i cinstească memoria marelui sculptor prin ridicarea unei case muzeu. A fost găsită în sat o casă asemănătoare cu cea în care a crescut Brâncuși, a fost luată, mutată în curtea viitorului muzeu şi refăcută în vederea amenajării casei-muzeu.

Casa memorială este și o lecție despre trecut, arhitectură populară și tradiții ale familiilor din trecut. Este o casă modestă. Casa memorială Constantin Brâncuşi este alcătuită din camera de dormit, celarul şi cunia. Celarul care reprezintă cămara, este singura cameră din casă în care tavanul nu e drept şi din ea se urcă în pod. Cunia este denumirea dată bucătăriei, locul în care nu doar se gătea, ci se şi mânca, membrii familiei adunându-se toţi în jurul unei mese.

Aici, sunt obiecte care aduc aminte de viaţa de zi cu zi a lui Brâncuşi din Hobița: vase de ceramică, ulcele, mic mobilier de bucătărie, ustensile de cioplit și multe altele. Sunt şi obiecte care amintesc de viața sa artistică: fotografii, cărţi, documente sau scrisori. În fiecare cameră sunt piese de mobilier autentice, datate perioadei vieții lui Brâncuși.

Ne-a plăcut. Am povestit, am descoperit lucrurile din casă și curte, ne-am proiectat în trecut și ne-am gândit cum am fi trăit pe-atunci… mai revenim! Data viitoare aduc și câteva exemplare din Aventuri în lumea lui Brâncuși, să le donez Casei memoriale Constantin Brâncuşi!

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *