slow cooker

Idei și trucuri pentru a te bucura cu adevărat de gătitul la slow cooker

Deși îmi place enorm să gătesc, la un moment dat tot devine copleșitor, mai ales în zilele în care sunt mai mult pe drumuri. A fost prietenul meu cel mai bun când am gătit pe bandă rulantă, în fiecare zi, prânz și cină, pentru oamenii (cărora le sunt veșnic recunoscătoare) care ne-au ajutat la construcția casei. Efectiv răbdarea și entuziasmul erau ancorate în chakra Steaua Pământului! Soluția ideală a fost să lași responsabilitățile pe seama unui slow cooker (de fapt, două!), care face singur aproape totul, iar tot ce trebuia să fac eu era să pregătesc ingredientele în aparat și să dau gustul la final.

Slow cooker-ul este cel mai bun prieten al meu în bucătărie. Gătesc când vreau, ține mâncarea caldă, îl pot programa din timp, păstrează nutrienții din mâncare și asigură meniul pentru toată săptămâna.

Eu am ales Slow Cooker Crock-Pot 5.7L Digital. Este ideal pentru 6 persoane. Între timp în familie a mai intrat un slow cooker, mult mai mic, Slow Cooker 3.5l Digital Hinged Lid Crockpot, ideal pentru 3 persoane.

Ambele slow cookere au 2 setări (Low și High), funcție „Păstrare la cald” automată și timer reglabil de la 30 de minute până la 20 de ore. Atât pe modul High, cât și pe modul Low se ajunge la aceeași  temperatură, diferența fiind doar de timpul necesar pentru ca slow cooker Crock-Pot să atingă punctul de fierbere (100°C). În general, timpul de gătire necesar pentru ca slow cooker Crock-Pot să ajungă la punctul de fierbere (100°C) este  de 7-8 ore pentru modul Low și de 3-4 ore pentru modul High, însă fiecare  rețetă are recomandări specifice, în funcție de ingredientele folosite.

Capacul din sticlă și vasul ceramic detașabil se pot spăla și în mașina de spălat vase, iar vasul ceramic se poate utiliza și în cuptor (de exemplu, pentru rumenirea unei fripturi după gătirea lentă). Consumul de energie al aparatului electric Crock-Pot este redus, echivalând cu energia consumată de un bec, între 75 și 150W pentru modul Low și între 150 și 210W pentru modul High.

După ce timpul de gătire setat s-a sfârșit, slow cookerul Crock-Pot trece automat în modul „Păstrare la cald” și cronometrează timpul în care această opțiune este activă. Acesta însă nu este un mod de gătire și nu trebuie folosit pentru a găti mâncarea, ci se folosește strict pentru a menține mâncarea deja gătită în vas, caldă.

crockpot-romania.ro/

Așadar, iată câteva idei și trucuri pe care le-am descoperit în acești 3 ani de când folosim intens slow cooker Crock-Pot:

Nu trebuie să îl păzești în timp ce gătește

Slow cooker-ul poate fi lăsat pornit fără probleme în timpul zilei, în timp ce ești plecată de acasă (sau peste noapte). Acesta este unul dintre puținele aparate de bucătărie pentru care acest lucru este valabil și, într-adevăr, este unul dintre avantajele principale ale utilizării sale. Îl „încarci‟ dimineața cu ingredientele, iar când ajungi acasă, cina este gata, iar casa miroase minunat.

În plus, un alt mare avantaj este că dacă se întâmplă să ajungi acasă și să descoperi că a avut loc o pană de curent, nu trebuie să aruncat conținutul, deoarece odată ce curentul a fost restabilit, aparatul și-a reluat activitatea. Acest beneficiu s-ar putea să nu fie disponibil la slow cooker-ele digitale însă.

Păstrează mâncarea caldă după gătire

Funcția warm ține mâncarea caldă până când termini treburile și sunteți gata să luați masa. Nici nu se supără dacă întârzii, așa că te poți relaxa dinainte să ajungi acasă. Îți calculezi când vrei să luați mesele și doar pui ingredientele în vas. Nu doar că salvezi mult timp, dar scapi și de stresul de a calcula mereu mesele și cum te încadrezi cu timpul, astfel încât să aveți ce mânca la cină sau ce pune la pachet.

Folosește slow cooker-ul numai pe o suprafață plană și sigură

Folosește întotdeauna slow cooker-ul pe o suprafață plană, sigură pentru căldură – cum ar fi blatul din bucătărie! — departe de grămezi de hârtii, șervețele sau de prosoape de bucătărie sau unde s-ar putea forma bălți de apă (cu alte cuvinte, departe de chiuvetă sau de o fereastră deschisă).

Verifică de două ori dacă cablul nu este blocat sub vreun colț al aparatului în vreun fel ciudat și că orificiul de aerisire de pe capac este liber și poziționat astfel încât să fie îndreptat spre centrul bucătăriei în loc de vreun perete sau dulapul superior de bucătărie.

Primele dăți când utilizezi slow cooker-ul ar fi bine să fii acasă pentru a te asigura că se încălzește uniform și este calibrat corect.

Folosește folie de aluminiu pe post de „prelungitor‟ de capac dacă bucata de carne nu intră perfect în vasul slow cooker-ului

Poți folosi folie de aluminiu pe post de „prelungitor‟ de capac dacă bucata de carne nu intră perfect în vasul slow cooker-ului. Mai întâi, așează carnea în vasul ceramic, cu partea plată în jos. Dacă adaugi lichide, zahăr brun, sosuri sau alte marinate, toarnă-le deasupra. Apoi, ia folie de aluminiu rezistentă și acoperă carnea și vasul cu generozitate, astfel încât folia să atârne pe părțile laterale. Fă același lucru și în cealaltă direcție – astfel încât să nu existe zone ale suprafeței de gătire care nu sunt acoperite cu folie de aluminiu.

Ca recomandare personală, la final, strânge folia de aluminiu de marginea vasului de jur împrejur (nu ca în poză), asigurându-te că realizezi o etanșare cât mai strânsă. Introdu folia de aluminiu în interiorul metalic a aparatului, astfel încât tot condensul să se întoarcă în vas și nu în exteriorul slow cooker-ului. Apoi lasă-l să se gătească setând timpul normal de gătire. Chiar funcționează!

Tapetează capacul slow cooker-ului cu un prosop de hârtie pentru a absorbi condensul și a favoriza rumenirea

Plasează sub capacul slow cooker-ului un prosop de hârtie mai gros, care va absorbi condensul și va favoriza rumenirea. Astfel, partea superioară a mâncării va deveni crocantă, în loc să fie moale – perfectă pentru rețete precum macaroane cu brânză la slow cooker sau friptură, care se vor rumeni frumos, auriu, la suprafață.

Încălzește slow cooker-ul

Majoritatea consideră că e suficient să arunce ingredientele în vasul slow cooker-ului și apoi să îl pornească, dar slow cooker-ul este ca un cuptor mic și să-l pui în funcțiune cu 20 de minute înainte de a începe gătitul efectiv contează foarte mult.

Eu m-am obișnuit să „arunc‟ condimentele în vas să se încălzească în timp ce îmi pregătesc restul ingredientelor. Când am terminat de pregătit cele necesare, vasul ceramic este deja încălzit, condimentele și-au lăsat aroma și asta se simte în gustul final al mâncării!

Folosește slow cooker-ul pentru legume la aburi

Dacă vrei să servești legume la aburi ca garnitură la un fel principal pe care îl ai deja în slow cooker, poți profita de acesta pentru a le pregăti! Cam cu 30-60 de minute înainte ca partea principală a mesei să se termine de gătit, prinde coșul pentru legume la aburi de vasul ceramic (sau pune-l în interiorul vasului, în funcție de tipul coșului și de conținutul vasului), adaugă în coș legumele și îți poți continua liniștită treaba! Felul principal și garnitura vor fi gata în același timp și vor rămâne calde atât timp cât îți dorești.

Încălzește tortilla sau chifle deasupra slow cooker-ului

Dacă pregătești un fel de mâncare ce se servește cu chifle sau tortilla (chili con carne, fajitas de pui, de exemplu), poți încălzi tortilla în același timp cu umplutura. În locul capacului, așează o tavă de copt din sticlă deasupra slow cooker-ului și pune tortilla în tavă cu câteva minute înainte de a le servi. Și vor fi gata împreună!

Gătește două sau mai multe feluri de mâncare într-o singură tură de gătire

Dacă ai un slow cooker mai mare și plănuiești să pregătești două preparate în același timp, poți folosi folie de aluminiu pentru a crea un separator în centrul vasului ceramic. Fă un perete despărțitor din folie de aluminiu, pune o folie termorezistentă pentru uz alimentar peste marginile vasului ceramic și și împinge-o în jos de-o parte și de alta a peretului separator, creând două cavități (poți folosi 2 folii termorezistente pentru gătit dacă vrei să păstrezi lucrurile complet separate sau preparatele au timp de gătire diferit) Astfel poți folosi slow cooker-ul pentru a găti sau a încălzi două sosuri, două supe sau un fel principal și o garniture fără a le amesteca.

Sau poți utiliza îmbrăca fiecare ingredient în folie de aluminiu pentru a găti mai multe lucruri simultan în slow cooker. Da, știu, mâncarea gătită în folie de aluminiu se spune că ar fi toxică. Dar eu încă o mai folosesc uneori. De exemplu, dacă vreau să fac o friptură și nu vreau ca garnitura de cartofi să fie înmuiată în sucul lăsat de carne, înfășor friptura condimentată și cartofii individual, iar aromele vor rămâne separate. La fel se poate proceda cu orice legumă ce se poate găti în suc propriu.

Sau, pur și simplu, plasezi ingredientele pentru diversele preparate în boluri termorezistente și le pui în slow cooker. Astfel în fiecare bol vei putea avea un alt preparat. Atenție însă că în acest caz timpul de gătire crește!

Folosește o lingură de lemn pentru a preveni oala să dea pe din afară

Da, știu cum e. Am trecut prin faza asta nu de puține ori, atât cu oalele pe aragaz, cât și cu slow cooker. Pun o oală cu paste sau mai știu eu ce pe foc, mă uit în altă parte pentru o secundă (mai ales pentru a-mi verifica telefonul) și următorul lucru pe care îl aud este sfârâitul apei în clocot ce dă peste metalul încins. Mizerie uriașă, apă irosită.

Din fericire, a preveni este ușor. Trebuie doar să pui o lingură de lemn uscată deasupra oalei care fierbe. Lemnul uscat este hidrofob, ceea ce înseamnă că nu poate absorbi apa. Când bulele intră în contact cu lingura, ele sunt destabilizate, iar apa clocotită se retrage!

Șterge reziduurile ușor și rapid de pe vasul ceramic

Cu siguranță este mult mai ușor să cureți un vas decât o chiuvetă plină de vase și oale… Cele mai multe modele de slow cooker au un vas din ceramică detașabil, foarte ușor de curățat cu apă caldă și puțin detergent.

În ciuda eforturilor noastre de curățare cele mai bune, vasul ceramic poate dezvolta un reziduu alb pe pereții săi, în timp. Această pată albă este doar un reziduu mineral lăsat în urmă de apă pe măsură ce se evaporă. Dacă ai spălat deja vasul ceramic, dar încă mai are un reziduu alb sau cretos în interior, este timpul pentru un tratament de curățare mai deosebit. Udă un burete, toarnă o lingură de oțet pe el și șterge bine vasul ceramic cu buretele înmuiat în oțet.

Pentru un strat mai încăpățânat, oțetul nediluat este mai util. Acest reziduu poate fi dizolvat folosind o combinație de oțet și bicarbonat de sodiu. Presară bicarbonat de sodiu în interiorul vasului, pulverizează oțet direct pe petele din interiorul vasului ceramic, lasă puțin să acționeze, apoi șterge cu un șervețel de hârtie curat. Clătește vasul în chiuvetă, apoi lasă-l să se usuce la aer.

Curăță vasul de metal a slow cooker-ului cu ammoniac

Chiar și vasul metalic a slow cooker-ului se murdărește în timp și deveni destul de dezgustător. Nu se poate spăla în mașina de spălat vase și este dificil de spălat în chiuvetă. Soluţia? Umple un pahar cu amoniac și pune-l în vasul metal al slow cooker-ului, pune capacul și lasă-l peste noapte. Nici măcar nu trebuie să pornești aparatul! Vaporii de amoniac vor slăbi mizeria brută și îl vei putea șterge pur și simplu dimineața.

Folosește slow cooker-ul pe post de umidificator

Dacă umiditatea din casă este foarte scăzută și nu ai soluții patentate pentru a rezolva problema, slow cooker-ul poate înlocui cu success un umidificator. Umple recipinetul ceramic al slow cooker-ului cu apă caldă și pornește-l la mare putere, fără a pune capacul. După aproximativ o oră, apa va începe să se evapore ușor, umidificând aerul din camera în care se află. Umidificatoarele sunt ideale pe timpul iernii, deoarece aerul cald și uscat dat de sistemele de încălzire clasice pot usca căile nazale, ceea ce poate crește șansele de a te îmbolnăvi.

Ridică ingredientele sau țineți-le departe de sosurile de pe fundul vasului ceramic

Acesta este un truc foarte util de exemplu atunci când gătești un pui întreg. Există mai multe moduri în care puteți face asta:

  • poți folosi un suport metalic dedicat legumelor la aburi
  • poți răsturna un bol/vaș termorezistent
  • poți plasa cu gura în jos cutii de conserve metalice goale
  • poți crea o serpentină din folie de aluminiu

Acestea sunt doar câteva idei. Asigură-te că orice alegi să folosești este însă termorezistent, pentru uz alimentar și curat.

Gătește doar cu capacul pus pe slow cooker

Cu excepția cazului în care rețeta menționează explicit să nu pui capacul sau să ridici capacul în timpul gătirii, nu tea tinge de capac! De fiecare dată când ridici capacul în timpul gătirii, se pierde o cantitate mare de căldură și poate dura până la 30 de minute pentru a recăpăta căldura pierdută.

Tu ce alte trucuri știi, ai încercat folosind slow cooker?

Surse de inspirație pentru rețete și ce am mai încercat eu

Apropo de slow cooker, când vreau să încerc ceva nou, dau o căutare pe grupul meu de suflet, Slow Cooking Made Easy

Iată ce rețete am încercat eu:

https://patricialidia.ro/2020/08/12/ketchup-la-slowcooker/
https://patricialidia.ro/2020/06/07/apa-florala-la-slowcooker/
https://patricialidia.ro/2019/11/22/fasole-cu-ciolan-la-slow-cooker/

La final, ofera Crock Pot România pentru slow cooker magic:

crockpot-romania.ro/

Facebook Comments

Similar Posts